Jak ušetřit?

Až je mi to trapné, ale v mých letech nejsem schopná ušetřit ani korunu. Naši mi víceméně vždycky dali kačky na to co jsem potřebovala, ale nebyly to nějáké závratné částky, nic moc jsem v té době nepotřebovala. Jenže pak jsem začala vydělávat a v mé první práci mě platili docela luxusně. Za tu dobu jsem si stihla něco našetřit, jenže to teď padlo na úpravy bytu.
Jenže o práci jsem přišla a teď dělám za nějákých 15000 čistého+stravenky. Poplatím z toho služby, nájem atd a zbyde mi asi 5000 na měsíc. Nic moc. Kdysi jsem byla schopná za jedno odpoledne v obchodě utratit klidně dvojku a vůbec mě to nebolelo. Byla jsem prostě zvyklá žít na vysoké noze. Teď se třeba snažím si koupit měsíčně max za 500,- oblečení na sebe, ale pořád mám prostě málo peněz. Omezila jsem i večírky, ale čeho se nedokážu vzdát jsou cigára. Vím, že to leze strašně do peněz, ale to je snad jediné co mi zbylo. Na drink si zajdu max 1x za měsíc, na sladkém neujíždím. Snažím se ale kupovat kvalitní jídlo, vařím si většinou doma. Jenže to je prostě pořád dokola. Dneska jsem dělala nákup, asi na týden. No a hned litr fuč. Já prostě nevím kam ty peníze mizí! A to se fakt snažím neutrácet, nekupovat si blbiny... Nemám teď ani spoření, protože bych prostě nevyšla do výplaty. Jsem z toho opravdu nešťastná... Navíc bydlím sama bez přítele, platím celý nájem, i když je to jen "blbá" čtverka...
Máte nějáký tip jak dostat finance pod kontrolu? Vím, že mi asi napíšete že nemám kouřit, ale já se to snažím omezovat, mám krabičku i na tři dny. Jenže pak se jde někam na párty a vykouřím třeba dvě za večer. Je to fakt děs. Chtěla bych si šetřit,mít se zase tak dobře... Rýsujeme se mi práce, kde bych mohla mít až o desítku víc, ale to je všechno vě hvězdách a nic není jisté... Jsem už z toho fakt zoufalá...

16.02.2012 10:25:31
no vidíš a já z patnácti čistého vyžiju ještě i s malým dítětem, které má taky svoje vysoké náklady. víc nemám, tak se do toho vlézt prostě musím.
ahhha
16.02.2012 09:49:10
Ty vole klasika.. Rychlost pohybu zeny v supermarketu: 2 000,-/hod. Proste nechod jist do prvnich cenovejch a nauc se (pokud to jeste neumis) varit.. A kazdej tejden taky nemusis mit novy boty a kalhoty ne?
Zivot je takovej
15.02.2012 23:45:48
4 000,- platíš za byt, dejme tomu, že můžeš platit za telefon max. 1 500,- a vyděláváš 15 000,- čistého plus stravenky. Vychází mi, že ti zbývá na jídlo 9 000,- a ty stravenky a neušetříš. Sakra, to jíš denně nadívané křepelky a bažanty na medu či co? My jsme dvě a utratíme měsíčně za jídlo tak 5 000,- a to v tom je i žrádlo pro psa.
veselá kopa
15.02.2012 22:32:38
Člověk by někdy vraždil ty, kteří jsou autory dispozic některých bytů. Životní náklady jsou holt pěkně vyšponovaný a dost často není moc kde ubírat, pokud člověk nechce jíst "odpad" a celý dny jen koukat do zdi..
Dreamingfish 28
15.02.2012 21:42:31
Co se týče mého bydlení, tak mám družstevku 2+1, ale je to průchozák, takže o společném bydlení nemůže být řeč, to bych tady fakt nezvládla. Mám průchozí obyvák do ložnice i kuchyně... Jinak platí, nájem plus elektřinu, plyn, net, telefon. Prostě takový ten standart. Doby kdy jsem mohla lítat každý den někde venku jsou ty tam, teď si zajdu fakt tak jednou za měsíc a sice utratím tak 400,- ale zase mi to bohatě stačí.
Je to takové na nic, v podstatě ty penízce za celý měsíc utratím a to si nějak nevyskakuju. Občas si zajdu na oběd, ale fakt se snažím vařit doma. A letáky jsem začala prohlížet nedávno, fakt se dá hodně ušetřit, ale zase nemám tolik času, abych lítala po obchodech kde je co levnější. Dělám ve směnném provozu, takže vedlejšák nepřichází v úvahu. Navíc jsem tak ko, že bych asi nic jiného nezvládla... Když jsem bydlela s přítelem, tak jsme se o náklady dělili a bylo to o mnoho lepší, ale přece si nenajdu někoho jen aby mi pomohl... Docela mě uklidnilo, že v tom nejsem sama. Většina mých vrstevníků se tak plácá. A nejvíc mě pak dostane, když přijde kolega co bydlí u rodičů, že ušetří desítku měsíčně. To bych vraždila...
PlumFlower
15.02.2012 21:16:22
Asi před půl rokem jsem tu psala podobnou zpověď. Můžeš si ji najít v googlu "Jak se dá vyžít se 13 tis. čistého?" Jako by té tvojí dnešní "z oka vypadla", hned se mi to vybavilo. A to prosím já nemám těch 13 čistého, mám teď 21 500k čistá ruka. A neplatím bydlení. Když poplatím inkaso, paušály, splátku auta a jídlo pro dva lidi na cca měsíc, zbyde mi pro sebe čistých 10. :oops: Taky kouřím, a taky se chci aspoň chodit někam OBČAS pobavit (rozhodně nechlastám za několik stovek každý den), a taky je mi záhadou, jak jiní lidé dokážou s menší částkou nejen v pohodě vyjít, ale i ušetřit. Já tedy jsem schopná ušetřit, ale závratné částky to nejsou. Minulý měsíc jsem ušetřila asi 1800 :-D (ale to bylo proto, že jsem byla čtyři dny nemocná, tak jsem věděla, že budu mít o to menší plat, tak abych měla aspoň těch 20, na které jsem už zvyklá). Navíc já ani nemám stravenky (ty se máš, že máš aspoň něco v nich :-(. Takže si musím každý den platit oběd. To je pak těžké no...
Oblečení si už skoro nekupuju, kosmetiku jen tu úplně základní hygienu - jako NĚCO na obličej (může to být i za 50 Kč), sprcháč, zubní pastu atd. Žádný luxus opravdu.

Na druhou stranu samozřejmě přemýšlím horečně, jak ušetřit co nejvíc a odpovědi mám v malíčku - tj. přestat kouřit (nebo to aspoň HODNÉ omezit) - nedaří se :), obědy si brát z domova do práce a nekupovat je venku, nebo jen velmi výjimečně - nedaří se :)...no a poslední možnost, i když asi možná úplně nejtěžší je snažit se vydělat víc. Pořád koukám na jobs na nějaké přivýdělky, ale s mou pracovní dobou do 17:30 jsem ráda, že jsem v šest doma a o víkendu si chci odpočinout a ne ještě hákovat někde v telemarketingu :(
Fakt naprd, jediná možnost pro mě je to výše uvedené + snažit se víc v současné práci, abych se dočkala dalšího přidání alespoň na 23 000 čistého, což mi bylo slibováno. Tak snad.
taralevoe
15.02.2012 20:50:48
Co je přesně v těch "službách", když máš nájem čtyřku?
V jakém bytě bydlíš? Jestli máš volný pokoj, tak můžeš vzít někoho do podnájmu?

Bydlet sám holt leze do peněz.
Dreamingfish 28
15.02.2012 20:27:44
nela - já:D a i kdybych měl míň nebo víc tak se toho nevzdam:P
bikerXC 18
15.02.2012 20:22:21
Taky jsem myslela, že to nejde, ale pak to muselo jít a ze začátku bolelo a už je to v pohodě a to nemám ani tvých 15. Ale nejvíc se fakt dá ušetřit na jídle, třeba je to pro někoho až trapné, ale vyplatí se sledovat akce a hledat levnější jídla bez ztráty kvality. A taky na kosmetice, ono hodně věcí, které nám cpou reklamy zase tak potřebných není, nebo stačí i ty levnější. A jako nezazlívala bych cigára a sem tam večírek, sice je to nezdravé atd...ale kolik lidí dá naopak hodně peněz za "ušlechtilejší" záležitosti, jako sport?
nela
15.02.2012 20:06:44
Naprosto Tě chápu. Mám to samé. Sice nevydělávám, ale mám 5000 na měsíc (bydlím s přítelem, on platí víceméně všechno, v tom mám výhodu).
Šetřím z toho na dárky, vlastně není měsíc, kdy bych nešětřila na nějaký dárek, protože každou chvíli se v rodině něco slaví(a já mám takový trochu ošklivý sklony dávat dárky vždy o maličko dražší, než si můžu dovolit)...
Snažím se alespoń trochu přispět na domácnost, nákupy a tak(ale samozřejmě z těch 5 tis. se toho moc uloupnout nedá) pak se pokouším si zaplatit takové ty svoje výdaje, co tak může holka v mým věku mít-a pak to kouření. Taky za to utratím hrozně moc...je to holt mor..:D
Omlouvám se, že jsem neporadila, sama většinou nevyjdu a ke konci měsíce mi v peněžence chrastí tak leda pětikoruna...:D Ale třeba Ti aspoň pomůže, že je nás víc takových..
Bystrouška 19
15.02.2012 20:01:15
hele ty cigara.. co z toho mas ?? dyt nemaj ani zadnou chut a jeste smrdi... to uz jsou lepsi doutniky a vodnice.. na to ser ... jinak setris dobre.. jidlo,obleceni, jeste mozna vychytat cestovani, to si myslim nenapsala.. pokudj ezdis autem, tak jen do prace a z5 a vsude peso.. jsou to tisice za naftu.. nebo dokud zijes sama, tak mensi byt s mensim najmem ? ci bydlet s kamoskou... a nrbo s klukem udelat dalsi krok.. no vic me nenapada.. hlavne nesetri na jidle..
lixi
15.02.2012 19:58:16
Ehm no vítej mezi obyčejnýma lidma.. takhle to má skoro každej že zaplatíá co musí a zbyde mu prd:) sežeň lepší nebo druhou práci...nic jinýho nezbejvá..
bikerXC 18
15.02.2012 19:57:53
Nekouřit, nechlastat, vynechat party a ještě - no počkej to je peněz ušetřených dost...Bavit se můžeš i jinak:-)
SmartBoy

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy