Maximální mzda

Nemyslíte si, že by, stejně jako je stanovená minimální mzda, měla být také stanovená mzda maximální?

Minimální měsíční hrubá mzda je 8000,- Kč (při klasické 8-mi hodinové pracovní době/5 dní v týdnu/40h za týden).

Třeba už platy nad 30 000/měsíčně (bez přesčasů) mi přijdou jako výsměch všem těm, kteří jsou šťastní (a zároveň strhaní jak samice), když se jim domů podaří přinést 14 tisíc...

To jen tak k zamyšlení, doufám, že zas nějací blbečci nebudou bezmyšlenkovitě kopat frázemi o tom, že když někdo umí, proč by si nemoh vydělat...

20.01.2012 05:52:18
Zákon nabídky a poptávky velí zaplatit za práci tolik, kolik obě strany považují za přínosné. Takže když budu mít rozbitý auto, k dispozici bude jedinej automechanik, kterej si za opravu řekne 2.000,-Kč na hodinu, dám mu je, protože nemám na vybranou. Když budu potřebovat nový zuby a budu si moct vybrat mezi průměrným zubařem, jehož dílo vydrží rok, nebo špičkovým specialistou proslaveným tím, že jeho díla přežívají jeho pacienty, ke komu si myslíš že půjdu? Ale budu to samozřejmě muset náležitě zaplatit. Takže za kvalitu se prostě vždycky bude platit víc než za průměr a to ve všech odvětvích našeho života...
Durcet ze Sodomy 35
20.01.2012 05:05:32
dneska si každý pořídí děcko protože proč né, vždyť já chci, a pak se strašně diví.
UnseenQueen
-----------
S tímto musím nesouhlasit.

Tak zaprvé se zakládání rodiny neustále oddaluje, před 20, 40 lety to vypadalo úplně jinak... Dneska si před 25. rokem života pořídí dítě fakt málokdo (je mi 23, z mých spolužáků nemá ještě nikdo nic ani nic nečeká).

A zadruhé rodina by měla být to, co by stát zajímat mělo. A ano, čistě z dlouhodobého, ekonomického hlediska. Mně to přijde docela maso, že založit rodinu před 28. rokem života (a to když studuju VŠ, která za něco stojí a neprodlužuji) je dost nebezpečná záležitost.

A proč by mi měl "Kalousek platit za haranty"? No protože výchova haranta stojí všehovšudy nejméně milion kč - a to nepočítám čas, který tomu musíš věnovat - a tito haranti ti pak budou platit důchod, až nebudeš moct pracovat.

Ekonomický přínos od člověka, který "jenom pracuje" a od člověka který "pracuje a vychovává haranty, co budou za 20 let taky pracovat" je tak trochu někde jinde, že?
libik 23
20.01.2012 00:31:08
Však ať si každej natříská kolik dětí jenom bude chtít, ale ať pak nebrečí, že nemá peníze, aby se o něj postarala a nejlíp ať mu tu výchovu dětí zaplatim, já, ne? To teda asi jsem fašista bez sociálního cítění, ale děkuju, o vyživování cizích dětí skutečně nemam zájem, myslim, že ze svých peněz už toho každej vyživuje až až..

A ty jsi taky fašišsta. Když si někdo pořídí vilu s obrovskejma pozemkama za 100 milionů, tak by se díky nedostatku tvýho sociálního cítění musel přestěhovat asi pod most, protože s tamovym omezenym příjmem by si to nikdy nemohl udržet..

Asi stejně logická úvaha, jako ta tvoje..
xZdenish 25
20.01.2012 00:26:21
@CZloveK.:
Takže by bylo nejlepší chudý lidi sterilizovat....
A jako proč? Mě je naprosto fuk, kolik si udělají dětí. Je to prostě jejich problém. Já nechápu to tvé myšlení, že bys někomu furt chtěl regulovat život - to je až nechutný. Tu zakázat velké platy, tam tě hned napadne kastrace... Zajímavý způsob myšlení, já ale preferuji "neser se do mě a já se nebudu srát do tebe".


Viz přívalový déšť :)
pan V
20.01.2012 00:24:44
"Takže by bylo nejlepší chudý lidi sterilizovat.... "

Ne, ale u některých holek by nebylo od věci jim zároveň s výučním listem dát nitroděložní tělísko, které není navěky, ale na pár let, což většinou bohatě stačí, samozřejmě pokud ti lidé žijí rozumně a plánují budoucnost s tím že ZA PÁR LET CHCEME MÍT DÍTĚ a ne OU TEĎKA JE TU IPHONE TEN HONEM MUSÍM MÍT.
Ale to je asi příliš náročný požadavek...
UnseenQueen
20.01.2012 00:23:36
Dobrou noc, Jánošíku.
přívalový déšť 29
20.01.2012 00:23:25
DE7M

Takové jsem kdysi taky měl rád a říkalo se jím tenkrát vexláci. Ale to jsou strašně malé ryby, nákup prodej nemám na mysli. Jedná se o vykořisťování člověka člověkem. Stačí co předvádí Nečas a jeho poradkyně se státními penězi. Za další, ani jedna miliardová kauza nebyla vyšetřena apod... Okradli ten nejchudší lid. A nebo někdo nechá krachnout podnik, dostane ještě několika milionové odstupné a ty poctivě pracující chudáky ve výrobě propustí samozřejmě bez odstupného a nechají je na pospas osudu.
Dříč
20.01.2012 00:22:38
Takže by bylo nejlepší chudý lidi sterilizovat....
Dobrou noc, fašisti.
CZloveK.
20.01.2012 00:20:35
jinak platové stropy pro jednotlivé platové třídy státních úředníků stále existují
Charles 42
20.01.2012 00:20:08
E4C1:
o fungování ekonomiky se s tebou nebudu bavit - když zcela očividně nefunguje! Až se ti ji podaří svejma znalostma zfunkčnit a napravit, pak mi o tom přijď něco popovídat.
Papírově to sedí, tak proč kurva nabíráme vodu...
CZloveK.
20.01.2012 00:17:23
Právě proto jsem to tam nenapsal, ale napsal jsem tamtu větičku o bezmyšlenkovitém kopání.

K přemrštěná mzdě ještě tolik: pochopte, že to, že někdo je tak chytrej a umí "vydělat" 100 litrů měsíčně znamená pro vás, že se mu na u vejplatu skládáte. Prostě zaměstnavatel neplatí toho ajťáka z vlastní kapsy, ale vytáhne ty prachy od vás. Ah pardon, on je vlastně vydělá...


Dobrou noc, zklamali jste mě... až na jednoho.
CZloveK.
20.01.2012 00:16:40
@CZloveK.: A ještě mi nedá tohle:

Znám spoustu mladejch rodin s děckem a je zoufalý sledovat, jak škudlí každou korunu, chytaj je z toho nervy, děcka tím strádaj atd.
Když někdo nemá prachy a pořídí si dítě, tak je to debil a je to jeho problém, že nemyslí. To je jako dařbuján, co má holou prdel, ale jedenáct harantů si udělá. Pak zjistí, že je nemá čím krmit (překvápko!) a jde žebrat k Pandrholovi a pak se čílí když jeho neodůvodněnému somrování Pandrhola odolá.
pan V
20.01.2012 00:16:01
v systému nejsou peníze...jedni se přeplácejí, co pokladna (trh, ekonomika) snese a to na úkor těch druhých, co musej žrát suchý rohlíky (Obrazně řečeno!)

Už nic nepiš, jsi vážně ekonomikou nepolíben.

Mně se zdá, že si to představuješ tak, že existuje nějakej balík peněz a ty putujou mezi lidma, ty bohatý jich mají hodně díky tomu, že ty chudý jich mají málo. Kdyby se těm bohatým ubralo, tak na ty chudé zbyde víc.

TAK PŘESNĚ TAKHLE TO NEFUNGUJE!
E4C1
20.01.2012 00:13:42
"Vydělat prodejem na aukru je šmelina, ne práce. Podobně jako machinace na burze."
Vydělávání prodejem čehokoli kdekoli je prostě vydělávání prodejem. Šmelina to je, pokud dodané zboží neodpovídá nabídce, což zrovna Aukro řeší. Obchodování na burze je normální činnost, při které vlastníš podíl v podniku kterému důvěřuješ. Je to jen o tvých znalostech, zda dokážeš poznat, která firma půjde nahoru a která dolů.


"Znám spoustu mladejch rodin s děckem a je zoufalý sledovat, jak škudlí každou korunu, chytaj je z toho nervy, děcka tím strádaj atd."
Jo, třeba by pomohlo nepořizovat si něco, na co nemám - třeba děti. Já znám spoustu holek, které už řadu let dítě chtějí, ale holt dokud nemají školu a tři roky praxe, tak prostě neexistuje. A ne že si namrdám fakana a pak bulím že Nečas mi nedává prachy. Proč by ti dával prachy? Nečas tě znásilnil a Kalousek tě držel, nebo proč by ti měli platit na tvoje dítě?
Vždycky to bylo tak, že čeledín si musel vydělat na to, aby se konečně mohl oženit, protože žádná by si nevzala chlapa, který jí nedokáže zajistit... dneska si každý pořídí děcko protože proč né, vždyť já chci, a pak se strašně diví.
UnseenQueen
20.01.2012 00:11:26
@CZloveK.: Myšlenka je v hajzlu už od tvého prvního postu. Kdybys rovnou napsal, že se omezení maximální zdy má týkat státní sféry, tak prosím, ale globálne je to naprostá hovadina. Ono i v té státní sféře to trochu kulhá, jelikož je právo obecně
velice ucelený systém a všechny tyhle nápady "od piva" by z toho důvodu prostě nefungovaly...
pan V
20.01.2012 00:10:15
Dříč: představ si, že jsem svého času nakupoval zboží za stopadesát a prodával ho za dvanáctset. Lidi mi nadšeně ochotně a dobrovolně platili svými penězi a ptali se jestli nemám ještě. A teď se třeba poser.
DE7M
20.01.2012 00:09:02
Proč už nikdo nezmiňuje státní sféru? Máme ohromnou armádu úředníků a podobných profesí, kde se také chodí do práce ohřát, odpočinout a oddělat si svejch 40. A za jiný prachy.
Krom toho, u manuálních prací taky ne vždy platí, že po 8mi hodinách padla. V zemědělství je třeba problém vzít si v létě dovolenou. Atp atp.

Mylím, že už se jenom dohadujem o kravinách a ta hlavní myšlenka vlákna je úplně v hajzlu.

Vydělat prodejem na aukru je šmelina, ne práce. Podobně jako machinace na burze.

přívalový déšť:
v systému nejsou peníze...jedni se přeplácejí, co pokladna (trh, ekonomika) snese a to na úkor těch druhých, co musej žrát suchý rohlíky (Obrazně řečeno!)

Znám spoustu mladejch rodin s děckem a je zoufalý sledovat, jak škudlí každou korunu, chytaj je z toho nervy, děcka tím strádaj atd.

Myslete trochu uceleně!
CZloveK.
20.01.2012 00:06:24
Hloupá úvaha, navíc mícháš do sebe nesouvisející věci a píšeš to stylem jak z agitky K.Gottwalda. Socialismus jsme tu již měli a dopadlo to neslavně.

Navíc Ti, co umějí vydělávat, většinou nejsou tak hloupí, aby si čerpali peníze výlučně přes mzdu, kde jsou nejvyšší odvody sociálního a zdravotního pojištění. Na to jsou jiné cesty.

Limit má smysl jen u minimální mzdy.
Charles 42
20.01.2012 00:05:49
O mzdě rozhoduje zaměstnavatel a obvykle se rozhoduje podle toho, jak levně dokáže sehnat jiného stejně schoného člověka. Srovnávat kuchaře v nějakém zapadlém pajzlu, co připálí i čaj a třeba systémového analytika pracujícího v rámci třeba operačních středisek se ti zdá košer? Zdá se ti, že připálený řízek má cenu toho, že IZS zachrání prdel? Nebo si snad myslíš, že připálit řízek vyžaduje stejné schopnosti jako udržení OS v chodu?

Veř mi, není to totéž - vím to z praxe, oba druhy lidí znám osobně a věř mi, že je v nich propastný rozdíl.
pan V
20.01.2012 00:00:28
Co to je za komunistickej výmysl? :X

Doufam, že se snad nikdy nedožiju doby, kdy by mi stát už diktoval i kolik maximálně smim ze svejch vlastních peněz utratit za svý zaměstnance, kterých si vážim a kterých si taky náležitě cenit..

Co přijde pak, bude mi ještě někdo zakazovat koupit si sporťák za pár milionů, když ostatní lidi jsou spokojení za fabii za 250 tisíc a že by to vůči nim byl výsměch?

A teda jako na sociální nadhled ti seru. Naši vydělávaj zhruba 15000 (někdy ani tolik ne, když je blbej měsíc a z toho navíc tátu vždycky přes zimu vyhoděj, protože pracuje jako řidič ve stavební firmě a přes zimu se nestaví, takže to je doma jenom na podpoře) a to oba dělaj od rána do noci, rozhodně víc, jak 40 hodin týdně..

A nikdy by mě ani nenapadlo kvůli tomu omezovat někomu jeho příjem jenom proto, že bere třeba pětkrát víc jak oba moji rodiče a přitom vlastně "ani nic nedělá".. Takže jako nějaký ty kecy o sociálnim aspektu si strč za klobouk, to neni žádnej sociální aspekt, jenom obyčejná závist a přizdisráčství..
xZdenish 25
20.01.2012 00:00:19
"ale aby nebyly rozdíly takto extremní"

Víš jak probíhá dražba?

Nikdo neplatí osobě X 500 000 kč měsíčně proto, že chce vyhodit 500 000 kč jelikož mu zabírají v trezoru moc místa, ale protože támhle někdo je ochotný platit 450 000, tak je holt nutné ho přeplatit.

Bože.

Zkus si něco koupit na Aukru, třeba to pochopíš.
UnseenQueen
19.01.2012 23:59:42
Nikdy nebudu brát vážně výraz "umí vydělat", vždy se jedná o "umí lidi okrást a druzí mu to tolerují ", jsou to novodobí překupníci a zloději, které nikdo nikdy nepotrestá a ještě na ně každý hledí s udivem jak "vydělávají"-kradou.
Dříč
19.01.2012 23:59:28
Když o tom tak přemýšlím, pořád jsem nepochopil jak ten platový strop pomůže těm unaveným dělníkům, který makají za desítku. Vždyť jich se to vůbec nedotkne, jejich mzdu jim ten strop nijak nezvýší.
Nebo jim má pomoci to, že si budou říkat: "jó vole, já nemám kozu, ale tomu blbečkovi vod počítačů TAKY chcípla koza."
přívalový déšť 29
19.01.2012 23:58:49
"a já říkám bez uklízečky byste brzo taky shnili ve špíně. "

Ne, uklidila bych sama.
UnseenQueen
19.01.2012 23:56:32
"spravedlnost je to, že když poplatím bydlení, žrádlo a pár obyčejnejch věcí, ještě pořád mi něco zůstane"
To jsem viděla, jaké svačiny si nosí nekvalifikovaní dělníci v tiskárně... Já osobně bych si bagetu crocodille koupila jen kdybych umírala hlady, nechápu proč takhle vyhazovat prachy, když totéž (vlastně ještě lépe) můžu pořídit mnohem levněji, akorát to bude trvat asi pět minut, a musím si to naplánovat před odchodem do práce.

"A ano, většina obyčejnejch ajťáků dělá hovno a dělá to, co je baví, o jakým náročným učení tu mluvíte mi není jasný. A vím, o čem mluvím! "
Jo, když tě baví některé určité věci, tak máš holt štěstí. Třeba matika. Mě na střední škole bavila matika. To samo o sobě je velké plus pokud jde o prachy, protože hafo lidí leze na "jakoukoli VŠ kde není matika" a pak pro ně není dost míst.
A co jako? Chceš jim vyčítat, že je baví něco, co zároveň vynáší peníze?

"Očividně nikdo z vás nedělal v kamenolomu ani jinak rukama, to by asi pochopil, že nic nechápe... "
Stačí ti že jsem nakládala dodávky zásilkama tiskovin pro trafiky (na cizí občanku, protože ženská to dělat nesmí)?
A co jsem viděla lidi v nekvalifikovaných profesích, tak je to celkem "pohoda". Sice práce je nudná, to je to špatný, ale zase si odkroutí svých čtyřicet hodin týdně a hned co za nima zapadnou dveře, tak mají VOLNO!!! A leckomu je osmnáct devatenáct a už normálně vydělává, no to taky potěší... zejména když mám kolem sebe holky, kterým je šestadvacet, už pět let se těší na mimino, a ví že ještě nejmíň čtyři roky musí čekat. Například. Nebo mají v tomhle věku jeden panelákový kamrlík v bytě kde žijou čtyři další lidi, zatímco chudák dělník má sice na krku hypotéku, ale je ve svém a má klid a soukromí.

