Komunikace muže a ženy

Taky se vám stává, ať jste muž nebo žena, při konfrontaci s druhým pohlavím, že máte pocit, jako by vám vůbec nerozuměl/a, i když se snažíte, jak nejvíc můžete?
Nemáte dojem, že nechápe vaše pocity, nebo vůbec netuší, co tím míníte?

Prostě zatímco my ženy jsme více pocitové, máme chuť vyjádřit své názory pocitově, někteří muži žijí jen ve světě čísel... A faktů. Mám teď na mysli typické muže a typické ženy (pokud si pod tím dovedete v dnešní době vůbec něco představit).

Je to spíše takové téma do diskuze, za sebe můžu říct, že se mi to hlavně ve vztazích stávalo (a ještě se stává) velmi často. Chci něco vyjádřit, druhý to nepochopí, anebo pochopí částečně; někdy se ale stane, že neví, CO má pochopit a jak na to reagovat...

Připadá mi, že něco podobného už řeším dlouho a ještě jsem nenalezla žádnou uspokojivou odpověď..

Dám jeden příklad ze života mojí mamky a otčíma:

- mamka se šla v noci bavit
- chtěla, aby ji otčím přivezl autem domů, i se na tom předem domluvili
- když chtěla jet domů, zavolala mu a když to nezvedal, poslala SMS, jestli spí
- on odpověděl : "teď už ne"
- ona se urazila, měla špatnou náladu, blbě se naložila, protože si to vyložila tak, že pro ni není ochotný přijet
- přijela domů taxíkem
- rozbrečela se, že po něm už nemůže vůbec nic chtít
- otčím oponoval tehdy (a kdykoliv potom) tím, že pouze na otázku, jestli spí, odpověděl pravdivě

Co si o tom celkově myslíte? A jak lze podle vás těmto nedorozuměním (nedostatkům v komunikaci) předcházet?
Otrokyně 22 VYMAZAT


18.01.2012 10:55:57
Vyjádření názorů pocitově, to je skvělý nápad. Předchozí věta je ironie. Vyjádření názorů pocity, to je ta neurčitá, vysoce proměnlivá abstraktní břečka, kterou si musíš domýšlet, aby ses dostala k požadovanému jádru? Na druhé straně dostaneš číslo nebo fakt a vidíš, co je to za číslo nebo fakt. Mlha hustá jako bílý menstruační výtok nebo konkrétnost? Toť otázka. (Jistě chápeš, že bílý menstruační výtok u zásadních věcí je klidně i cesta do hrobu a můžeš si pak třeba leda zaplakat jako tvá matka.)

Chci něco vyjádřit, druhý to nepochopí, anebo pochopí částečně...
-Co když se neumíš vyjadřovat, podléváš Commexovou omáčkou a ani si to neuvědomuješ...

Něco podobného už řeším dlouho a ještě jsem nenalezla žádnou uspokojivou odpověď..
-Vyjadřování se fakty a čísly? Že by?


Zkus se nad tím pozastavit a zamyslet se, že nemusíš mít vždy pravdu, ač ti možná přijde, že tvůj názor je vždy správný a tvé chápání problému taktéž. Jen to zkus. Nebo se klidně dál stavěj na hlavu a div se, tvůj život...
DalšíTroškaVeMlýně
18.01.2012 10:52:03
No. Jestli se opravdu předem dohodli, že pro ni po skončení večírku přijede, pak bych asi po obdržení esemes "Spíš?" se zameškaným hovorem pochopil, jak se situace má. Případně vzápětí volal zpět, že vyrážím (nebo k SMS "Už ne" přidal minimálně dovětek, aby bylo jasné, že jsem na cestě).
Jinak " Sta67" to hezky shrnul.

Takové věci se někdy stávají. Nemyslím, že je to záležitost jen pohlaví.
Don Juan 22
18.01.2012 10:22:23
Tak jestli se domluvili na tom, že pro ni přijede, on zaspal a pak napsal (podle mého uražené) "teď už ne", taky by mě namíchlo, že na něj není spoleh. Ale záleží na tom, jestli vážně usnul náhodou, nebo se na mě vyprdl a šel spát. Kdyby mi hned zavolala a řekl, že pro mě jede, nedělala bych z toho vědu. Pokud bych ho ale i tak musela uhánět a ještě by byl na mě oprsklý, že jsem ho vzbudila, tak bych mu to pěkně vytmavila. Jedna věc, kterou nesnáším, je neplnění slibů.
žába na prameni 20
18.01.2012 09:57:57
Stává se mi to, ale pak si šáhnu do svědomí a vždycky si říkám, že možná mám sama trochu viny na tom, že mi druhej nerozumí. Třeba jsem jen byla neschopná mluvit jeho jazykem.
Oriq 27
18.01.2012 08:32:22
Ženy občas něco řeknou a doufají, že nám dojde nějaká v tom skrytá moudrost. Kdežto my to bereme jak to bylo řečeno. A když něco říkáme, tak to tak myslíme. Jsme víceméně logičtí tvorové. Proto nám občas nedojde něco co ženy říkají a musí nám to říct po lopatě.
Jasimyslim 28
18.01.2012 08:12:43
Je to úplně normální komunikace.
Je problém,že Vy ženské myslíte úplně v jiné rovině na rozdíl od chlapů.Chlap dokáže na jednoduchou otázku dát jednoduchou odpověď..V podstatě černobíle.Ženská potřebuje i k jednoduché větě omáčku.Takže z jednoduché věty udělá větu rozvitou,případně slohovou práci..
Ale takhle to je nastaveno odjakživa...Šťastný ten,kdo tohle pochopí hned v začátku...
commex
18.01.2012 07:23:54
Já v tom většinou problém nemám. Jo občas se s přítelem chápeme jinak, on to řekne lehce a já mám pocit, že v tom je něco víc, ale většinou není.

Když je v něčem problém je nejlepší si o tom promluvit ze všech stran, aby se ti dva nakonec domluvili jak to opravdu mysleli.

V situaci tvé mamči bych pravděpodobně po té smsce otce mu zavolala jestli je tedy ochotný pro mě dojet a nebo ne. Ale něco pak udělat a ještě bejt vzteklá, to je asi až moc hárdkór :-)
*chivavinka 21
18.01.2012 03:16:05
Koukám, většina z Vás zapomíná na to - že to bylo DOMLUVENÉ. A pokud to nezvedá, tak napíši sms, a je jedno - jestli Spíš? Šoustáš? Čučíš na fotbal, či cokoliv podobného...

Spíše reakce mi přišla z důvodu bezmoci. Člověk se na něco/někoho spoléhá a ono to krachne. Tyhle stavy mívá skoro každý. Já občas taky a právě kvůli nedorozuměním.

Mám pocit, že musím vše překládat v obrázcích, aby to bylo každému JASNÉ.

Jsou to malichernosti, z kterých se v tu chvíli stávají tou nejhorší věcí.
Sicina MEGI 20
18.01.2012 02:51:06
To není problém pohlaví, ale komunikace.

On evidentně vyzvánění zaspal. Ona to mohla tušit (když to nezvedl). Poslala SMS s nesouvisejícím textem, a čekala, že mu jeho chyba dojde. Když přišla SMS, on odpověděl na otázku, a výčitku chyby v tom neviděl. Nedošlo mu, že to ve skutečnosti znamená: Proč spíš, místo toho, abys už byl na cestě. A ona se to ani nesnažila napravit.

Jde o umění sdělovat informace ve formě zpracovatelné pro druhého. Spoléhat na umění protistrany interpretovat mé myšlenky je mnohem nejistější a záludnější, a často zavádí na zcestí.

Tato schopnost je vrozená nejen člověku, ale například i kočkám: Chci nažrat - jdu mňoukat tam, kde mě člověk uslyší - třeba za dveře. Mňoukat na půdě, a spoléhat se na to, že člověku dojde, že mám hlad, je fatální chyba.
Sta67
18.01.2012 02:32:17
- on odpověděl : "teď už ne"

asi jsem ženská v trenkách, taky bych to chápal, jako že je naštvanej, že ho vzbudila
Asi bych odpověděl: "jedu pro tebe broučku", ale třeba chtěl být jenom vtipný :)
posbírané listí
18.01.2012 00:28:41
vztahy je také růst, tedy i krise, konfrontace, soupeření, není to idylka pro 14ky, proto na vztahy lepší zralost, stabilita..lepší manželé, vzájemnost, oddanost, ne nahodilost..tudy ke prohloubení..v televizi blbky herečky to mají zdánlivě snadné, jenže mimo obrazovku často fetují atd... jedny manžele si pamatuji, nikdy se neopili oba najednou a hlavně, ten střízlivý chodil s tím opilým zvracet, to je ten moment, kdy potřebujeme podporu, oporu, kdy se hnusíme sami sobě, a kdy druhý nám po ruce je vzácný...tak je tedy i usmíření, právě krizí ve vztahu se jde dál..když se to nepovede zcela v generaci jednéí, má další silnou výzvu to napravit, ne křečí, plánem, ..ale
poučením
18.01.2012 00:27:41
Tohle je klasická ukázka ženskýho myšlení, pardon tuposti. Ona položí otázku, dostane na ni jasnou, přesnou a pravdivou odpověď a na to začne vyvádět jako naprostá hysterka.

Jakou odpověď by si jako představovala? Spal a už nespí. Mimo to na otázku: Spíš? existuje pouze jediná pravdivá odpověď, když někdo spí, tak nemůže odpovědět.
tvrdejchlap
18.01.2012 00:22:43
Zoufalá paní, asi má moc malej svět a je zvyklá, že je v něm velkým bodem a žije v něm tak dlouho, že případné výchylky vnímá zkresleně a v tom světě způsobují zemětřesení o to větší, jak malej je.
Elara the moon 16
18.01.2012 00:16:33
sorry, ale pleteš si rozdíly mezi pohlavími s hysterií, není normální, ať už jsi žena nebo muž někoho v noci prozváněním vzbudit a pak se ještě rozbrečet a dělat scény, když je z toho nevrlý
lololo

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy