15.Září 2008,19:36

Logo AC/DC

První krůčky ke slávě

U zdrodu kapely AC/DC stáli bratři Youngovi - mladší Angus a starší Malcolm. ac1Ti se s rodiči v roce 1963 přestěhovali z Glasgow ve Skotsku až do Austrálie. Usídlili se v Sydney. Malcolm začal na akustickou kytaru, kterou rychle vyměnil za elektrickou. Angus nezůstal pozadu a začal hrát taky. Později dostal svoji vlastní. V roce 1971 se Malcolm přidal ke kapele Velvet Underground. Angus v patnácti opustil školu a šel se živit rukama. Založil vlastní kapelu a stal se z něj dobrý muzikant. V roce 1973 se Velvet Underground rozpadli, tak požádal Malcolm mladšího bratra o spolupráci. Název kapely vymyslela sestra Anguse a Malcolma, když objevila nápis AC/DC na šicím stroji. První vystoupení se odehrálo na Silvestra v roce 1973.

1974 - 1976

Psal se červen roku 1974 a AC/DC vydali svůj první singl ve studiu v Sydney. Nahráli písně: Can I Sit Next To You Girl a Rockin´ In The Parlour ve složení: Angus Young (kytara), Malcolm Young (kytara), Dave Evans (zpěv), Larry Van Kriedt (baskytara) a Colin Burgess (bicí). Do konce roku 1974 následovalo několik změn na postech bicích a baskytary. AC/DC hráli v různých klubech. Ke smůle převážně náctiletých fanynek nahradil zpěváka Dava Evanse tetovaný maniak, dřívě zpěvák a bubeník kapel Fraternity a Valentines, Bon Scott. S tímto frontmanem získala kapela klasický špinavý zvuk s neméně špinavými texty. Angus začal vystupovat v dnes již notoricky známé školní uniformě (předtím zkoušel převleky za Zorra či Supermana, ale nakonec skončil u školní uniformy, když se nemohl při jednom z koncertů dostat z telefonní budky). V lednu 1975 vychází první deska AC/DC - High Voltage (Vysoké Napětí). Ještě v tom samém roce zasedl za „škopky“ Phil Rudd a baskytary se chopil Mark Evans. V tomto složení vydávají klokani druhou desku T.N.T., která vyšla pouze v Austrálii.

Špinavé skutky a Budiž rock

AC/DC se v Austrálii stali nejoblíbenější rockovou kapelou. Skupina se pokoušela dosáhnout mezinárodního uznání. Manažer Michael Browning proto kontaktoval pobočku Atlantic Records v Londýně. S touto společností v roce 1976 podepsali smlouvu a přestěhovali se do Velké Británie. V lednu téhož roku vydávají AC/DC další, v pořadí třetí desku s názvem- Dirty Deeds Done Dirt Cheap (Špatné skutky za babku). Album vyšlo v Austrálii v září. Kapela vystupovala po londýnských klubech a kavárnách. 14. května 1976 vydalo Atlantic Records ostrovní verzi desky High Voltage. Deska je kompilací prvních dvou alb skupiny. Po jejím vydání proběhlo turné, které obsahovalo 20 vystoupení. V prosinci 1976 vyšla deska Dirty Deeds Done Dirt Cheap v Anglii. Obsahuje většinu písní z australské verze, ale i nové. Na Vánoce se AC/DC vrátili do Austrálie. První dva měsíce zde zůstali, aby natočili čtvrtou desku Let There Be Rock (Budiž Rock). V červnu 1977 opustil kapelu baskytarista Mark Evans. Jeho místo nahradil Cliff Williams.

Powerage

Vánoce opět kapela tráví v Austrálii. V březnu zde natočili novou desku, která nesla název Powerage. V Británii vyšlo na konci dubna 1978. Album se vyšplhalo na 26. místo britského žebříčku. Turné k albu Powerage čítalo 28 koncertů po Velké Británii. Pak následovala návštěva USA a 76 koncertů. Oblíbenost AC/DC se neustále zvyšovala. Jen v Americe se prodalo 250 000 kopií této desky. Jednalo se o první zlatou desku AC/DC. Následovalo první živé album skupiny If You Want Blood (You´ve Got It) vydané v roce 1978.

Dálnice do pekla

Psal se rok 1979 a manažera Michaela Browninga střídá Peter Mensch. AC/DC změnili také studio. Už nenahrávali své desky v Austrálii, ale v Londýně. Skupina pracovala na své další desce, která zabrala přes 6 týdnů. ac2Ono album nese název Highway To Hell (Dálnice do pekla). Bylo vydané 27. července 1979. Následovalo turné. Před vánoční pauzou podnikla kapela turné po Evropě. Koncert z Paříže byl zaznamenán na videokazetu Let There Be Rock. 27.ledna 1980 absolvoval Bon Scott v Southamptonu své poslední živé vystoupení s AC/DC.

Ride on Bon

"Tělo mrtvého třiatřicetiletého Bona Scotta bylo minulou noc nalezeno v autě na parkovišti v jiholondýnském Dulwich."(Rádio BBC Londýn 21. února 1980). Bonova záliba ve whiskey se mu stala osudnou 19.února 1980, kdy byl po jednom z nočních tahů nalezen v autě jeho kamaráda, který ho nebyl schopen dostat z vozu do bytu. Nechal ho tedy uvnitř a našel ho až druhý den odpoledne ve stejné poloze. Bonovo tělo bylo zpopelněno v Austrálii a pohřbeno na Fremantleském hřbitově.

Zpět v černém

Po smrti Bona Scotta nevěděli AC/DC, jestli mají dál pokračovat. AC/DC již nebudou stejní bez Bona. Ale Malcolm a Angus se rozhodli, že by Bon určitě chtěl, aby AC/DC pokračovali. Začali tedy shánět nového zpěváka. Práci dostal bývalý zpěvák skupiny Geordie Brian Johnson. Nové album bylo rozpracované, zbývalo ho dodělat. 1. července se konalo v Belgii první vystoupení s Brianem. Nová deska Back In Black byla vydaná 31. července 1980. Následovala velká koncertní šňůra a turné po celém světě. Turné trvalo přes půl roku.

1981-1984

Kapela v roce 1981 natáčela novou desku For Those About To Rock (We Salute You) (Zdar všem rockerům). ac4Během nahrávání nového alba byl vyhozen bubeník Phil Rudd kvůli jeho drogové závislosti. Během hraní měl halucinace a ještě k tomu se přidaly hádky s Malcolmem. Nová deska Flick Of The Switch (Cvaknutí vypínače) byla vydána v roce 1983. Phila nahradil dvacetiletý bicmen Simon Wright, ale na desce byly použity nahrávky s Philem. V roce 1984 bylo v USA vydané krátké album ´74 Jailbreak, které obsahovalo 5 písní, které byly nahrány pouze na australských verzích alb High Voltage a Dirty Deeds.

Moucha a King

V roce 1985 se kapela pustila do nahrávání dalšího alba. Fly On The Wall (Moucha na zdi) byla vydána 28. června 1985. V tomtéž roce se autor hororů Stephen King obrátil na AC/DC, jestli by mohl použít nějaké songy od nich pro soundtrack ke svému filmu Maximum Overdrive. 3. května vyšlo album Who Made Who (Kdo koho stvořil).

Rozsekejte své video + Na ostří kudly

Blow Up Your Video se dostalo na pulty počátkem roku 1988 a stalo se 3. nejprodávanější deskou australské bandy. Kapela začala pracovat na dalším albu.Bubeník Simon Wright byl nahrazen přírodním skinem Chrisem Sladem. Album bylo pojmenováno The Razors. Turné k nové desce začalo v listopadu 1990. Kapela se v srpnu zúčastnila koncertu v Doningtonu, který je zaznamenán na videozáznamech.

Živě s Arnoldem

Právě koncert v Doningtonu točilo 22 kamer. Jednalo se o úžasný dvouhodinový videozáznam. 29. října 1992 bylo na svět vypuštěno album naživo, první s Brianem. Album se jmenuje jednoduše Live a obsahuje 14 písní z koncertů. Vyšla i další rozšířená verze tohoto „živáku“ s 23 skladbami a nese název Live (Special Collectors Edition). V létě 1993 nahráli AC/DC novou skladbu Big Gun pro soundtrack k filmu Last Action Hero (Poslední akční hrdina). Velmi úspěšný byl i videoklip k songu Big Gun, kde vystupuje sám Arnold Schwarzenegger v uniformě, kterou má Angus.

1995 - 2001

Počátkem roku 1995 klokani začali nahrávat materiál pro nové album s Philem Rudem za bicími. ac5Album Ballbreaker (překlad nechám na vás) spatřilo světlo světa v září téhož roku a na jeho podporu bylo uskutečněno turné, kdy se, světe div se, přijeli AC/DC podívat i do České Republiky, aby „zbořili a uzemnili“ fanoušky v jedné z pražských hal (tuším v Holešovicích).V roce 1997 byl vydán box set s názvem Bonfire, který byl věnován jako památka zesnulém Bonu Scottovi. Obsahoval 5 CD, 48 - stránkovou knihu, plakát, nálepku, tetování, trsátko a přívěšek na klíče, raritní fotografie kapely, historii AC/DC podle australského novináře Murraye Englehearta a rukopisy Bona Scotta. Další a zatím poslední studiové album Stiff Upper Lip bylo vydáno v lednu 2000, ke kterému bylo uskutečněno světové turné. Česká Republika se také dočkala – 12.června 2001 shlédlo australské matadory na pražském Strahově přes 40.000 fandů.

2001 – dodnes

Nejsou známy informace o datu vydání nového alba - nese pracovní název Strap It On - (bylo stanoveno mnoho termínů, ale žádný z nich nebyl potvrzen), na které čekáme již osmým rokem – objevili se spekulace, že album je nahrané, ale problém je na straně vydávající společnosti. Holt si budeme muset ještě chvilku počkat...

 
vložil: vasazifi
Permalink ¤


0 Komentáře: