Armin Van Buuren

14.Březen 2008 | DJ´s

"Euforie, melodie, energie, emoce, droga." Toto jsou výrazy, kterými Armin označuje hudbu, kterou hraje. Hudbu, kterou sám nazývá "Armin sound". Styl, diky kterému si v posledních několika letech podmanil tranceové publikum po celém světě.
Takže, co je to vlastně za zvláštnost, kterou se takzvaný "Armin style" odlišuje od stylů jeho hudebních kolegů? Armin vysvětluje, proč je nerad zařazován do škatulky trance a proč odmítá jakekoliv nálepky, řadící ho do nějakého z hudebních stylů: "Když poslouchám nějakou desku, nezajímají mě styly. V roce 1998 byl "trance" opravdu populární slovo do té doby, než si ho oblíbil tisk. Výsledkem bylo, že hlavní nahrávací společnosti začaly vydávat pochybné levné kompilace a trance se z ničeho nic stal komerční značkou". V současné době označuje Armin svoji hudbu jako "progressive" a někdy dokonce "house".
Ale ať už se rozhodne říkat tomu jak chce, jeden fakt stále zůstává. Armin, stejně tak jako Ferry Corsten a Tiesto, je další hvězdou trance scény. Se svojí vlastní nahrávací společností, řadou hitů, vlastních produkcí a mladistvým vzhledem, který mu byl dán, je ve svých 25 letech snem všech producentů.
Stejně jako u fiktivního hrdiny Han Sola z jeho nejoblíbenějšího filmu Hvězdné války, při prvním setkání s Arminem ve vzduchu cítíte sebevědomí a namyšlenost, což Vás může trochu vyvést z míry. Navzdory faktu, že Djové jsou svými fanoušky vynášeni do nebes, taneční odvětví hudebního průmyslu se pyšní tím, že na rozdíl od hvězd popového a rockového nebe, jsou ještě poměrně pokorní a skromní. (I když se jim v poslední době již začínají přibližovat). Armin, před tím, než se uskutečnil live rádiový přenos jeho úspěšného vystoupení v anglickém Newcastlu říká: " Dělám si prostě svoje vlastní věci a je mi celkem jedno, jestli se to někomu nelíbí."
Nicméně je to postoj, který si může dovolit. Ani ne po 20ti minutách jeho setu v Sound Collection (tokyjská přední Epic trance party, pořádaná jednou měsíčně) se Armin otočí zády k publiku, zvedne ruce do vzduchu a užívá si atmosféru, kterou vře jeho japonské publikum při rytmu jeho nejnovějšího hitu.
Podobný příběh se odehrál, když hrál na Gatecrasher Summer Sound System party, pořádané minulý rok v Perthu, kde ho doprovázela jeho přítelkyně Erika. "Bylo to místo na konci světa a cesta byla nekonečná. Pak jsme najednou uviděli ty obrovské stany, každý nadupaný 8000 lidmi. Když jsem přišel na řadu, MC mě představil, uvedl mé jméno a zvedl se obrovský les rukou. Běhal mi z toho mráz pozádech, dodává s úsměvem, byl to opravdu divný pocit."
Co se týče Djingu, Armin říká, že kromě obvyklých rad typu: "První deska je vždy nejdůležitější", existuje pár dalších pravidel, které mnoho Djů nezná. Kluci zůstávají kvůli holkám, takže byste měli hrát hudbu, která se dívkám bude líbit. Za druhé: Nikdy se nedívej do publika. Vždy sleduj lidi, stojící u baru. Jestliže si pokyvují hlavou, je to dobré znamení. Pravidlo třetí: Když si lidi objednávají pití tímto způsobem - nakloní se k barmanovi a jejich hlavy jsou asi v milimetrové vzdálenosti - znamená to, že hudba je moc nahlas.
Jako Dje jeho výběr směruje k méně tranceovým skladbám, než jaké se obvykle nachází v kufřících vašich typických trance Djů. Na jeho sérii kompilací AVB 001-003 se skladby od Tilt, Evolution, Sister Bliss nebo Blackstone výborně vyjímají vedle více předvídatelných trancových skladeb od Systém F, Signum, Rank 1 a Dawnseekers. A můžeme čekat ještě víc, neboť nejnovější z této série AVB 004 vyšla na konci května 2002.
Tak jako u většiny lidí, i Arminova vášeň, v tomto případě pro hudbu, se formovala už v letech jeho dospívání. Armin říká: "Měl jsem sluchátka doslova přilepená k uším od mých 12 asi do 18 let." Jeho první úspěch přišel už v jeho 20 letech, kdy produkoval obrovský hit "Blue fear", vydaný u Cyber records.
Od této doby Armin potvrdil svůj talent takovými skladbami jako Comunication, The sound of goodbye a Clear blue moon. Skladby vydává u nahrávacích labelů jako Tsunami, Cyber, Blackhole a na svém vlastním labelu Armind (který založil už ve svých 22 letech). Remixoval nesčetně skladeb od různých umělců, počínaje Dido, přes Madison Avenu a Yahel, spolupracuje s kamarádem Ferry Corstenem (Exhale) a Tiestem (Wonder where you are?) a nahrává pod různými jmény jako např. Rising star nebo Perpetuous dreamer.
Armin momentálně pracuje na novém albu a v mezidobí dokončuje poslední práce pro dokončení svého právnického vzdělání. Vzhledem k tomu, že už je hotových 5 skladeb včetně jedné s Airwave, prodej alba se očekává někdy v říjnu. "Začnu také pracovat na jedné skladbě spolu s Ferry Corstenem a Airwave."
Koho vlastně Armin, úspěšný producent a DJ, kterému podpora jeho fanoušků vynesla hvězdnou pověst, obdivuje? "Neobdivuju žádné další Dje. Jsme producentsko/Djská generace, takže obdivuju jen hodně producentů. Můj největší hrdina je BT." O umělcích jako jsou Chicane, Ferry Corsten, Tiesto, Rank1, Oliver Lieb a Matt Darey říká: "Kdykoliv tito lidé něco udělají, povede se jim vytvořit něco nového. Také jsou to vždy věci stejně kvalitní, jako ty předchozí."
Nečekejte, že potkáte Armina někde projíždějícího se v autě po holandských ulicích, se staženými okýnky, ze kterých se line hudba a bušení basů. V soukromí preferuje mnohem jemnější hudbu. "Je přirozené, že taneční hudbu neposlouchám 24 hodin denně. Když jsem doma, pouštím si třeba Royksopp, Enyu, Sade, dokonce i Dire straits."
A jak se Armin staví k drogové otázce? Vzledem k tomu, že pochází z Holandska, kde je zákon v tomto ohledu poměrně uvolněný, Armin si stěžuje: "Je to škoda, že je hudba tak spojovaná s drogami. Hodně lidí zapomíná, že kluby jsou naplněny mladými dětmi, které prostě jen chtějí potkat nové lidi a známé, chtějí se bavit a možná se třeba opít. Opravdu si nemyslím, že by všichni byli na drogách. Většinou lidi přicházejí do klubu za zábavou a pocitem dobře prožité noci. Tím jsem si jistý."
Na konci tohoto roku se na Armina mohou těšit fanoušci v Austrálii. V létě chystá 14 vystoupení ve svém residentním klubu Godskitchen na Ibize a následně ho čeká turné po Japonsku, Austrálii a Kanadě.

napsal/a: trancemaniak 15:12 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář