zerkajenula

09.Září 2007

Kdo dělá Hip-Hop

Co patří k vybavení hiphopové crew (další nezastupitelný výrazoznačující skupinu hrající hiphop, kterou nelze označit jako kapelu,protože zpravidla nedisponuje žádnými hudebními nástroji)? Na prvnímmístě je potřeba zdůraznit, že taková crew se skládá z postavy zagramofony, tzv. DJ, a z několika MC (Master of Ceremonies - zpěvák).Právě díky nenáročnosti na vybavení (v porovnání s ostatními styly) sestal hiphop tak populární. DJ potřebuje dva gramofony, tzv. slipmaty -speciální podložky na plotnách gramofonu, aby po nich desky pěkněklouzaly, speciální gramofonové jehly, mixer, sluchátka a sestavureproduktorů a zesilovačů podle prostředí, kde a pro koho crew hraje.
Hiphop byl vždy doménou černých a vždy tomu tak asi bude. Důvodů jehned několik. Když pomineme pohybové dispozice, nadání k hudbě akulturní a sociální zázemí, v ghettech a uzavřených komunitách byltento projev hlavně dříve, vedle sportu, jediným způsobem uvolnění smožností využití tradiční svobody slova ke kritice společnosti.Později, po popularizaci hiphopu, samozřejmě přibyl pro mnoho lidíještě argument peněz, jejichž může být hiphop velice dobrým zdrojem.
I když míra černých umělců převládá, najde se i několik bílých.Příkladem těch úspěšných mohou být Beastie Boys nebo Cypress Hill. Tiale mnohdy pocházejí ze stejných sociálních poměrů jako jejich černíkolegové, a proto nelze jejich cestu za hiphopem považovat za kdovíjaképřekvapení.
V americké přematerializované společnosti je komerce dovedena doextrémů, které si u nás dovedeme jen těžko představit. To, co u náspovažujeme za komerční, by v Americe označili za hluboký underground.Faktem ale je, že v Americe se díky vysoké populaci a vyšší životníúrovni obyvatel stává umělec bohem.
Stačí otevřít jakýkoli americký hudební časopis, ať už je to RollingStone, nebo spíše hiphopově zaměřené The Source nebo Vibe. Interpretijsou tam využíváni převážně jako propagátoři různých značek oblečení,hodinek, bot, značek aut, elektroniky, jídla, ale i společnostínabízejících služby jako telekomunikace a stěhování. Tyto časopisyproto spíše připomínají reklamní katalogy a jejich obsah se pod náporemreklam utápí.
Autor zerkajenula v 22:17

1 Komentáře:

ahoj :) prosim te ja ucim juniory hiphop a nemam nejakou dobrou pisnicku do formace, nemel bys nahodou neco ve stylu house dance nebo lightovyho hiphopu?? prosim prosim :) dekuju za odpoved....

04.11.2008 21:52:05

Přidej komentář

<< Home