06.Listopad 2008

Australskýprojekt Pendulum vznikl roku 2002, kdy se producenti Rob Swire a GarethMcGrillen spojili s uznávaným deejayem z Perthu, který si říkal ElHornet, jinak občanským jménem Paul Harding. Jednotliví pánové už měli za seboujak drum and bassovou produkci, tak breakbeat, hardcore i členství v metalovýcha punkových kapelách, před šesti lety se však všichni sjednotili a dosáhlitoho, co se ještě nikomu mimo Velkou Británii nepodařilo. Během prvního rokusvé společné kariéry dobili trůn drum and bassové scény.

Jejichprvní památné singly jako „The Vault“ či „Back 2U“ způsobily svým novým hutnýmzvukem převrat v klubech po celém světě a dodnes je slýcháme snad na každézlomené party. Debutového alba „Hold Your Colour,“ jemuž vévodila neslýchanápecka „Slam,“ se prodalo 225 000 kusů a pendulovský remix legendárníhitovky „Voodoo People“ od Prodigy upoutal pozornost i těch posledních neználkůdíky časté rotaci na BBC Radio 1. Členové Pendulum sjezdili celý svět jako DJsa i nám několikrát přijeli představit, co drum and bassová elita právě ukutilave studiu, nyní jsou ovšem na turné společně, a to jako kapela.

Na celýminulý rok se Pendulum ztratili z očí veřejnosti, nahrávali své druhéalbum a pilovali svůj zvuk pro živá vystoupení. Co je však skutečnou podstatouPendulum, to vám pánové nejlépe vysvětlí sami:

„Chceme,aby naše hudba byla takovým dobrodružným únikem z reality. Technologie sezlepšují, produkční technika je stále dokonalejší a leckdo by řekl, že kvalitazvuku taky, ovšem něco se nám zatím vytratilo – ten původní pocit úniku aotevření se zážitkům, které ve všedním životě chybí. To je přesně ta energie,která nás původně přitáhla k elektronické hudbě. To je ta strhující síla,jíž kdysi měli Led Zeppelin, The Beatles a kterou ještě dnes cítím z Tool,Mars Volta nebo Queens of the Stone Age.

Pro násbylo proto logické zkombinovat elektronickou hudbu s rockovou energií,ovšem nejdřív jsme museli přijít na to, jak to udělat, aby to neznělo lacině.Za posledních deset let jsme viděli plno rockových kapel, které si přizvaliněkoho se syntezátorem nebo s gramofony, a mnoho deejays, kteří do svýchtracků použili jasný kytarový riff. Je jasné, že jim šlo o to samé, jenžev praxi to stejně znělo dost prvoplánově. Podle nás je tu ještě hodněprostoru, kam by se dalo jít, a tak se pokoušíme být důslední.

Zapni sijakékoliv rádio a uslyšíš tucet tracků, které jsou buď o tom, co obyčejnězažívá každý z nás, nebo jak bys měl ’bauncovat’ svým zadkem na parketu –zní to většinou profesionálně, ale obvykle za tím už nic víc není, žádnápřidaná hodnota. My bychom chtěli slyšet něco nového a vzrušujícího, jenžetakové tracky se dneska na tomhle světě nepíšou. Proto trávíme každičkouvteřinu skládáním hudby, která nás odnese pryč z téhle galaxie – nás i všechnydalší, kteří to cítí stejně.”

Apoštolynové generace drum and bassu Pendulum uvidíte poprvé v naší zemi s jejich živoukapelou v úterý 18. listopadu v pražském klubu Roxy.


Blood Sugar - Pendulum
Prostě dokonalost...MILUJU JE
Vložil: xDudanekx ¤


Komentáře (1):