Psy & Goa

14.Březen 2008

Nejradikálnějším aspektem rave kultury je TRANCE MUSIC - kombinace hudby a tance. Nejkosmopolitnějším stylem psychedelické trancové hudby je Goa sound (nazývaný také deep trance).

Goa, to je STAV MYSLI. Je to hudba, která narůstá a narůstá téměř k explozi. Je to nejtvrdší forma dance music. Goa, to je budoucnost hudby. Je to post-acid pro housery, kteří chtějí něco tvrdšího; hudba, ve které můžete ztratit a znovu najít sama sebe; hudba, která je tripová a temná. Goa vás dokáže přenést na vyšší rovinu. Goa scéna je stále ještě extrémní underground. Naštěstí se z toho ještě a nikdo nepokusil udělat mainstream (kdyby se dostala na Top 40, ztratila by svou potenci). Goa trance vás ve správné atmosféře dokáže transportovat jinam. Tam, kde je jenom pohoda a blaho. Je to spiritualismus v hudbě. Goa, to je šamanská pouť. Goa deep trance je v kontextu taneční elektroniky ta nejpsychedeličtější hudba. Právě ona je dědicem pradávného předkřesťanského kmenového třeštění. Na začátku byl rytmus. Rytmus se po staletí vyvíjel a hudba se stávala čím dál složitější. Goa trance představuje vyvrcholení hudební evoluce - jedinečný zvuk příštího tisíciletí. Melodie, rytmus a cyberpsychedelie - to je svatá trojice Goa Trance.

Goa je ta nejpsychedeličtější a nejdelirantnější hudba, která tu je. Zatímco většina technohudby se jen snaží váš zadek otloukat o taneční parket, Goa se vás snaží pozvednout, vytáhnout vás z těla. Ven z hlavy, z duše, z dimenze, ve které zrovna jste. Goa je Inteligentní Techno pro inteligentní vetřelce. Je to hudba, která vás pozvedne do vyššího stavu. Takhle to žádná jiná hudba nedokáže. Goa je psychedelický trans. Je to vlastně ten nejsnadnější způsob, jak se dostat do transu bez drog. Goa na posluchače přenáší svoji energii, což je vidět na reakci těch, kteří ji poslouchají. Ať má člověk tenhle transfer energie v kinetickém nebo potenciálním stavu, Goa úspěšně dosáhla pozitivního efektu, kterého touží dosáhnout mnoho forem hudby. Jestli existuje nějaký způsob, jak se dostat do transu bez drog, může to být právě Goa. Cítit to zrychlení, když se čím dál rychleji rozjíždějí bubny, přidává se basový základ a zároveň s tím začínají vřískat psychedelické zvuky - to je jako když vám na parketu najednou narostou křídla. Goa trance, to je ten nejduchovnější a nevlivnější druh muziky. Goa trance je neuvěřitelně pohodová hudba, umožňující člověku pocítit energii, která ho povznáší. Goa trance, to je solidní kus muziky se složitostmi, kterých si člověk na první poslech nemusí všimnout. Je to mocná basa, mlaskavý acid puls a svěží a šťavnatý ambient - všechno ve velmi okázalé formě. Goa, to je návrat psychedelie do techna! Goa, to je setkání mysli, duše a těla, soudobá forma pradávného rituálu napojení na vesmírnou energii. O tom všem jsou Goa parties. Poprvé jsem hudbu ve stylu Goa trance slyšel na jaře roku 2000. Když se hudba rozjela, strhla mě doslova jako projíždějící vlak. Znám dost lidí, kteří se nechytají, protože se tomu nedokážou psychicky a fyzicky otevřít. Člověk musí být ochoten nechat se tím naprosto odfouknout.

Goa je velmi osobní technologie, jak zpracovat divoký řev, který se řítí skrze vaše tělo. Od špiček prstů skrz vaši kůži do vašich žil a do buněk vaší krve. Zvuk způsobí, že vaše srdce a duše řve jako hrom. Ocitáte se na své planetě, planetě jménem Duše, kterou vidíte, cítíte a objevujete všemi svými smysly, čímž se napojujete na transcendentní zdroj veškeré moudrosti, lidské schopnosti snít a zároveň zůstávat bdělý! Goa, to je jediný typ taneční hudby, která vás vyzvedá z těla, aniž by vám nejdřív něco vrazila do krku. Goa, to je čistá kosmická energie. Goa přenáší do nových výšin vlastní duše. Žádná jiná hudba se nedostává tak blízko intenzitě a spiritualitě psychedelic trance. Goa trance se vyznačuje následující charakteristikou, která ji odlišuje od jiných forem trancové hudby: vytrvalý čtyřčtvrťový rytmus, spousta velmi psychedelicky znějících ruchů a acidových zvuků (zvyšujících schopnosti reagovat). Goa je rychlý (až 160 bpm) trance se spoustou acidových zvuků. Basové kopáky tu nejsou tak dominantní jako v mnoha jiných formách taneční hudby; melodie přichází jako neustálý příval rozvíjejících se zvukových proudů (člověk pak má mysl nezakotvenou a volně plynoucí a tělo ve stavu oscilace). Goa trance je vířivý trance se spoustou dynamických vrstev probíhajících v pozadí. Je těžké Goa popsat, ale právě tyhle krouživé vrstvy jsou klíč. Goa trance je vybudována jako zeď zvuků, s různými prvky, které si neustále propracovávají svou cestu dovnitř a ven (u Goa má člověk vždycky pocit, že za každou písní existuje nějaký příběh).

Čtyřčtvrťový rytmus je ale často skryt tak hluboko, že je vůbec těžké říci, že tam je. Je skryt jako základy budovy. Goa to jsou minimální zlomy. Klíčem ke Goa je, že se soustřeďuje na budování zvukové zdi. Je to však melodická zeď, což jej odlišuje od jiných forem trance. Goa pracuje se spoustou vrstev zvuků a divných rámusů, které však vždycky budují melodii, což je myslím důležitý rozdíl. Goa to je pouť, cesta, utopie. Goa by vás mělo obejmout a zvednout ze země: mělo by váš mozek stimulovat k energetickému, kontrolovanému šílenství; mělo by se podobat pocitu, který máte, když se poprvé SKUTEČNĚ zamilujete. Skutečně duchovní Goa, v nejlepších svých podobách, dokáže kombinovat nebe a peklo. Vířící zvuky dokážou doslova pobláznit duši, aby putovala nahoru i dolů skrz nejrůznější roviny. Když je Goa temné, trip vás rozruší a vyděsí, ale stojí za to. A když je rychlý a dobře načechraný, je to náhlé pochopení Boha. Když na Goa tancujete a stroboskop vám pulsuje do tváře, naprosto zapomínáte na vnější svět. Necháte se unášet pryč zvědaví, kam až vás ta muzika odnese. Žádná jiná hudba na mě tenhle efekt nemá. Pokuste se s Goa meditovat. Jestliže to děláte dobře pak poznáte, že drogy nejsou nezbytné. Zkuste se zaměřit na sonické vlny. Pak svou mysl otevřete zvukové pouti. Moje tělo se vznáší, už jen co na to takhle myslím. Goa je jediný opravdový hudbou vyjádřený typ svobody. Žádné komerční zájmy, žádná kontrola a žádné spoutávání tvořivosti. Slyšel jsem už hodně techna, ale Goa - to je krása, je to zázrak, místo pro skutečnou lásku a štěstí. Myslím si, že Goa trance je nejduchovnější forma techno hudby, která v sobě spojuje tanec, rituál a vyšší vědomí.

Psychedelická hudba je zpátky. Je jiná, hlubší a chaotičtější.

napsal/a: trancemaniak 15:06 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář