zerkajenula

09.Září 2007

Směry H-H

Vsoučasnosti se dá v hiphopové kultuře najít několik hlavních subkultur.Ty se ještě, jako v podstatě vše, dají rozdělit na mainstream, tedykomerční proud, a na alternativní nebo underground. Ta hlavní,americká, obsahuje hned několik dalších větví. Jedním z hlavníchměřítek v USA je město či oblast, ze které daný umělec pochází.

Tzv. East Coast (východní pobřeží) se týká měst na východním pobřeží.Je to hlavně New York (kolébka hiphopu vůbec), Boston, Philadelphia,Atlanta, Detroit a Chicago. Hiphop pocházející odtud se pozná podledůrazu na rytmy, má velice málo melodie, agresivní zpěv, hodněscratchingu a mixů a hlavní témata, kterými se umělci z této oblastitradičně zabývají, je problematika diskriminace, ghett, peněz akriminality. Ke komerčním umělcům této větve se řadí interpreti jakoEminem, Dr Dre nebo Wu Tang Clan. K méně komerčním patří již výšezmínění Fugees, nebo KRS One.
Tzv. West Coast (západní pobřeží) označuje v podstatě jen oblast LosAngeles. Tato obrovská aglomerace s počtem obyvatel převyšujícímpopulaci celého bývalého Československa má vlastní styl hiphopu, kterýse odráží od klimatických podmínek, ploché krajiny a sousedícíhoMexika. West Coast hiphop se vyznačuje hlavně melodičností, méněagresivním hlasovým projevem, provázaností se soulem a R&B.Nahrávky umělců z této oblasti většinou neobsahují žádné DJské excesy,mixy ani scratche a texty se zabývají hlavně gangy a kriminalitou. Kekomerčnímu směru patří již nežijící 2Pac, nebo Snoop Dogg. K méněkomerčním potom třeba Ja Rule, nebo Xzibit.
Další významnou oblastí Ameriky je Florida a karibská oblast. Tam jehiphop silně ovlivněn reggae, dancehallem, ska a dalšími styly, kteréjsou v této oblasti doma. Tato větev by se dala, co se hiphopu týče,označit za tu nejdivočejší. Je velice těžké popsat, z čeho všeho seskládá, ale směrodatná je angličtina a její místní přízvuk, který je ipro rodilé Američany velice těžce srozumitelný. Já jsem se v tétooblasti před dvěma lety pohyboval a potřeboval jsem na "jazykovouasimilaci" několik dní. Problémem je, že alternativní scéna je natolikalternativní, že se mnohdy nedostane za hranice ostrova, kde bylavytvořena. Velice silná hiphopová tvorba je na Jamajce, Haiti a vDominikánské republice. Díky militaristickým režimům v některých těchtozemích je ale muzika vytvářena buď emigranty v USA, nebo uprchlíky vuprchlických táborech kolem Miami. Před několika lety byla tato muzikasvětu víceméně nepřístupná, točilo se jen na vinyly a vývoz do Evropybyl minimální. V současnosti je situace díky (ne vždy legálním)možnostem internetu o něco lepší. Právě díky uzavřenosti a izolaciumělců je téměř celá scéna alternativní. Špičkou je zde skupina Hot97,Beenie Man, Kiprich Killa Banton, nebo Mr. Vegas.

Tímto je pokryta nejvýznamnější část hiphopu amerického kontinentu. VEvropě je situace ještě méně přehledná. Umělců jako takových není tolikjako v Americe, ale každá scéna má svá specifika, obvykle daná místnímúředním jazykem. Mezi ty nejvýznamnější zóny Evropy patří scéna VelkéBritánie, Francie, Polska, Čech, Slovenska, Maďarska a Ruska.
Autor zerkajenula v 22:26

0 Komentáře:

Přidej komentář

<< Home