28.Srpen 2008

Eminem

Zpěvák

Datum narození:17.10.1972 Místo narození:Kansas City, Missouri, USA Znamení:Váhy
Životopis: Eminem se vlastním jménem jmenujeMarshall Bruce Mathers III. Dětství neměl příliš šťastné, žil sám smámou a mladším bratrem, tátu nikdy neviděl. Velmi často se stěhovalimezi Kansas City a Detroitem, měnil školy, a tak se velmi těžceseznamoval s novými kamarády. Ve dvanácti letech se nakonec s matkouusadili ve Warren v Michiganu. Již v mládí se stal fanouškem rapu a večtrnácti letech se mu začal věnovat. Ačkoli nedokončil střední školu avystřídal několik různých prací, snažil se maximálně soustředit nahudbu.

25.12.1995 se mu a jeho přítelkyni Kim Mathers narodila dcera HillieJade Scott. V roce 1996 vydal své debutové nezávislé album "Infinite",které se setkalo s malou odezvou. Po vystoupení v soutěži freestyle rapv Los Angeleském rádiu, získal pozornost silného hráče na poli hudbyDr.Dre, který mu pomohl s jeho úspěšným albem "The Slim Shady EP".Kontroverzní povaha jeho textů a vystupování si za krátkou dobu našlyřadu příznivců. Přestože je rap doménou černošských zpěváků, dokázal sejako jeden z mála bělochů v tomto pěveckém směru velmi dobře prosadit.

Své třetí album "The Slim Shady LP" vydal 23.2.1999, bylo založeno naveleúspěšném singlu "My Name Is,". Album se během krátké doby stalojedním z nejprodávanějších a získal za ně dvě ocenění Grammy pronejlepší rapové album a nejlepší rapový sólový výkon "My Name Is,".

S jeho čtvrtým albem (druhým komerčním) "The Marshall Mathers LP"(2000) získal podobné úspěchy jako s předchozím. Během prvního týdne odvydání se prodalo kolem 2 miliónů nahrávek a stalo se tak nejrychlejiprodávaným rapovým albem v historii. Kritikové vesměs albumpochvalovali díky jeho ironii, ostrosti a kousavosti, ale díky svémuobsahu vyvolalo mnoho debat, jelikož obsahuje mnoho obrazového násilí aprotihomosexuálních nadávek. Eminem si dělá legraci téměř ze všeho anezdráhá si dělat legraci z popových hvězd typu Britney Spears aChristiny Aguilery.

Sdružení homosexuálů a lesbiček proti pomluvě (GLAAD) protestovaliproti podpoře Eminema hudební stanicí MTV, při předávání ceny MTV MusicAwards v roce 2000. Za svůj singl "The Real Slim Shady" získal oceněníMTV pro nejlepší videoklip roku a nejlepší mužské video. Stejně jako zaminulé album získal cenu Gramy pro nejlepší rapové album a nejlepšírapový sólový výkon "The Real Slim Shady". Eminem na sebe opětupozornil v roce 2002 dalším kontroverzním albem "The Eminem Show", zaúčelem zmařit pokusy internetových pirátů, distribuoval toto albumzdarma. Také stejný rok debutoval v Hollywoodském filmu "8 Mile".

Tento kontroverzní rapper má velmi bouřlivý život, několikrát bylzatčen za několik potyček a nošení zbraní. V září 1999 ho jeho matkaDebbie Mathers-Briggs zažalovala o 10 milionů dolarů, za to že jipomluvil na albu "The Slim Shady LP" naznačil, že byla narkomanka.Přesto navrhla, že se spokojí s dvěmi milióny dolarů, Eminem všakodmítl dohodu a rozhodl se pro soud.

Také měl bouřlivý život se svou manželkou Kim Mathers, s níž se oženilv roce 1999, ale žili spolu mnoho let předtím. Kim se stala předmětemněkolika jeho písní včetně songu "Kim", který mezi nimi vytvořil velképře. V červnu 2000 byla Kim hospitalizována po pokusu o sebevraždu. Oměsíc později podal Eminem návrh na rozvod, ale Kim požadovala 10miliónů dolarů a plnou péči o své dítě Hailie Jade Scott. Po dohoděnakonec přistoupil na požadavek přenechat péči dcery na Kim, ačkolivtvrdil, že jeho dcera je pro něj nejdůležitější na světě.
Odkazy:www.eminem-planet.comwww.eminemweb.comwww.eminemworld.comwww.eminem.comeminem.webz.cz
Vložil: trane.writer ¤