Westerny - je jim konec? | Ze světa filmů...

Dnes se zde budu věnovat tématu, které už mnohým přijde staré a nudné. Je to filmová kategorie, která byla velice populární za dob našich rodičů. Ano, westerny. Musím se přiznat, zpočátku byl i můj názor na westerny vesměs negativní. Přece jen, v dnešní době, kdy hlavně ve světě filmu není nic nemožné, už to jaksi ztratilo své kouzlo. A nebo ne? Pojďme si nějaké připomenout.



Zřejmě nejznámější western je Sedm statečných. Pro ty, kteří to neznají: Vesničané, kteří jsou utlačovaní bandity (zákeřnými, nutno dodat :-)), si najmou 7 chlápku na jejich ochranu. Tenhle western jsem viděl jako první. Líbil se mi moc, ale nějak mě nepřesvědčil, že western, jakožto žánr, je to pravé pro mě. Ale taky u mě mírně stoupl v ceně. Mimochodem: Tohle je zřejmě nejznámější remake filmu. Protože málo kdo ví, že režisér ten návrh vzal a přesně zkopíroval od Sedmi samurajů Kurosawy. Ale to jen tak na okraj. Jdeme dále.



Druhým mým westernem byl vynikající film, Big Country/Velká země. Ač western to byl parádní, stále jsem neměl ten pocit, že bych si musel druhý den sehnat nějaký další western. Ale na druhou stranu, málokdy mi u filmu 3 hodiny uběhly tak rychle a hlavně téměř nikdy mě neohromila krajina, kde to bylo natočeno, natolik, že bych si řekl: "Tak tam se musím někdy podívat." A teď se dostáváme zřejmě k jednomu z nejnovějších westernů.



3:10 Vlak do Yumy mě opravdu nadchnul. Byl to dost dobrý příběh o postupně se rozvíjejícím přátelství, ale zároveň tam byla zachována westernová linie, (špatní bandité, dobří kovbojové). Možná se budu opakovat, ale ani tenhle western mě nepřesvědčil. Protože, ač to tak nevypadá, já jsem náročný na filmy. A i když se mi Yuma ohromně líbila, nedala mi nic navíc, žádný extra pocit, či něco podobného. A tady se konečně dostávám k tomu westernu, který mě přesvědčil, že musím nakoukat více westernů.



To byl zážitek. Film Tenkrát na Západě jsem poprvé viděl na ČT 1 s vynikajícím dabingem, ale hned po skončení jsem si řekl, že si jej musím sehnat originálním znění. Tohle je totiž pravý filmový majstrštyk. Výborné výkony, je zde poznat Leoneho styl (Sergio Leone - režisér, který tohle natočil). A jaký že je ten styl? Dlouhé záběry, ve kterých se ani nemusí mluvit. Vy ale koukáte, aby vám neutekla ani jedna sekunda. A k tomu EXCELENTNÍ hudba Ennia Morriconeho. Tohle prostě nejde popsat, to se musí vidět. Pak poznáte, že westerny jsou možná i pro vás. A to ještě s výčtem nekončím. Na řadě je totiž další Leoneho western.



Hodný, zlý a ošklivý je western, který se jako jediný z mála může rovnat s Tenkrát na Západě. Kdybych měl mezi nimi vybrat favorita, bylo by to zřejmě TnZ, ale možná jen proto, že jsem jej viděl první. Opravdu je těžké mezi těmito volit. Každopádně, podle mě má Hodný, zlý a ošklivý jednu z nejlepších filmových přestřelek, co kdy byli na poli westernu. Až uvidíte, tak pochopíte.



Zatím můj poslední viděný western je Balada o Cable Hogueovi. Tohle se sice nemůže rovnat s Tenkrát na Západě, či Hodný, zlý a ošklivý, ale tenhle film mě dostal svou lehkostí. Tento western je totiž tak krásně obyčejný, až je neobyčejný :-) A i když tam nenajdete tak výborný hudební doprovod jako u jiných, nebo tak dobré přestřelky, tak je vidět, že je natočen pro lidi. Ne pro peníze. Škoda, že v dnešní době je těchto filmů stále míň a míň.

Něco na závěr: Westerny určitě nejsou žánr pro každého. Zvláště pak, pokud uvidíte ty "slabší" jako první. Takže všem, kteří chtějí westernům dát šanci, doporučuju, aby začali s westerny od Leoneho. Málokoho to zklame. Pokud vás ano, tak westerny zřejmě nejsou vaše krevní skupina. Howgh.

O autorovi

  • Jméno viper.blade
  • Bydliště Karviná
  • No jsem takový jaký jsem.. musítě mě takové brát, i s chybami či jinými neduhy... protože v podstatě jsem fantastickej! (By Red Dwarf).. Pokud chcete ICqko, tak mi písněte...
Můj profil