« Domů | Den bez aut... nedomYsleno » | Dobrý den radare - klip » | Web 2.0 – nemusí se vám líbit, můžete nesouhlasit, ale to je tak vše, co proti tomu můžete dělat » | Férový radar » | Nový účes » | Špinavé MHD, spousta aut, prostě Praha. Co s tím? » | Eko taxi » | Ohodnoťte tyto účesy » | Poraďte, jaký si mám nechat udělat účes » | Jak by šlo zajistit bezpečný oheň v přírodě? »

Férový radar

Jako samozřejmé by mi přišlo, aby česká vláda dostala z americké strany všechny podklady, jaký má radar vliv na životní prostředí a na lidi.
Tj, především jeho výkon, dlouhodobý a špičkový. Jestli bude potřeba na jeho napájení atomový reaktor apod.

I pokud by se ukázalo, že některé vlivy jsou nepříjemné, tak to ale ještě není důvod stavbu nepovolit. Pokud vláda vyhodnotí, že postavení radaru významně přispěje k obraně civilizovaného světa před jaderným útokem, měla by zřejmě prosadit jeho postavení, i když by ten radar sestřeloval ptáčky při scaningu oblohy, nebo slezla v Brdech kúra ze stromů (berte jako extrém). Protože pokud by mohl zabránit atomové válce, tak to za to stojí.

Vojenští experti by samozřejmě měli vládě poskytnout rozbor všech strategických hledisek výstavby radaru, z nichž to nejproblematičtější je zjevné a uvědomí si ho každý. Tj, že radar by byl první cíl, na který by se zřejmě vedl útok. Jak víme, radar nedokáže ochránit sám sebe.

Z tohodle pohledu bych za politicky správné od naší vlády očekával, že by s americkou vládou o radaru debatovala s tím, že pokud ho zde dovolíme postavit, chceme zajistit jeho vojenskou ochranu. Tj. zajistit, aby byl ochráněn před útokem jaderným nebo konvenčním. Třeba nějakou sesterskou protiraketovou základnou proti raketám kratšího doletu apod.
Vyměňovat radar za zrušení víz do USA mi přijde směšné a nedůstojné pro nás.

Přístup, který jsem tu naznačil, by mi přišel fér. Uvědomit si vážnost situace a pokud bysme se rozhodli vyhovět, tak zároveň dbát na naši bezpečnost.

Jednání vlády vůči veřejnosti by mělo být průhledné. Veřejnost by měla být seznámena s problematikou vojenskými, odborníky elektrotechnickými, politiky atd. Hlavně ji nenechat napospas domněnkám, různým samozvaným vykladačům pravdy a tak umožnit rozšíření spousty fám a zkreslených pohledů.

Ahoj Vasku. Uz jsem pomerne jeden dlouhy komentar psala, ale protoze se nezverejnil, zatim, tak jenom ve zkratce znovu :
Tvuj prispevek je vic nez namiste. Mas inteligentni postrehy. Vynecham psychologickofilosofickou vlozku z meho minuleho komentare, treba se jeste objevi :-) Jen bych dala tak trochu pozor na naivitu. On se nas ve skutecnosti nikdo ptat nebude. Nevim, zda uz je definitivne rozhodnuto, ale podle poslednich zprav mit radar proste budeme. Fer nefer. To je strategie Ameriky a vsech velmoci bez ohledu na viru. Pan Bush mel tak bohuliby projev, ze jsem se malem zamilovala :-) Ohanet se bojem za svobodu a teorii o obrane proti nepriteli, ktereho si Amerika sama svou bezohlednosti vytvorila, to je profesionalne libive... Skoro jsem zavahala, jestli nas Vaclav Havel nepomohl se slohem...Od pradavna v tomto svete vladne moc silnejsiho a ne inteligentnejsiho nebo snad ohleduplnejsiho ega. A toto ego se nepta. Nemyslim, ze by nekdo stavel ochranu radaru, to je absurdni. Proc taky ? Jsme sice dulezity strategicky bod pro vsechny mocnosti, ale na druhou stranu jen mala kapka v mori.
A tak prodejni... O viza tu myslim vubec nejde :-) Ta odmena asi byla vyssi :-)
Jen jsem zvedava, kdy se zacneme ucit cinsky :-) Nic proti vzdelanosti, samozrejme, ale to historicke pochlebovani mamutum me trochu dopaluje. Je to jiste slozita politicka otazka, nicmene v zasade jde o pud sebezachovy, ktery se zastira dobrymi umysly a klamnou ohleduplnosti. Nejsem technik ani vojensky strateg, jen podle laickeho usudku... nikdo z dravych paranoiku u kormidla nebude moc resit pravdepodobnost utoku na samotny radar. Osatne si to kazdy moc dobre uvedomuje, ale zverejnovat se to masove nemuze :-))

Diky za uvahu, je dobra. Nemam ted cas moc cist tvuj blog, venuji se svemu a muzam v nem :-)

Přidej komentář

Jméno:vas.ik
Region:Praha 9

Right middle way.

Návštěvy