Co je důležitější

ahoj, co myslíte, co je důležitější v lidském životě: Dětství nebo dospělost?
Která z těchhle dvou variant je podle vás lepší a proč?

1. Užít si dětství, celé dětství se bavit, flákat se a kašlat na školu, a v dospělosti se díky tomu mít hůř, protože bude pak člověk vydělávat míň peněz nebo bude na sociálce. Ale zato mít krásné vzpomínky na příjemné a dobře prožité dětství.

2. Celé dětství se učit jak magor, zkazit si dětství, jen proto aby pak v dospělosti člověk vydělával hodně peněz (pokud se jí náhodou dožije). Jenže k čemu mu ty peníze pak budou, když bude mít vzpomínky na nešťastné dětství, kdy se musel jen učit a neměl žádnou zábavu.

Já mám takový blbý pocit, že většina rodičů vybere pro svoje děti tu druhou variantu, a vnutí jim ji i proti jejich vůli. Aspoň mě se to stalo a teď přemýšlím: Má to smysl ještě se snažit vydělávat peníze, když dětství si za ně stejně nekoupím?

19.01.2012 08:42:55
mi chceš říct že jsi přišel po 6 hodinách ze školy a učil jses nonstop až do 11h?
null-pointer 23
19.01.2012 07:44:10
Nechápem, ako si prišiel na to, že človek musí mať pokazené detstvo, keď sa dobre učí a má dobré známky. Niektorí sú prirodzene inteligentní a nemusia si to vydrieť. (;
sophiesxoll 24
19.01.2012 03:55:58
Z hlediska vývoje člověka je nejdůležitější velmi rané dětství, do max 6 let, pokud rodiče v tomto věku dítě formují pozitivně, kreativně přitom s ohledem na jeho temperament a talent, v budoucnu se to člověku výrazně zúročí.

Jinak z tebe mluví vzpomínky na dětství jako období radovánek a utrpení ve škole - ne každý to tak má to zaprvé a za druhé člověk má tendenci vytěsňovat to nepříjemné. Už tu někdo psal, že tvé rovnice o šťastné x nešťastné budoucnosti v závislosti na škole x dětské radosti neplatí. Je to tak souhlasím. Navíc uveďme se do reality dnešních dětí, to nejsou bojovky na řece a spousta dobrodružství, to jsou hodiny a hodiny u počítačů - je to radost, no každý máme o radostném dětství asi jiné představy, navíc mediální masáž a nutnost všech těch věcí z reklam - to jsou dnešní děti.

Je třeba nastolit řád, práce (škola) x zábava x odpočinek, protože z celospolečenského hlediska je neúnosné negramotné obyvatelstvo. Ty bys chtěl být negramot? Ty bys chtěl být izolovaný od vrstevníků doma u počítače? Sociální dovednosti nejsou potřeba?
Ne škola není jen samotné učení - mučení, škola jsou i kamarádi a spousta zážitků, výlety a lyžáky, první lásky - vzpomínky na radostné dětství, to ti zcela uniká. A pak to těšení na prázdniny, vzácnost a nadšení, však je to radost - zasloužené volno :-)
NH2M
19.01.2012 03:10:59
to máš asi pravdu, tak mi ale vysvětli, proč všichni nutí své děti do učení, a nejsou zato nikdy nijak potrestáni?
Martin111
19.01.2012 02:48:25
no nejlepší je být přirozeně inteligentní a užít si dětství a zároven být dobrý ve škole :D

Kdybych to vzal vážně, tak si myslim, že to prostě v dítěti je nebo ne, chytré dítě se na základce učit nemusí a na gymplu trošku víc. A lámat to přes koleno a ne tolik nadané dítě nutit se učit podle mě nemá smysl. Dítě které nemá talent na učení může mít třeba talent na sport nebo na umění nebo zkrátka na řemeslo ...

A taky si nemyslim, že být "dobrý v dětství ve škole" neznamená v budoucnu vydělávat hodně peněz a naopak. Je to přílišné zjednodušení:

Jednak za prvý i inteligentní dítě, které bude absolutně ignorovat školu a bude mít tak "špatné známky", se v dospělosti bez tak neztratí a nějak se uživí.

Za druhý i ne moc schopné dítě může v budoucnu vydělat, plácnu třeba na obchodu s tenisovými míčky, což by třeba jiného profesně neuspokojilo, i když by v tom vydělal peníze

a za třetí dítě "dobré ve škole" a přirozeně chytré může zkrátka dělat v dospělosti zaměstnání, které ho bude uspokojovat profesně, ale ve kterém se nevydělává tolik peněz - třeba učitel, filosof, knihovník nebo kartograf či pracovník přírodopisného muzea nebo ošetřovatel v ZOO. Pže ne pro každého jsou i v profesním životě peníze na prvním místě.

Takže když to shrnu, ač jsem nikoho nevychovával :D "Výchova dítěte vzhledem k učení" by se měla přizpůsobit hlavně talentu dítěte :) Pak budě dítě v dospělosti spokojené a když se k tomu přidá výchova, ze které vznikne zdravě sebevědomý jedinec zároveň s jistou pokorou k životu a s úctou k druhým, tak se pak o něj rodič v budoucnu nemusí bát vůbec :) a toho se těžko dosáhne nucením k čemukoliv, tedy i k učení.
tetřívek 24
19.01.2012 02:45:18
pizzaboy
Nechci, když už sem jednou dospělý tak už bych chtěl žít jen ze vzpomínek na dětství....
Aspoň si myslím že by to tak mělo správně být.
Zatím sem na sociálce a myslím že víc nepotřebuju, takže stejně i s těma školama dostávám stejně jako ti co ve škole propadali.
Proč sem jen byl tak blbý a poslouchal rodiče, a učil se místo bavení!? Nejrači bych se zabil
Martin111
19.01.2012 02:40:19
pokud si nic jiného než dětství koupit nechceš, tak nemá cenu vydělávat peníze
pizzaboy 24
19.01.2012 02:38:54
Ono to není jenom:
a) hezké dětství + hnusná dospělost
b) hnusné dětství + hezká dospělost

Co třeba nějaký kompromis mezi tím? Navíc kdo říká, že když se v dětství člověk učí, tak jej nemá hezké? Já jsem se učila vždycky hodně (pravda, ke konci VŠ už jsem to flákala), ale nemyslím si, že bych díky tomu měla zkažené dětství.
Jinak proflákané dětství ti neimplikuje automaticky těžký život v dospělosti. Stejně tak jako probiflované dětství ti neimplikuje růžovou budoucnost.
bye-bye 25
19.01.2012 02:33:27
Dětství si za peníze můžeš koupit možná tak v thaisku, nebo se dej na dráhu kněze a budou ti je vodit zadax a to si pak užijou dětství a na učení ani nevzpomenou.
Darwinista

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy