18.Březen 2008


Všimáš si, že někteří lidé jako by tě nabíjeli energií, zatímco jiní ji z tebe vysávají? Nabíjejí čím? Vysávají co? Je to jen obrazná představa?

Každá nepříjemná emoce je kombinací vzteku a úzkosti a nachází se někde na vyznačeném spektru. Neutralita zde značí stav BEZ EMOCÍ (nejedná se o pozitivní ani negativní stav). Ke zvládnutí jakýchkoliv negativních emocí, které kdy pocítíš, může pomoci vědět jak zvládnout konce spektra - vztek a úzkost.


Když například rozzuřený bankovní lupič zaslechne policejní sirény, dá se na útěk. Poté není už zuřivý, ale cítí úzkost, která právě zneutralizovala vztek.
Na druhou stranu, když např. zneužívání úzkostlivého zaměstnance dosáhne svého vrcholu, rozzlobí se a dá výpověď. V extrémních případech se může projevit násilně. Podal si injekci vzteku a cítí se nyní zneutralizovaně. Už není ve stavu úzkosti.




Na koncích spektra pozitivní energie je pohoda a sebejistota. Dohromady tvoří sebeúctu (či lásku sama k sobě). Harmonická rovnováha obou těchto pozitivních polarit je blaženost.

Pohoda (well-being)
Tato energie je pocit jako být "láskyplně mateřsky" obstarán, opečován.

Sebejistota (confidence)
Toto je energie akce a cítíš ji jako "otcovskou sílu" být schopný tolerovat risk, ztrátu nebo změnu.

Ovládnout své emoce lze ovládnutím konců emocionálního spektra. Emocionální "alchymie" je umění transformovat negativní emoce na pozitivní.



Možnosti jak řešit vztek:
1) Pasivním přístupem a vyhýbáním se rozhodnutím podlehnout depresi.
2) Destruktivní agresí přenést negativní energii na své okolí - zranit, ublížit. (Win/Lose)
3) Konstruktivním asertivním jednáním se postarat o své potřeby. (Win/Win)
Při asertivním chování je svět vnímán jako místo hojnosti. Své potřeby člověk obstará nezávislým vyzrálým přístupem, s trpělivostí, bystrým uvážlivým úsudkem a bez narušování osobních hranic ostatních.


Možnosti jak řešit úzkost:
1) Jednat impulsivně (akce bez předchozího uvážení) nebo vyhýbavě (pasivně).
2) Stát se obětí a myslet jako masochista ... bezmocnost, beznaděj, obavy, stěžování si, litování se a všechny ostatní příznaky deprese. (Win/Lose)
3) Jednat s odvahou. (Win/Win)
Odvahou se zde nemyslí hrdinství nebo bezhlavá nebojácnost, ale rozhodnost. Pokaždé když děláme nějaké rozhodnutí, musíme být přítomni "v daném okamžiku" a mít v tu chvíli přístup ke sledování svého ega. Odvaha je konstruktivní způsob myšlení před provedením akce. Rozhodný člověk vidí svět jako místo hojnosti. Je zapotřebí mít důvěru, určitý stupeň přesvědčení, že naše akce v budoucnosti budou fungovat i když nemáme přesvědčující důkaz, že budou. Při sledování sebe sama, svého ega z ptačí perspektivy, uvidíš všechny možnosti, které máš dostupné nyní a v budoucnosti.


zdroj: Mind OS - Dr. Paul Dobransky

autor veni-vidi-vici

0 Komentáře:

Přidej komentář

<< Domů