14.Leden 2008

Originální verze!

Topolánek: Nezvolení Klause by byl můj konec

Mirek Topolánek foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

PremiérMirek Topolánek (ODS) v rozhovoru pro server Aktuálně.cz řekl, ženezvolení Václava Klause prezidentem by mohlo znamenat jeho konec nebovelké ohrožení na postu předsedy ODS a vlády. Je však přesvědčen, žepokud se nestane něco mimořádného, Klaus bude prezidentem znovu zvolen.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

foto

První kolo:prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasůvšech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačnémpřípadě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

 

Druhé kolo:do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasůve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu.Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomnýchposlanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačnémpřípadě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

 

Třetí kolo:je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomnýchposlanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetímkole, konají se nové volby.

14. 1. 2008 08:09 - PRAHA

Pokudby poslanci ODS nehlasovali jednotně pro Klause, otřáslo by to podlepremiéra nejen skupinou kolem něho, ale i všemi ostatními skupinami vestraně. Považuje proto za nepravděpodobné, že by Klaus nebyl zvolen.

Tajnávolba prezidenta parlamentem se uskuteční 8. února. Kandidáti na příštíhlavu státu jsou zatím dva - vládní ODS nominovala nynějšího prezidentaVáclava Klause, opoziční ČSSD a senátoři čtyř frakcí ekonoma s českým aamerickým občanstvím Jana Švejnara. Vzhledem k síle ODS a k tomu, žesoučasného prezidenta budou volit i někteří zákonodárci z dalšíchstran, je Klaus favoritem.

Bursík stojí za Švejnarem

Klausvšak zdaleka nemá podporu všech členů koaliční vlády. Šéf Stranyzelených Martin Bursík v nedělním diskuzním pořadu České televizeOtázky Václava Moravce uvedl, že porážka Klause by neznamenala konec koalice.

"Ikdyž slyším ze strany některých členů ODS, že nezvolení Klause je konecsvěta a konec koalice, vidím zvolení Švejnara jako příležitost. Švejnarjde nahoru, zatímco Klaus je v defenzívě, používá xenofobnínárodoveckou rétoriku,“ pravil Bursík a dodal, že se obává nespolupráceKlause s menšími koaličními stranami v případě jeho znovuzvolení. Klausby během svého posledního volebního období neměl podle šéfa zelenýchdůvod taktizovat.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů