Jan Kaplický - génius, který předběhl svou dobu... | Všehochuť...

Dnes má pohřeb architekt, kterého ve světě uznávali pro jeho výborné a originální stavby. Byl to Čech, který od roku 1968 žil v emigraci v Anglii. Pro své originální budovy byl považován zpočátku za blázna. Teď budu citovat jeho slova, která řekl v dokumentu Profil - Jan Kaplický: "Nejdřív se mé práci smáli a za 40 let ji napodobují."

Musím říct, že tento dokument mi jen potvrdil to, že se narodil do špatné doby. Jeho návrhy jsou často až futuristické, ale to on přesně chtěl. Další citace: "Já chtěl, aby ty budovy byly jiné. Nikdy nechci dělat nic podle standardů.

Jeho nejslavnější budovy si teď připomeneme:







Hlavně poslední obrázek oné slavné "chobotnice", která rozdělila Čechy na dva znepřátelené národy, by mělo být nyní, hlavní téma. Záležet to na mě, tak já tu chobotnici v Praze postavím. Nejen proto, že umřel. Totiž, tady se projevují typičtí Češi. Neváží si toho, co mají a odsuzují ho, zatímco ve světě jej oslavují. Když už vyhrál tu soutěž a jeho návrh byl přijat, tak o co jde? Dodnes mi nedošlo, proč to stopli.

Nejčastější argumenty, proč tu "chobotnici" stopli, jsou ty, že se zkrátka nehodí k panorámatu staré Prahy. Tak těmhle chytrákům, něco připomenu. Na konci 19. století, taky někde odsuzovali stavbu, kvůli tomu, že se nehodí k jejich městu. Tedy přesněji v Paříži. Ano, tou stavbou byla dnes tolik obdivovaná Eiffelova věž. Kritizovali ji, (stejně jako dnes), všichni, kteří něco tehdy znamenali. Z těch nejvýznamnějších uvedu jen spisovatele Guye de Maupassanta, nebo rovněž spisovatele Alexandra Dumase. A dneska? Jen málo lidí vám řekne, že se do Paříže nehodí. Tohle je námět na zamyšlení pro ty vášnivé odpůrce.

Co říci závěrem? Těžko je něco psát. Vše ostatní již bylo řečeno. Tak snad jen přidávám poslední dva obrázky: Stavbu, která by URČITĚ měla stát v Českých Budějovicích. Takzvaný "Rejnok". Druhá je fotka samotného Jana Kaplického.



O autorovi

  • Jméno viper.blade
  • Bydliště Karviná
  • No jsem takový jaký jsem.. musítě mě takové brát, i s chybami či jinými neduhy... protože v podstatě jsem fantastickej! (By Red Dwarf).. Pokud chcete ICqko, tak mi písněte...
Můj profil