06.Leden 2008 (My life)
Četl jsem v Reflexu nenávistný článek pana Halady o tom jak by se mělo zakázat kouření v restauracích a barech, jak jsem v porovnání s evropou zaostalí apod.. Za prvé s tím už z principu nesouhlasím, protože je to omezování svobody.. Pozor už slyším argument nekuřáků, že jejich svobodu omezují kuřáci tím, že kouří. Jenže jsou nekuřácké hospody či restaurace a nebo je to prostě rozděleno na kuřáckou a nekuřáckou část. Tak nechápu proč by se mělo kuřákům zakazovat i to poslední místo kde si můžou zapálit a kde je to dle mého názoru naprosto normální.. Ale chci psát o něčem jiném. V diskuzi pod článkem tam jeden člověk pořád mával argumentem, že daňoví poplatníci kvůli kuřákům musí přispívat do státní kasy 36 mld. korun ročně. Schválně jsem si tento údaj hledal a zjistil jsem zajímavé věci....

"Náklady na léčbu kuřáků

Nejprve vyjádříme náklady naléčbu nemocí pocházejících z kouření. Udává se, že tyto náklady činířádově 0,5 % až 1 % HDP. Abychom byli co možná nejvíce objektivní,předpokládejme, že v České republice platí horní hranice tohoto odhadu.V roce 2007 tedy budou náklady kouření činit 34 mld. korun. Musíme sivšak uvědomit, že jen část těchto výdajů je hrazena ze státní pokladny.Podívejme se proto na zdroje výdajů na zdravotní péči. Zdrojem 8,1 %veškerých výdajů na zdravotnictví je přímo stát. Z toho však jde necelápolovina do oblastí, které nemají se samotnou léčbou nic společného.Stát se tedy na výdajích souvisejících s léčbou přímo podílí 4,5 %.Necelých třináct procent výdajů pak pochází od samotných nemocných.Tato část je pro nás však nezajímavá, neboť se snažíme zjistit, nakolikkuřáci zatěžují státní kasu - tedy daněmi ztenčené peněženky nekuřáků.

Převážnáčást výdajů (asi 80 %) pak má svůj původ u zdravotních pojišťoven. Jevšak třeba zohlednit, že do rozpočtů zdravotních pojišťoven přispívajíi kuřáci, kterých je v dospělé populaci přibližně čtvrtina. Z oněch 80% tedy pochází ze státní kasy a kapes nekuřáků 90 % prostředků.Docházíme tedy k závěru, že stát má spolu s nekuřáky, platícímizdravotní pojištění, na výdajích na zdravotní péči podíl přibližně 76,5%. Daňoví poplatníci tedy každý rok na kuřáky vydají přibližně 26 mld.korun. To samozřejmě není málo. Podívejme se však před vynesením ortelui na druhou stranu věci - na příjmy z kouření.

Příjmy z kouření

Začněme analýzu příjmů státu z kuřákůtím, co je naprosto zřejmé - spotřební daní z cigaret. Jen PhilipMorris ČR ročně prodá přes 22 mld. kusů cigaret. Budeme-li předpokládatprůměrnou cenu 50 Kč za krabičku, pak stát vybere na spotřebních daních z cigaret 36 mld. korun. Už jen tato částka více než pokryje výdaje nazdravotní péči o kuřáky. Připočítejme ale další minimálně miliardukorun, kterou tato firma odvádí na dani z příjmu. Kouření tedy pro stát znamená příjem 37 miliard korun ročně, čímž se po odečtení nákladů naléčení dostáváme do zisku 11 mld. . To však zdaleka není vše. Musímetotiž vzít v potaz skutečnost, že kouření statisticky snižuje délkuživota, což je v případě průběžného penzijního a zdravotního systémuklíčové. Každý kuřák, který zemře, by v případě nekouření žil v průměruo 15 let déle. Při průměrném věku dožití mužů 72 let to znamená úsporu619 836 Kč na nevydaných důchodech na muže-kuřáka. Ženy se dožívajíještě vyššího věku - u nich pak tato úspora činí dokonce 1 375 416korun."

Chtěl jsem to napsat přímo k té diskuzi, ale nejspíš vzhledem k tomu že mají nějak omezený počet příspěvků mi to nešlo...


Citoval jsem ze stránky danova-svoboda.cz
Článek z reflexu hledejte zde