Neschopní lidé

Pozorováním jsem přišel na zajímavé zjištění - většina lidí je z mého subjektivního pohledu velmi primitivní (platí to i zde). A proč?

Jednoduše proto, že se nedokáží orientovat a "efektivně pohybovat" v moderním světě. Příkladů najdeme mnoho.

Pokud někdo studuje VŠ obecně se bude tvrdit např. "ten je chytrý", ovšem je tomu skutečně tak? Například moje kamarádka studuje jednu nejmenovanou VŠ, ale jako uživatelka mobilního telefonu se nedokáže orientovat v nabídce a funkcích telefonů (přitom stačí přečíst pár minut na přečtení článků třeba na mobilmanii), nebo jiný kamarád zaplatil 500 Kč za přeinstalovaní Windows. Myslím, že inteligentní a informovaný člověk by se měl orientovat aspon základně v moderních technologiích, které sám používá. Dalším příkladem je praxe, třeba v jednom díle Teorie Velkého třesku měli odvést někam Sheldona a porouchal se motor, první otázka zněla: "Rozumíte někdo motorům?" a všichni odpověděli "samozřejmě je to technologie...." a pak "A umíte ho někdo opravit?" samozřejmě následovalo ticho. Takže lidé dnes nejsou ani zruční. To jen ukazuje na fakt, že většina lidí musí s každou blbostí prosit o pomoc někoho jiného.

Jinak třeba nejsou schopni se ani orientovat v modě a pečovat o svou vizáž, i když je v sociálních interakcích důležitá, přitom se zajímají třeba o psychologii - směšné, že? A sport? Většinou mám skušenost, že studující lidé (obecně považováni za ty chytřejší) nemají ani základní ponětí o sportu a už vůbec nejsou schopni na určité úrovni sport provozovat. A obezita jen narůstá

A co z toho plyne? Většina dnešních lidí jsou rádi pokud se dostanou maximálně na určitou úroven teoretického oboru, sportu nebo praktických dovedností a s narůstajícími požadavky doby a situacemi se kterými se setkávají nejsou sami schopni efektivně reagovat, souhlasíte?

21.01.2012 03:42:36
na druhou stranu nikdo nemůže umět (vědět) všechno a každému připadá důležité (z požadavků dnešní doby) něco jiného...
katvelon 23
21.01.2012 03:33:11
V moderním motoru je hi-tech elektroniky dost na to, abys to nespravil. Když ani nedáš dohromady Playstation, jak bys chtěl opravit řídící jednotku motoru auta a pak nastavit předstihy pomocí příkazů na sběrnici CAN?

A přitom je to věc, která ještě před necelým stoletím patřila k základním dovednostem většiny majitelů automobilů.

Doba se holt mění, a člověk většině věcí, co běžně používá, nerozumí. Ale ono to tak asi bylo trochu vždy. Vyrobit kvalitní pěstní klín taky není práce pro cucáky.
Sta67
21.01.2012 02:54:35
Uz ti lidi ani cesky psat neumi... Treba pisi skusenost misto zkusenost a pak tvrdi, ze je to benevolence cestiny.
broskev 23
21.01.2012 02:49:48
Vyblitej: tssss, by mě zajímalo, jak vypadáš ty, frajere :-D A ani nějak nemám potřebu procházet tvou definicí chytrého člověka ;-)
bye-bye 25
21.01.2012 02:36:33
Sta67: bereš to moc doslovně. Navíc opravit motor mi přijde důležitější, protože defekt se může dostavit i na opuštěném prostoru a něco málo o zemědělství vím.
Každopádně jsem spíše psal o uživatelských dovednostech a základní orientaci. Samozřejmě, že těžko doma sestavím např. Playstation :)

bye-bye: no na fotografii bych to do tebe neřekl, ale koukám že tvé kvalifikace a znalosti jsou obsáhlé... možná že projdeš moji definici, když se budeš snažit :))
Vylitej
21.01.2012 02:26:34
Vyblitej: Já se především kvalifikuji v oblasti módy a péči o vizáž ;-)
bye-bye 25
21.01.2012 02:14:07
No a co. Tak neumím opravit auto, protože teorie a praxe spalovacích motorů jsou dvě věci.
A taky neznám pravidla fotbalu ani hokeje a neuběhnu maraton.
A také nevím, které hadříky jsou letos in.
A navíc ani nevím, kdo je Sheldon.
Netvrď mi, že ty u svého mobilu umíš vyměnit integrovaný obvod, na poli zvládneš kombajn, v laboratoři vyrobíš kyselinu acetosalycilovou, a že za takové základní věci, bez kterých se moderní člověk neobejde, platíš.
Sta67
21.01.2012 02:13:29
Čeština se nestává benevolentnější, to jenom lidi jsou stále dementnější a dementnější, že nedokážou zvládat ani takový složitosti jako jsou vyjmenovanný slova a shoda přísudku s podmětem :) Takže máš pravdu, lidi jsou stále neschopnější a neschopnější :)

Ale nemyslim si, že jenom kvůli tomu, že si člověk neumí sám spravit motor (mi řekni, kdo to umí, moderní motory ti nespraví ani profesionální automechanik, když k tomu nebude mít svojí dílnu a potřebný vybavení), člověk musí být nutně neschopnej.

Nicméně je mi jasný, že jenom trollíš, protože podle tvojí definice schopnýho člověka by na Zemi byli schopní lidi asi tak čtyři :)
xZdenish 25
21.01.2012 02:07:24
xZdenish:
"jak se může člověk považovat za schopnýho, když ani neovládá svůj rodnej jazyk?"

To je pouze jedna z mnoha aplikaci na základě teorie z hodin českého jazyka. Ovládání jazyka (gramatiky v tomto případě) samo o osobě není nějaká zásadní schopnost, zvlášt když se čeština v posledních letech stává benevolentnější...Taková schopnost vydělat peníze na základě třeba komunikačních a manipulačních schopností spolu s obchodní duchem je pro mě osobně na na větší úrovni :)
Vylitej
21.01.2012 01:58:01
Rozřešení jsou více než úsměvná, je správně česky. A taky ta interpunkce, ach bože...

Když už chceš působit jako takovej pansofista a všehoznalec, tak bys mohl psát aspoň správně česky :) Myslim, že je to takovej základ pro schopnýho člověka. No řekni, jak se může člověk považovat za schopnýho, když ani neovládá svůj rodnej jazyk?

Podle mě se projevuješ jako naprostej troll :)
xZdenish 25
21.01.2012 01:57:00
bye-bye: mohu vedět v jakých oborech, že se kvalifikuješ na to, abys dokázala posoudit inteligenci? Doufám aspon že jeden z nich je psychologie a na zpovědnici se samozřejmě můžeš považovat za chytrou.
Vylitej
21.01.2012 01:53:42
Vylitej: já jsem zběhlá ve více oborech :-) Ale i jeden by stačil, abych o sobě mohla říct, že chytrá jsem ;-) Že ty to vidíš jinak, tak to můj problém není, trolle ;-)
bye-bye 25
21.01.2012 01:52:30
jozinbazin:
a) jak to mám vedět
b) pokud ho studovala v angličtině není to nic výjmečného
c) neprojevuji se jako jednoduchý, ale koukám že se rádi plácáte po rameni, přitom zdejší rozhřešení jsou více než úsměvné
Vylitej
21.01.2012 01:49:37
Vylitej =bye bye stude dva obory z toho jeden v cizim jazyce,projevujes se tu jako jednoduchej
jozinbazin
21.01.2012 01:39:29
bye-bye: nejsem a jeden "obůrek" myslíš stačí na to, abys o sobě tvrdila, že jsi chytrá?
Vylitej
21.01.2012 01:39:05
Každej má nějake žebříček priorit kterej se odlišuje v závislosti na situaci. Nejde o to být multifunkční za každou cenu. Týpek z metropole, bude mít asi jinou paletu dovedností než, týpek z hor a to je dobře, ne? Dneska jsou lide hlavně pohodlní, proto se kolikrát připraví o to, kdy kolikrát odměřenost/nahodilá nutnost se může změnit v zápal a zábavu.
Tambie
21.01.2012 01:36:04
Ty si představuješ chytrého člověka asi jako nějakého génia, který zvládne všechno a nikoho k životu nepotřebuje ;-)
Bohudík to tak ale není! Já se taky nevyznám v technických věcech a ani se v tom vyznat nechci, protože mě to nebaví a pokud nejsem v případě krajní nouze, nechám si raději poradit někým fundovanějším. To ovšem neznamená, že nejsem chytrá a že nemůžu být dobrá v oboru, který jsem studovala.

Jo a taky mi přijde, že jsi troll!
bye-bye 25
21.01.2012 01:32:54
no tak je nekolik druhu inteligence,nekolik druhu talentu,kde je pridano tam je ubrano,tak zkratka funguje mozek,protoze prijimanim velkeho mnozsti dat se musi tech mene podstatnych zbavit...ja sem treba dneska zjistila ze sem opet zapomela jak vytocit cislo na mym iphonu,nebo se blbe orientuju v metru,nebo mam problem se dostavit na schuzku:-)nadruhpu stranu jsou poloprimitivni lidi co neumi pomalu psat ale maj vyborny orientacni smysl,prakticnost a jsou hodne vzrucny nebo maj vybornou soc. inteligenci.
gazzapo.
21.01.2012 00:38:27
Slepice z ulice a endorfin: Nikomu nic nezávidím sám "vím", že budu mít jednou VŠ titul, dnes udělá školu "každý blbec" (je to často používané vím, ale třeba s docházkou jsou dnes na šš hodně benevolentnější) a v blízké době budu absolvovat několik mezinárodních certifikátů a kurzů. Jen nepochopím proč se lidé pouze omezují na něco, když často nejsou ve výzkumu a nezajímá je svět jako celek :)
Vylitej
21.01.2012 00:30:17
někdo je chytrej na něco, o čem ty nebudeš mít ani zdání, jinýmu de zase dobře něco jinýho. neexistuje člověk, kterej by zvládal opravdu skvěle vše.;) copak tě sere?)
endorfin 17
21.01.2012 00:29:25
Vylitej
Prosím pěkně neuraz se, ale působí na mě tohle stěžování jako přímá závist člověka kterýho nevzali nebo nedosáhl na vyšší studium. Prostě to tak vypadá, promiň, ale jelikož ani já nemám vysokou a v podvědomí možná závidim všem JUDRům a MUDRům, tak s tebou souhlasím. IQ není selskej rozum a tak kde Pánbůh dal musel taky vzít. Člověk schopnej našrotit několik knížek s titulem ještě neznamená pro společnost doboru věc. Vezmi si kolik lidí s titulem JUDr. sedí na jinym místě. U nás v práci uklízí doktorka přírodních věd a personalistu dělá mikrobiolog. Možná je to nedostatkem pracovních míst, nebo jak mi nedávno povídal známej - kterej je vyučenej instalatér - Já z praxe za 1 a ve škole 3ky 4ky 5ky a šprti s jedničkama na praxi za 5. je to fakt, ale nejsem si jistá, jestli závidim, nebo jen vidim :-)
Slepice z ulice 24
21.01.2012 00:26:00
7BB6: A ty patříš mezi ty o kterých jsem psal, že? Jinak nejsem CZlovek.
Vylitej
21.01.2012 00:23:51
Ty jsi CZlovek., že? Řekni, že ano! Dva absolutní kreténi by byli na jednu planetu trochu moc.
7BB6
21.01.2012 00:23:27
Co si o tom myslim? Že jsi troll :)
xZdenish

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy