26.Prosinec 2008
Když jsem na tuhle americkou písničkářkunáhodou narazila při brouzdání po internetu a poslechla si její songy,byla jsem velmi mile překvapená a téměř hned ji zařadila mezi ménejoblíbenější interprety. Co mě však udivuje, je to, že málo kdo ví,alespoň podle mého soukromého průzkumu, kdo to vlastně je. Tak jsem siřekla, že bych Vám ji mohla trochu představit. Třeba v její hudběnaleznete zalíbení, stejně jako já.
ToriAmos, rozená Myra Ellen Amos se narodila 22.srpna 1963 v Newtonu, vSeverní Karolíně. Jako jedna z mála amerických zpěvaček, se samadoprovází na klavír, kterému se věnovala již od útlého dětství. Jaksama zmiňuje, mezi první vzpomínky z jejího života patří právě hra naklavír. „Byl to neuvěřitelný pocit, který mě stahoval, nutil mě hrát.Byl to můj nejlepší přítel na celém světe, jediná věc, která mirozumněla a já rozumněla jí. Děti říkají co si myslí, ale já jsem šlake klavíru a zahrála jsem to. Byl to můj ochránce, ochránce mýchmyšlenek.“ (Keyboard Magazine, 1992)
Vpěti letech nastoupila na Baltimore’s Peabody Conservatory, kde začalastudovat klasickou hudbu, když jí bylo osm, začala poslouchat Beatles ajejí zájem o klasiku postupně upadal. Od svých třinácti let hrála porůzných klubech a začala si psát své vlastní písně.
Její tvorba je velmi emotivní, hlavními tématy jejích textů jsoumezilidské vztahy, víra a příběhy o lidských tragédií. Ve spojenýchstátech získala dvě dvojnásobně platinové, tří platinové a jednu zlatoudesku.
Mezi její nejznámější písně patří:Crucify, Silent All These Years, Cornflake Girl, Caught a Lite Sneeze,Professional Widow a Spark.



Diskografie:
American Doll Posse (2007)
A Piano: The Collection (2006)
Fade To Red (2006)
The Original Bootlegs (2005)
The Beekeeper (2005)
Welcome to Sunny Florida (2004)
Tales of a Librarian (2003)
Scarlet’s Walk (2002)
Strange Little Girls (2001)
To Venus and Back (1999)
from the choirgirl hotel (1998)
Boys for Pele (1996)
Under the Pink (1994)
Little Earthquakes (1992)






oficiální webovky: toriamos.com
Vložil: viragoo ¤