"naivně žijete v představách, že vy jednou budete ti bohatí..."
Nebo že budu mít podprůměrný příjem, ale protože mám laciné koníčky a nechci mít děti, tak mi to bude jedno. Nebráním se zbohatnutí, ale není to pro mě priorita, důležité je hlavně to, aby mě práce bavila, a abych jí dělala v nějaké lokalitě, kde je to max. hodinu (mhdčkem pokud v Evropě, autem pokud v USA) do přírody. To mi stačí.
UnseenQueen
19.01.2012 23:52:26
Agden: broučku, ty si ale protiřečíš.
Opakuju znova, že nemluvím o tom, aby nebyly žádné rozdíly, ale aby nebyly rozdíly takto extremní. A samozřejmě jsou profese, kde prostě jedinci zarobí daleko víc. Ale to už bylo i za socíku a nebyl s tím problém.
Ad hasiči... a já říkám bez uklízečky byste brzo taky shnili ve špíně.
A opravdu nemáte ponětí co to je fyzická práce, ono když chlapi třeba zedníci, nebo ženský třeba šičky...přilezou z práce, tak jsou něco jako - pozor, cizí slovo - unavení!
CZloveK.
19.01.2012 23:48:51
Ty tvoje představy jsou utopie. Když se do toho nesere stát, který akorát tak deformuje trh, tak má každý přesně takovej plat jakej je schopnej si SÁM zajistit. Když se ti zdá, že ti po zaplacení nájmu zbývá málo, tak s tím něco dělej. Ty sám. Ty máš možnost vydělávat třeba půl milionu měsíčně. Nikdo ti v tom nebrání. Jdi a udělej to.
přívalový déšť 29
19.01.2012 23:46:26
Pizza: proč se sereš do mě? Jo, stačí mi dělat půl roku z roku a jsem v pohodě. Ale já nepsal kvůli sobě, víš...
CZloveK.
19.01.2012 23:43:39
CZloveK.
na žrádlo evidentně máš. na internet a počítač taky, z toho plyne že i někde bydlíš. pojem "obyčejné věci" radši ani nebudu komentovat
sečteno a podtrženo: spravedlnosti se ti dostává (spravedlnosti podle tvé vlastní definice)
pizzaboy 24
19.01.2012 23:43:09
Bílej Tygr: tak nějak...
CZloveK.
19.01.2012 23:38:37
Já si ale opravdu myslím, že když je někdo šikovnej a stojí mu to za to, tak ať maká a vydělá si. Nemůže se přece stanovit horní hranice mzdy, nemá to žádný rozumný důvod a ani mi to nepříjde správny, spíš jako omezování. Když budu dělat v továrně, dostanu 10000 měsíčně, ale zas jak se za mnou zavřou dvěře práce nebudu už na ni muset myslet, nebudu mít žádnou zodpovědnost za nic jiného jenom za svoji oddělanou práci. Když budu ale dělat kvalifikovanou práci, stane se často, že bude potřeba ještě něco dodělat a práci si vezmu domů, taky budu třeba mít zodpovědnost za lidi a za to aby byla práce udělaná no a nakonec, když bych byla úplně bez šéfa, tak budu muset hlídat sama sebe abych něco dělala a neflákala se. Příjde mi fér, že když má člověk s prací víc starostí spojenýma s větší zodpovědností, tak že bude líp ohodnocenej. Stejně tak, že budou mít dobrej plat lidi sloužící lidem jako doktoři hasiči a podobně, protože bez nich by to tu nefungovalo. No a nakonec pokud si někdo záloží vlastní firmu, tak nese riziko sám a ten by vůbec neměl být omezovanej, co se jeho platu týká.
Neříkám, že všichni lidi jsou spravedlivě ohodnocení za svoji práci, ale dělat stropy na výši platu mi příjde zcestný. Občas mě zarazí, že někdo kdo točí nějakej trapnej nekonečnej seriál dostane víc než lidi v divadle, kteří opravdu umí hrát a člověk si z jejich představení něco vezme.
Agden 24
19.01.2012 23:32:49
Pizza:
spravedlnost je to, že když poplatím bydlení, žrádlo a pár obyčejnejch věcí, ještě pořád mi něco zůstane.
A ano, většina obyčejnejch ajťáků dělá hovno a dělá to, co je baví, o jakým náročným učení tu mluvíte mi není jasný. A vím, o čem mluvím!
Těch 20k pro IT jsem samozřejmě myslel, že pod 20 by to nikdo nedělal.

Očividně nikdo z vás nedělal v kamenolomu ani jinak rukama, to by asi pochopil, že nic nechápe...

Všichni parazitujete na Číně - z toho máte ty svý vyčarovaný mzdy.

Nikdy jsem taky neřekl, že doktor má brát 12 hrubýho. Mluvím celou dobu o tom, že některé mzdy jsou prostě vyšroubované do absurdních hodnot a od toho se také odvíjí ekonomické problémy. A kdo nevěří na ekonomické problémy, rád bych mu připomněl, že dluh je dluhem, ať si ekonomové říkají, co chtějí.

naivně žijete v představách, že vy jednou budete ti bohatí...
CZloveK.
19.01.2012 23:30:52
Spravedlivější by to sice asi bylo, pokud by to fungovalo. Jenže fungovat to nebude, dokud lidi budou vidět v penězích větší hodnotu než ve férovosti k ostatním bytostem, se kterými žijí v tomto světě... protože systém, včetně zákonů a policajtů a soudců a všeho toho přebujelého aparátu, který nás má hlídat, vymýšlí lidi - a jak známo, lidi na lidi nevyzrajou. Socialismus byl poslední pokus, který nám to jasně ukázal.
Takže dokud tu bude někdo, kdo chce mít nějaké materiální výhody nad ostatníma a je mu jedno, že jim ubližuje, budeme se navzájem okrádat a vraždit a hlídat se a soudit a zavírat do kriminálu... a budeme si na to vlastní prací vydržovat všechny ty dozorce a policajty a další dráby, aby nás hlídali... no a vlastně i ty zloděje...

Myslím, že jestli na nás koukají nějací mimozemšťani, tak si nestačí uvrtět hlavy (nebo nějaký tykadla...) ... takovou krásnou planetu jsme dostali, tak by nám tu mohlo být dobře, a co jsme si sami z toho života udělali... :-(((
bilej tygr 60
19.01.2012 23:23:40
Na další píčoviny nebudu reagovat. Chybí vám sociální nadhled.

(S tou státní sférou je to správná poznámka)
CZloveK.
19.01.2012 23:21:06
"Proboha ať si děláš prdel."

Nedělá si prdel.
Máma si v práci "hraje na kompu". Má tam francouzské okno a ze dvora je na ní vidět. Jednou jim tam spravovali nějaké potrubí, a přišel za ní chlap co tam kopal, a ptal se jestli tam nemají nějaké volné pracovní místo, že by taky chtěl "k počítači".
UnseenQueen
19.01.2012 23:19:42
Jinak, CZlověče, jsme svobodní a jsme si rovni, nikdo a nic ti nebrání naučit se na přijímací zkoušky na lékařskou fakultu, osm let studovat, mít přitom papírově 0,1 úvazek ale dělat 40 hodin týdně, a pak, až jednou vylezeš, tak vydělávat ty peníze...
Aha, ony za to vlastně nestojej.

Tak nic.
UnseenQueen
19.01.2012 23:18:36
CZloveK.

Proboha ať si děláš prdel. Teď jsi si akorát tak naběh přímo na ránu. O tom to je, rubat šutry v kamenomu může každej trouba, ale správce IT každej trouba dělat nemůže.

"Celej den si hrajou na kompu a nikdo ani neví, co dělaj". To je přesně ono. Nemáš vůbec ponětí o tom, co dělají, protože o tom nevíš ani fň. Proto musíš rubat šutry v kamelomu, protože to zvládneš. Nehledě na to, že kdyby se zaměstnavateli nevyplatilo je za to "hraní si na kompu" platit, tak to nedělá.
přívalový déšť 29
19.01.2012 23:17:55
"Celej den si hrajou na kompu a nikdo ani neví, co dělaj..."
:-D
Tak tam jdi místo nich a cvrnkej Solitaire, když je to tak snadný.
Aha, ono se to vlastně nejdřív musíš naučit! A není to snadné a hodně lidí to nebaví! Hmmm, tak jak jinak je namotivovat než finančně?;-)

"A práce je to stejně důležitá, ten čas tomu obětují stejně, ne-li víc, než jiní. "
A mají na to nějakou kvalifikaci? Aha!
Jo jo, v osmnácti se každému chce vypadnout od rodičů a mít auto a hezky se oblékat atd., to je hrozně super jít do práce a najednou mít celých 10 000 kč místo 300 kč kapesného... a když přijdeš z práce, tak máš volný čas jen sám pro sebe a děláš si co chceš, místo aby ses šel učit, nebo dokonce na noční inventuru do Makra, protože rodiče nemají na to aby ti platili postel na kolejích.

A tak dále...

Otázkou je, PROČ ti lidé dělají práci, se kterou nejsou spokojení?
Protože je tam málo peněz, ale je to zábavné? Jejich volba.
Protože v osmnácti chtěli honem honem vydělávat a nemají kvalifikaci? Jejich volba.
Protože chtěli na jakoukoli VŠ "kde není matika" a teď práci v oboru neseženou? Jejich volba.
Protože je to jediná práce, kterou mají v Kotěhůlkách v dosahu deset minut pěšky? Jejich volba.
UnseenQueen
19.01.2012 23:17:06
Houp18 ma pravdu.... nejlepe by to fugnovalo, kdyby nebylo zadne omezeni (volna ruka trhu je nejefektivnejsi)... jen je problem, ze lidi radi podvadi...
Koala19
19.01.2012 23:13:36
CZloveK.
hele definuj spravedlnost a pak můžeme diskutovat
btw nástupní plat 20K je pro průměrné ITáky v některých regionech realita
pizzaboy.
19.01.2012 23:10:55
Už zas melete píčoviny, i když jsem říkal, abyste to nedělali a zamysleli se.
Lidé jsou si rovni v právu na spravedlivou odměnu za práci třeba!
Příklad s nočním vrátným je chybný. Dám podobně blbej příklad - běžní ajťáci, správci IT (nikoliv programátoři). Celej den si hrajou na kompu a nikdo ani neví, co dělaj... Ale za 20 to nedělaj.

Znám spoustu lidí a profesí, kde se lidi fakt nadělají a za hroznejch nelidskejch podmínek (bohužel, stalo se standardem takové podmínky označovat za normální) a přitom nějakejch 14 tisíc je pro ně parádní mzda. Často dělaj za 10, 12.... A práce je to stejně důležitá, ten čas tomu obětují stejně, ne-li víc, než jiní.

Přijďte diskutovat, až začnete chodit do práce...

Sennoci:
ano, o minimální mzdu tu jde především, ale snažil jsem se naznačit, kde je možný brát peníze na dorovnání do skutečně "spravedlivé odměny". Někdy mi totiž fakt přijde, že někteří lidé žijí v naprosto jiném světě. Mají pocit, že odvedli kus poctivé práce a svejch 50, 80 tisíc si fakt zaslouží...
CZloveK.
19.01.2012 23:09:12
CZloveK.: O mzdě rozhoduje zaměstnavatel podle vzácnosti pracovníka a jeho produktivity.
Když špičkový programátor nahradí tým 50 neschopných kodérů za minimální mzdu, tak se zaměstnavateli vyplatí dát mu 200000 měsíčně. Když špičkový kuchař přitáhne do restaurace zástupy lidí, je to totéž.
Systém, který něco jako maximální mzdu už měl, zde už jednou byl. Říkalo se mu socialismus. Mzda tam byla určena rozmezím v tabulce. Jak to dopadlo, všichni víme - ti nejschopnější utekli tam, kde se nevyplácelo podle tabulek.
(Poznámka: Ve státních firmách toto neplatí. Tam se na plat pracovníků skládáme my všichni. Plat tam může klidně růst do absurdních hodnot. Organizace pouze zvýší své provozní náklady a ty jsou položkou hrazenou ze státního rozpočtu.)
Sta67
19.01.2012 23:02:42
Ve státní zprávě by se o tom dalo uvažovat (teď nemyslím politiky, ale občas ve státních podnicích lidi berou takový peníze, přestože to jejich práci neodpovídá, spíš by za stejnou práci v soukromé firmě byli vyhození..)

V soukromé bych to určitě neomezoval. Já bych byl možná i pro zrušení minimální mzdy. Jediný důvod, proč bych je ve výsledku nezrušil je ten, že by někde lidi pracovali oficiálně za korunu na hodinu, ale ve skutečnosti by brali peníze mnohem větší.
Houp18
19.01.2012 22:51:01
"ale mám takový dojem, že o nějaké obecné rovnosti není v ústavě ani čárka"

O obecné rovnosti se mluví jen ve smyslu volebního práva a postavení před soudem.

Pak se říká, že občané jsou svobodní a rovnoprávní.
Takže si všichni můžou svobodně zvolit povolání podle všemožných kritérií, včetně toho, kolik si v dané profesi mohou vydělat.
UnseenQueen
19.01.2012 22:48:50
Mimochodem, víš, co je to "vzácnost"?

A taky není práce jako práce, třeba noční vrátný je kompenzovaný tím, že se v práci fláká, na jinou práci stačí studovat tři roky SŠ a ne 4 roky SŠ + 5 let SŠ + atestace...
UnseenQueen
19.01.2012 22:48:44
sennoci,
CZloveK.

Hledat to nebudu, najděte si to, ale mám takový dojem, že o nějaké obecné rovnosti není v ústavě ani čárka. Je to totiž totální píčovina. Bude tam něco jako, že všichni lidé jsou si rovni ve svých právech.
přívalový déšť 29
19.01.2012 22:46:50
Kuchař si nahrabe docela dost, protože patří mezi ty profese, které tradičně šmelí a sice papírově berou (a daní) minimální mzdu, ale bokem si vydělají dvacet tisíc, a ještě každý den přinesou domu pořádný flák masa (protože když máš zkušenosti, tak každou porci ukrojíš tak, aby ses těsně vešel do tolerované váhové odchylky...) a máslový dort, který se neprodal a do zítra nevydrží.

"jeden druhýho nenahradí"
Ne, ale bez kuchaře se obejdu. Do restaurací vůbec nechodím, a do práce si můžu nosit těstovinový salát z domova.
UnseenQueen
19.01.2012 22:45:59
CZloveK.:
Ústava:
- Lidé mají nárok na spravedlivou odměnu za práci.
-- Kuchař dostane zaplaceno jako kuchař, programátor dostane zaplaceno jako programátor a nikoliv jako kuchař.
Kuchař nedostane zaplaceno jako lékař a ani jako programátor

-Všichni lidé jsou si rovni
--Ano, jsme lidé nikoliv ryby

Jedinou věc, kterou jsem schopná v téhle diskuzi uznat je fakt, že mzda v ČR je skutečně minimální, oproti třeba západu za stejně, vykonanou práci.
sennoci 40
19.01.2012 22:45:15
Ty vole tohle mě dostalo, to je snad "nejlepší" flame kterej jsem tady viděl. Normálně je mi z toho fyzicky blbě někde kolem žaludku.
přívalový déšť 29
19.01.2012 22:40:59
CZloveK.
dobrý kuchař si vydělá daleko víc než průměrný programátor. opravdu dobrého kuchaře abys pohledal. ve většině restaurací vaří tak že bych mu ani 8000 nedal. stejnak tam ti lidi chodí jen proto že ví že jinde to lepší nebude
pizzaboy.
19.01.2012 22:40:33
OMG! WTF!

A kromě toho "výsměchu" máš k tomu ještě nějaký jiný důvod?
přívalový déšť 29
19.01.2012 22:37:05
když někdo umí, proč by si nemoh vydělat...
UnseenQueen
19.01.2012 22:36:40
Sennoci:
Ústava:
- Lidé mají nárok na spravedlivou odměnu za práci.
- Všichni lidé jsou si rovni

8 000 mi nepřijde spravedlivé, ani 10, ani 12 (při současných cenách)
Není si rovný kuchař a programátor - přitom - kuchař rád vaří, programátor rád programuje, jeden druhýho nenahradí.
CZloveK.
19.01.2012 22:31:51
Ikdyž se to nezdá, tak mícháš jablka a hrušky. Stačí si říct definici co je Minimální mzda a pak pochopíš, že Maximální nemůže být limitovaná, bylo by to jaksi nelogický.
sennoci 40
19.01.2012 22:31:43
když někdo umí, proč by si nemoh vydělat
pizzaboy.
19.01.2012 22:30:46
Hele, když řeknu svýmu zaměstnavateli, že chci 100k měsíčně... tak mi je nedá. Když mu to řekne někdo jinej, dostane je. Když je zaměstnavatel ochotnej je jemu dát a mně ne.. Proč to omezovat zákonem?

Ne že bych těch 100k nechtěla. Ale kde je nabídka, je i poptávka. Moje práce se prostě dá dělat za můj plat, protože je na ní x dalších vhodnejch adeptů, zatímco práce někoho jinýho, kde je těch vhodnejch adeptů třeba stokrát míň, se za můj plat dělat nedá (dá, ale bez zaměstnance žejo).

Tohle je fakt uhozený.
Hildegardinka 20
19.01.2012 22:29:33
Ono by se to obcházelo... Že bys měl třeba více smluv...
Moučník

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy