Romové a Cikáni jsou jako klíšťata

Většina Romů v EU je geneticky nekvalitní, cikáni pochází z Indie, a jelikož se zde tento genetický odpad měl ekonomicky zle tak hledal logicky na světě místo kde by se měl dobře, jde zde o ekonomickou emigraci. U ryb a ptáků se taky setkáváme s tím, že se přemisťují tam, kde se jim bude lépe žít, ekonomická emigrace se stává problémem, pokud se přistěhovalci nechovají v novém teritoriu správně a nové teritorium je nedokáže za jejich chybné chování potrestat.
V EU je veliké množství ekonomických přistěhovalců a s některými ekonomickými přistěhovalci nemá EU žádné problémy, protože jejich genetika je kvalitní a tak se rychle přizpůsobí životu v EU. Nemůžeme ale globálně označit všechny Romy v EU za genetický odpad malé množství Romů v EU má vzdělání a s těmito Romy nemá EU žádné problémy.
Problém je ve vzdělání u Romského etnika, které je geneticky špatné a EU je postavené na tom že potřebuje velmi vzdělané lidi, se kterými nemá veliké problémy, jak ale zajistit u Romského etnika kvalitní vzdělání, když jejich genetika není kvalitní? Je třeba v EU vytvořit Romský stát a tam přemístit veškeré Romské občany z EU tak jako vzniknul stát Izrael, jako vhodné místo pro tento stát v EU bych navrhoval ostrov Seiland.
Rozlohou 583 km2 je Seiland druhým největším ostrovem kraje Finnmark a sedmým největším v Norsku. Je zde dostatek ryb a tak by se zde mohli Romové zabývat lovem ryb a díky chladnému počasí by jejich inteligence začala rychle narůstat. Naše inteligence je zde díky chladnému počasí protože chladné počasí ochlazuje mozek a navíc v zimě máme dostatek času k učení a nemůžeme vyhnat nahé děti do mrazu, protože by nám zmrzly.
V EU se setkáváme se tím, že se Romské etnikum stěhuje tam kde je veliké teplo a to je zásadní chyba, díky které se nerozvíjí u tohoto etnika inteligence, je třeba je tedy jenom rychle přemístit tam kde je zima a tím se rychle u tohoto nekvalitního etnika začne rychle zlepšovat genetika.
Jak postupovat dále s integrací Romů?
Zkusím navrhnout pár řešení, které sice něco budou státní aparát stát, ale rozhodně méně než celý romský ethnobusiness. A to je právě kámen úrazu, na romském problému a jeho řešení se přiživuje až příliš mnoho lidí. Přesto se domnívám, že uvedené řešení by stálo mnohem méně než všechny ostatní výdaje kvůli romskému problému vydávané. A teď k těm konkrétním opatřením:
Zaplatit romským rodinám pobyt dětí v mateřské školce včetně stravy formou příspěvku. Za nynější situace, kdy si každá rodina platí školku sama, Romové v rámci pobytu doma na podpoře v nezaměstnanosti ponechávají doma i děti. Těm pak předškolní vzdělání chybí ve škole, takže zaostávají v učení už od první třídy. Jakmile by romské děti byly živeny ve školce, Romové je tam budou posílat rádi. Podchycením dětí je možné Romy celkem rychle začlenit. Uvedené řešení ale musí být provozováno po dobu min 20 let trvale, první výsledky se projeví zmenšením dětské kriminality do 10 let a celkově do 20 let. A samozřejmě to bude nějaké náklady stát, i když ne mnoho. Rozhodně jde ale o metodu, jak podchytit a lépe připravit pro školu malé Romy. Z těch pak více dětí bude mít šanci na zaměstnání a možnost vybrat si i jiný život.
Poskytnout Romům status pracovníků se změněnou pracovní schopností stejně jako u invalidů na přechodnou dobu cca. 10 let. O zbytek se už postará daňové zvýhodnění firem zaměstnávajících nadpoloviční počet pracovníků se změněnou pracovní schopností.
Veškeré sociální platby ( příspěvek v nezaměstnanosti, sociální dávky) dávat jen za podmínky 0% neomluvené školní docházky všech dětí v romské rodině.
Na pohovor o práci s Romem by šel min. 3x i pracovník Úřadu práce, pokaždé jiná osoba. Přestalo by podezření z diskriminace firem při přijímacím pohovoru a současně by Romové ztratili možnost sami požádat o razítko, že požadavkům na místo nevyhovují a razítko chtějí jen kvůli podpoře.
Veškeré přídavky na děti poskytovat jen formou slevy na dani z příjmů. Možnost je navýšením odpočitatelného základu nebo % slevou. Druhou variantou je francouzský model, kdy by se přídavky na děti více snižovaly s přibývajícím počtem dětí v rodině.
Skoncovat s pozitivní diskriminací a místo toho raději Romům poskytnout konkrétní pomoc v konkrétních případech. Tedy přítomnost jiné osoby (organizace pro začleňování Romů, romští asistenti, neziskové organizace) při úředních jednáních.
Vytvořit v TV seriál typu Galerie Elity Národa o Romech mezi námi (ale v žádném případě o Romech z ethnobusinessu!) jako pozitivní příklad.
Vyhlásit ve sdělovacích prostředcích moratorium na zprávy o Romech. Tedy zprávy, kdy Romové zaútočili na příslušníky majority a kdy naopak příslušníci majority zaútočili na Romy. Zklidnění situace by prospělo všem stranám.
Přestat Romům poskytovat byty zdarma, i kdyby měli jít bydlet na ulici. Pokud jednou byt už obdrželi a zničili, pak po uživatelích vymáhat škodu se všemi důsledky. Sice z nich žádné peníze nikdo nevymůže, ale vycestují do zahraničí rychlostí blesku.
Zeptat se konečně Romů, jak by své začlenění řešili oni. Mohly by na to být vyčleněny i nějaké prostředky (na národní uvědomnění), ale jen do určité výše (navrhl bych max. 2 mld. Kč).
Úplně na závěr mám dost utopický požadavek, proto jej ani nečísluji. Je to ukázat Romům, že krádež je krádeží, ať už jde o obnos malý nebo velký. Tedy pozavírat všechny tuneláře, zkorumpované a korumpující osoby. Uznávám, že takový požadavek je zcela naivní, když nám ti samí lidé vládnou a tvoří zákony. Jak pak ale Romům vysvětlit, že někdo krást může a jiný ne?
Komentáře (74)
1Gerde 
kočka šklíba | 08.09.2011, 03:30:34
přečetla jsem, v podstatě souhlas, ale nějaké výhrady a připomínky, možná i doplňky bych měla, ale nyní už nemám čas to napsat, a pak se trochu bojím, není to na krátký příspěvek a možná se zase objeví výhrady k jeho případné délce a obsahu od některých diskutérů ;). Takže snad to někdo napíše přede mnou a já jen budu také souhlasit ;).
2
majka | 08.09.2011, 07:15:51
Zatím k bodu 1. 
Takové návrhy se už objevily, ale hned se objevila námitka, že je nespravedlivé, aby Romové měli školku zadarmo, když jiní musí těžce platit. Takže bych navrhovala něco jiného, školku zadarmo pro děti, které Jsou ve věku 4-5 let pozadu. Možná i nějaké kluby pro matky s dětmi?
3
ld | Mail | 08.09.2011, 07:50:19
Řada bodů je na principu pozitivní diskriminace, kterou chce ale autor zrušit. 
Přesto bych vyzdvihl zmínku o francouzském modelu sociálních dávek. Tím měl totiž autorův scénář začít. 
Nedávno bežela v tv reklama na milodary, v níž dítě podává lelkujícímu a zdravému muži do ruky provázek s kozou. A tenhle seznam je o tomtéž.
4
Majka | 08.09.2011, 08:17:44
Mimochodem, jaká pozitivní diskriminace?
5zajimave 
tata | 08.09.2011, 09:10:07
TŘEBA JA a to už sem psal bych neměl nic proti tomu aby veškera hlavní pomoc šla drobotině,cokoliv co ji ste zaostalosti a zaběhnutych kolejí vyvede,společnosti by se to vratilo, 
OVŠEM moratorium je podle mě špatne ,jen to oto vic kvasí pod povrchem a v dnešni době to ponese jen že se toho někdo ujme jinak a budou fami ,to by vubec ničemu neprospělo. 
určitou diskriminaci v pracovnich přiležitostech řešil misto nesmyslně vysokych davek a přispěvku na bydlení jako třeba ten u nas 13600 per hlava,ŽE BYCH JE ZAMĚSTNAL NA VĚŘEJNYCH PRACÍCH,A TADY BYCH OPRAVDU to umožnil hlavně jim ,prace ve městě rano od 6 do 14,jedno že nebude tak užitečna za každeho počasí ,misto davek prace.S PLATEM CO JE DOST BEŽNY 11/13K BER NEBO NECH BYT.hned by se vyřešilo kdo chce dělat,musely by stavat,pracovní navyky,hlavně přestalo by kecy že nemaj praci,když si sežene lepší jen dobře. 
MYSLYM ŽE TYTO 2 BODY BY VYŘEŠILY HODNĚ,ANO placene školky a třeba vymyšlena prace určitě by se našla i potřebna,podle mě by to stalo min než davky za nic........akorat nevim jestli by to šlo stou prací nebot by to požadoval každy nebo většina nezaměstnanych nak to podvazat pravně až na socialní podporu
6Většina těch návrhů by musela být vázaná 
tresen | 08.09.2011, 09:42:16
na něco jiného než na romský původ. 
K bodu 7: 
Možná by bylo úspěšnější něco jako Cosby show. 
Bod 8 se mi jeví jako zcela nereálný.
7
Majka | 08.09.2011, 10:13:10
[6] Určitě. Ta opatření by se musela vázat na sociální situaci. 
bod 3: Pokud by se sebraly dávky rodičům, muselo by se vyřešit, co pak udělat s jejich dětmi. 
Ostatně žádné dávky = větší kriminalita=větší vydání na represi 
žádné byty = více lidí u příbuzných 
Já té situaci s byty rozumím tak, že jim nikdo nenabízí byty zadarmo, ale nějaký developer odkoupí za hubičku nějaké už tak zchátralé baráky a pak je pronajímá Romům za nehorázné ceny. A ubytování v čunkokontejnerech je prý také drahé.taky 
Vázaní dávek na veřejně prospěšné práce přece Drábek chce, ale pro každého, nesmíme si myslet, že NÁS se to netýká.
8
Majka | 08.09.2011, 10:17:33
Ostatně já se nestačím divit, když čtu, že někde řádí dětské lupičské partičky a nikdo s tím nic "nemůže nic dělat", protože děti "nejsou trestně odpovědné". Jediné, co se "nemůže dělat", je poslat děti do vězení. Ale jinak se dělat dá, v krajním případě nařídit ústavní výchova. Nechci hned obviňovat policajty, že se vymlouvají z lenosti, protože možná nestíhají všechno, ale že se s malými zlodějíčky "nedá nic dělat" prostě NENÍ PRAVDA.
9Ona taky existuje odpovědnost rodičů 
tresen | 08.09.2011, 11:27:04
a její nedodržování /v zákonech je to formulováno docela přesně/ je postižitelné. 
Taky se s tím bude muset začít.
10
Majka | 08.09.2011, 11:44:37
[9] Ráda bych řekla, že každého policajta a každého úředníka, který řekne, že se s kradoucími dětmi "nedá nic dělat", by měli vyhodit, ale možná je to problém zvláště u těch policajtů. 
Myslím, že za první republiky za záškoláctví dětí hrozily rodičům pokuty, případně to šlo klasifikovat jako "zanedbání povinné péče", což je trestný čin.
11
Majka | 08.09.2011, 11:53:29
A netrpět, aby instituce netrvaly na dodržování zákona, protože "oni budou křičet, že je to dyškryminace". 
Pokud je instituce v právu, ať si kdo che křičí co chce. A ať je na úřadech k dispozici ochranka.
12Dnes se to jmenuje ohrožování výchovy dítěte: 
tresen | 08.09.2011, 11:57:27
http://jdem.cz/q53v4 
A mohou za to jít natvrdo sedět. Spadá pod to kdeco, o čem se traduje, že je to nepostižitelné.
13Pokud máme zákon, 
tresen | 08.09.2011, 12:01:41
který definuje trestnou činnost a stanovuje za ni sankce, je ze strany státu sebevražedné, jestliže ignoruje svou vlastní povinnost konat.
14Něco o těch bytech 
Majka | 08.09.2011, 12:20:45
http://www.lidovky.cz...n_domov_kim
15
Majka | 08.09.2011, 12:24:45
[12]Myslím, že by ty sankce stačilo uplatnit párkrát a problém by zmizel, posílat děti do školy přece nikoho nebolí. Však Češi před 200 lety také nebrali povinnou školní docházku vážně, taky k tomu museli být nuceni...
16Na lichváře, o kterých se píše 
tresen | 08.09.2011, 12:47:27
v tom článku v Lidovkách /mimo jiné děsy/, se taky vztahuje zákon. Ti by měli jít do lochu první.
17
08.09.2011, 13:06:53
Školky - mám dojem, že to už kdysi bylo, ale vždycky po čase je tam přestali posílat. Muselo by se toho spoustu ošetřit - např. počet romských dětí (nebo dětí sociálně slabých rodičů) na jednu učitelku, protože by v současných podmínkách neměla šanci je něco naučit. Spíš možná specielní třídy i s posunutým začátkem dne. Dokud děti neuvidí, že věci jdou dělat i jinak, než vidí kolem sebe doma, tak se neposunou. Výborný je nápad s doprovedem při žádosti o zaměstnání.
18
women | Mail | 08.09.2011, 13:10:15
Pokud se pamatuji platba školného ve školce se odvíjela od příjmu rodiny, tedy rodiny nedosahující určité hranice byly zproštěny platby školného a myslím, že toto funguje i dnes. 
Byty zdarma nedostávají. Pokud měli městský byt (obvykle získaný ještě před rokem 1989) a byli neplatiči, město je vystěhuje a nové bydlení jim neobstará, dlužníci odcházejí tedy do pronájmů a na ubytovny. Tudíž nemají nárok na náhradní ubytování. Náhradní ubytování získávají, pokud jde jejich dům např.do prodeje a oni nedluží na nájemném, pak od města dostanou nové ubytování (praxe v našem městě).
19
Majka | 08.09.2011, 13:27:31
[18]Pokud mám věřit beletrii, tak za starého režimu úřednice aktivně sháněly zaměstnání pro těžko zaměstnavatelné lidi (což ovšem tenkrát kromě odpůrců režimu byli snad jenom právě propuštění vězni). Jenže tenkrát byl nedostatek pracovních sil a práce i pro nekvalifikované a problémové lidi. 
Dnes pracák nikomu práci neshání, jenom poskytuje informaci o nahlášených volných místech, a nutí lidi, a běhali s formulářem a vyptávali se, jestli někde nemají volné místo (nemají, jinak by ho inzerovali nebo aspoň vyvěsili ceduli, že "přijmou prodavačku" nebo podobně). 
(Když se tak mluví o tom, že si někdo jen "chodí pro razítko", jestlipak se také uváží, že jsou firmy, které lidi z pracáku zásadně neberou? Když jsem se ucházela o práci, na jednou místě se ani nepodívali na můj dotazník a hned vytáhli razítko. A přitom šlo o práci, kterou bych s přehledem zvládla.)
20Gerd 
zdenekb | 08.09.2011, 16:18:55
Až do bodu 8 souhlas. (U 6ky si nejsem jistý, co tou pozitivní diskriminací myslíte...). 
Bod 8 mi připadá neproveditelný. Soukromým médiím těžko nařídíte, co (ne)mají zveřejňovat. 
Bod 9 zní na můj vkus dost čunkovsky. A u 10ky je problém, koho se zeptat... ti, co by něco rozumného navrhnout mohli, bývají plně integrovaní a nejsou autoritami či mluvčími pro většinu Romů. 
Každopádně díky za články i za snahu navrhnout řešení.
21
Majka | 08.09.2011, 17:09:10
[20]Pokud Romové byty nedostávají[18], nemá smysl bod 9 řešit. Spíš vysvětlovat lidem, že není pravda, že "kdybych já zničil byt, tak jiný nedostanu, ale oni dostanou", jenže to vysvětlování by bylo stejně marné, protože s těmi "důchody z průměrného platu" se to vysvětluje pořád, a stejně se diskusích nepřestávají strašit.
22Díky za články i snahu, Gerde, 
XY | 08.09.2011, 18:24:18
co se té desítky týče, rád bych podotkl, že jistý pan ing. Karel Holomek, CSc. se této problematice věnoval dlouhodobě na velmi vysoké úrovni (a ve všelikých vládních komisich, atd.) Zanechal své snahy dílem pro stáří, dílem z důvodů, které někde dost jednoznačně popsal - nerad bych se mýlil, ale zejména proto, že došel k názoru, že jeho práce vlastně nikoho nezajímá. Dnes píše blogy na Aktuálně, možná je tam i jeho stanovisko, proč se té "osvětové práce" vzdal. Podotýkám, že je to muž vzdělaný, moudrý a nestydící se za své romství. Obávám se, že za něj není tč. adekvátní náhrada.
23K tomu Holomkovi - měl jsem štěstí, je to ještě na Aktuálně ke čtení 
XY | 08.09.2011, 18:29:15
http://blog.aktualne.centrum.cz...0 
Včetně výronů veřejné inteligence v komentářích. 
Pěkný večer všem.
24Prostě jak řikal některej klasik 
jonáš | 08.09.2011, 19:01:24
když vlaje prápor, je rozum v tý, no .. prdeli. Co byste chtěli vysvětlovat lidem, který na to nejsou zvědaví?
25Jak bych to tak řekl, jonáši, 
XY | 08.09.2011, 19:12:04
je to čím dál víc deprimující a svinská práce v jakémkoli oboru. A to nejsem ani Rom, ani Cikán. 
Ještě jednou pěkný večer vám.
26Gerde, Gerde, 
lhář kocour | 08.09.2011, 22:45:13
myslím, že sám cítíte, jak moc jsou Vaše návrhy naivní. 
Také bych měl návrh: Romské rezervace. Po vzoru těch indiánských třeba v Kanadě. Ne, není to povinné, kdo nechce, může odejít a začlenit se. Základní chybou je snaha PŘIMĚT Romy se nám přizpůsobit. Už v tom je zakomponováno pohrdání jimi, už v tom je zakomponováno, že oni jsou něco míň a my něco víc.
27Poslušně hlásím že žiju, 
zíralek | 08.09.2011, 23:38:05
počasí mi vyhnalo z divočiny. Zdravím a jdu hnípat. Hezkou dobrou.-)
28Odpovědi 
Gerd | Mail | 08.09.2011, 23:55:35
Odpovědi vezmu tentokráte zhusta všem příspěclům a čtenářům. 
Sice rozumím Vašim výhradám k navrženým bodům, ale pdostatou zůstává, že romský problém: 
1. Je nutné vyřešit. 
2. Současná generace Romů nad 6 let je ztracená. 
A z toho vyplývají mé návrhy, jako nejdůležitější vidím dostat malé Romy 3-6 let věku do školky, protože to jim umožní zvládnout český jazyk a tím zlepšit přístup ke vzdělání. Zbytek už je na jejich schopnostech. Zde bych se přimluvil dávat sociální dávky a příspěvky každému, kdo je trochu opálený. 
Další body už nejsou tak závažné a diskuze o nich je možná. Přesto ale dle mého názoru stojí za zamyšlení nad nimi, zda by se v nich neukázal stupínek k řešení. 
Ale jako zcela klíčové a nejméně finačně náročné cítím pro Romy udělat akci" malé děti do školek". Protože teprve tato generace bude mít šanci na lepší vzdělání, protože bude umět lépe česky. Vše ostatní je už jen pomoc dospělejším Romům. Pokud by se podařilo takovo akci " malé děti do školek" udržet v chodu po dobu 20 let, kdy by dorostla první generace Romů v akci vychovaných, pak už by vše mohlo běžet samospádem. A přiznejme si, zase tolik by to státní kasu nestálo. 
Druhou myšlenkou, i když nijak hojně prosazovanou, je, že prpotože majoritní populace je většina, Romové by se měli snažit vyjít s majoritní populací a jejími hodnotami. Nechtěl bych jim brát jejich kulturní odlišnost, ale přeci jen rozhodující slovo má majorita. Možná je někde v EU jiná země, kde by Romům uznali jejich kulturní odlišnost, ale pokud žijí na území ČR, musí respektovat hodnoty a zákony uznávané majortiní populací. Právo menšiny nezakládá nárok na diskriminaci většiny lidí. obě práva jsou si rovna a hranice mezi nimi je, kde dochází k zásahům do soukromí druhé strany. Tedy, můžeme ještě snést hlučné projevy Romů nebo je uznat jako projev neadekvátní majoritní populaci? Kde je hranice, kdy ještě chráníme menšinové etnikum, aniž bychom výrazně porušovali práva většiny populace? 
Otázek je spousta a ne všechny se podaří vyřešit. Proto vidím jako důležitý poslední bod, zeptat se Romů, jak by řešili své začlenění. 
S čím si nedokážu vůbec poradit, je fakt, že někdo krást v ČR může a druhý ne. Tohle nedokážu vysvětlit.
29Gerde 
kočka šklíba | 09.09.2011, 01:27:57
Tak nakonec jste vlastně napsal Vy, co jsem včera chtěla napsat já a co jsem už někde i na aktuálně psala. Také si myslím, že pokud by byla opravdu snaha s tím něco dělat, zaměřit se na děti, možná tak do těch 12 let, ne že by se na ostatní kašlalo, ale největší snahu napřít tam. 
Jenže je tu další problém, jejich rodiče, ti přece musí spolupracovat a to jak vyřešit nevím. Jasně dávky jen za 100% docházku, kriminalitu důsledně potírat (ale jak když se nedostává jak lidí tak financí na téměř jakoukoliv kriminalitu)atd.... Ale ty děti potřebují i alespoň nějak fungující zázemí v rodinách, já opravdu nevím. No je pravda, že 100% by to nefungovalo, ale i kdyby postupně třeba na 30,40%, byl by to úspěch.
30Jo ještě, 
kočka šklíba | 09.09.2011, 01:34:51
nějak motivovat rodiče přes úspěchy jejich dětí, vždyť Cikáni skutečně mají zřejmě velký talent co se týká hudby, tance, zpěvu,a zřejmě nejen v těchto oblastech. Takže nějak pozitivně, nemyslím finančně, ale spíše uplatnění dětí v různých soutěžích, na festivalech, případné úspěchy nějakým způsobem vyzdvihnout, zmedializovat. Každý rodič je pyšný na své dítě ;).
31
majka | 09.09.2011, 07:36:26
[30]Ono se to i dělá.Dejte to google "romský soubor".
32No je to trochu 
jonáš | 09.09.2011, 09:53:26
jak když si kdysi árijci brali vybraný děti podřadnejch slovanů na převýchovu. Jsem furt dumal, co mi to připomíná ;-)
33Se jich zeptat 
jonáš | 09.09.2011, 09:55:37
totiž nemáte jak. A kdybyste měl, co když by vám odpověděli, že se nechtěj začleňovat, ale vyčleňovat .. viz kocour číslo 26.
34
Majka | 09.09.2011, 10:18:28
Kdysi jsem četla, že to s tím "soustředěním na děti" nefunguje. Bez spolupráce s rodiči to nejde. Protože rodiče mají strach, že se jim vzdělané dítě odcizí a bude jimi pohrdat. Což by se opravdu mohlo stát a stává se to. Stejné obavy prý měli i gádžovští rodiče z dělnických vrstev, takže vzdělání svých dětí moc nepřáli. Pokud má vzdělání v nějaké komunitě vysokou prestiž, jako je tomu u židů, rodiče tyto obavy překonají a jsou ochotni to risknout.
35A co je vlastně chceme naučit? 
Majka | 09.09.2011, 10:26:52
Protestantskou morálku? Že práce je ctnost a úspěch (finanční) je projevem božího požehnání? 
(Za situace, kdy se chudým člověkem pohrdá, ať už pracuje nebo nepracuje? Kdy se dělníkům přezdívá "lopaty" nebo "solviny" a celebritou je nějaká kravka, která nejdelší dobu dokázala strašit ve vyvolených? Učit étos práce, kterému "my" už sami nevěříme?)
36Komentář odjinud 
jonáš | 09.09.2011, 11:13:10
z Pecinovy Slepecké hole .. myslim že podstatnej. 
==== 
Osobně se domnívám, že problém na severu Čech (a v dalších enklávách o kterých se ještě nemluví) není v inteligenci členů daných komunit (majority, minority), ale v neschopnosti státu zajistit, aby v daných enklávách byla dodržována určitá minimální kritéria (zákon a jisté další, zákonem neobsažené, či nedefinované zvyky) nezbytné k relativně klidnému občanskému soužití. 
Asi j součástí lidské povahy, že pokud některá komunita či subkultura přestane pociťovat, že pro ni platí jinak obvyklá kritéria, či jejich dodržování není vymáháno, má tendenci chovat se způsobem pro okolí těžko akceptovatelným. A za určitých okolností je jejich chování vnímáno jako akutní riziko pro okolí. A pokud tomu okolí nepomohou například instituce vymáhání práva a danou komunitu dostatečně neusměrní, a situace trvá nějakou dobu, stačí nějaký spouštěcí moment a okolí cítící se ohroženo reaguje způsobem jaký je možné vidět na severu. 
Ano, selhal zde stát. Nikoli ale v nějakém sociálně inženýrském experimentu, jak se nám snaží říkat politicko-korektní média a NGO, ale stát zde selhal v schopnosti alespoň rámcově zajistit minimální bezpečnost nutnou k udržitelnému soužití všech komunit. 
Jak je, či není, možné začlenit kterou komunitu/kulturu do společnosti a jaké kroky jsou k tomu (ne)vhodné, o tom mohou sociální vědci, odborníci, politici a novináři (a jiní se sociálně-inženýrskými ambicemi) diskutovat a experimentovat ještě dlouho a bůhví jak a kdy budou výsledky. 
Společnost ale žije v reálném čase a místě a stát má právě v reálném čase a místě za úkol (i když se zrovna nic jiného nedaří) zajistit bezpečnost a vymáhání práva. Kdyby stát udělal alespoň tohle, na severu by místní nedemonstrovali a případní extremisté by na svých akcích nemohli počítat s podporou od místních lidí... 
DS
37A ještě bych dodal 
jonáš | 09.09.2011, 11:14:45
že stát selhává navíc i v oblasti sociální, kde se to netýká zdaleka jen "černejch". A bude hůř, těma pár homelesama v sherwoodu to nekončí.
38
Majka | 09.09.2011, 13:19:32
Jenže ono je to s tím selháváním práva trochu jinak. stát selhává, pokud jde o drobnou krimunalitu, kterou policie ani neřeší. V případě závažné trestného činu policie jedná, ale pokud se ho dopustil Rom, tak k uspokojení veřejnosti nestačí to, že je pachatel zatčen a odsouzen, ale žádá něco navíc, žádá, aby "se s tím něco dělalo", ale co víc se dá dělat, než pachatele zatknout a odsoudit, s čímž by se veřejnost spokojila, pokud by byl pachatelem gádžo. Navíc žádný trest udělený Romovi není dost vysoký, kdežto trest udělený gádžovi, který něco udělal Romovi, je naopak přehnaně přísný. 
Možná by se to dalo shrnout tak, že v případě, kdy něco provede gádžo, veřejnost žádá, aby byl potrestán, kdežto v případě romského pachatele chce, aby se tomu činu nějak zabránilo předem.
39Bych se zasmála 
bara | 09.09.2011, 15:07:31
"...stát selhává, pokud jde o drobnou kriminalitu, kterou policie ani neřeší. V případě závažného trestného činu policie jedná..." 
V případě závažných trestných činů policie jedná jak kdy a jak o koho jde. A hlavně ta nejzávažnější kriminalita je pružně ošetřována cílenými dírami v legislativních normách.
40Řekla bych, že to, co Majka napsala, 
tresen | 09.09.2011, 15:29:32
se týká hlavně násilných činů. Aspoň tak mi to vyplynulo z kontextu.
41Majko, 
Faust | 09.09.2011, 15:36:52
příklad ze života: 
kolegyně byla okradena na křižovatce Anděl (Pražáci ví). 
Zloděj odchycen a předveden; s kolegyní na PČR sepsán protokol. 
Posléze byla propuštěna (on takovej protokol sepsat chvíli trvá) a na téže křižovatce (potřebovala se dostat domů) málem dostala infarkt: ten onen maník se tam pohyboval, jako by nic. 
Pointa: byla zaměstnankyní české justice (by se řeklo, že policajti si alespoň dají "záležet") a ten onen byl Rom. 
Takže... 
Bara má pravdu: velké zlodějny se už ani nešetří... ovšem na malé zloděje se i tak béře docela dost záhadný metr. 
Já vím, odepíšete, že Vám kradou gadžové knihy. Jenže té oné kolegyni byla málem ukradena výplata a kdyby nebyla náhodou navrácena, tak... 
ona měla totiž synka na VŠ a byla na něj sama. 
A jak z toho?
42majka 
tata | 09.09.2011, 15:38:07
vidite ted se dopouštite zobecnovaní vy,a je to skorem v každem vašem přispěvku vy zase vše zlehčujete. 
ja si myslym že většina si přeje jen stejne,aby se zkaždeho prdu nedělal rasismus,ano par lidí si přeje to co pišete ale myslym že převažuje to co si myslym ja ano vytači mi jak vše zlehčujete,třeba o těch vybydlenych baracich,jako že když je nedostavaj tak je nemužou vybydlet tomu se musim smat,schvalně sem si dělal sondu mezi starousedlikama,kolik se to tyka domu určitě to nebude přesne ale tyka se to asi 50 co sem zjistil vic jak 30 už je zbouranych,ted je takovych už kde mi bysme rozhodně nebydlely asi 10 co ja vim a znam. 
ale na druhou stranu nemam vubec zajem na tom aby jakykoliv rom by potrestan vic než kdokoliv jiny ,třeba včerejši pračku v hospodě vubec neměli davat do televize a jitřit tak,podle mě běžna hospodska rvačka,ovšem jina je toto............http://www.novinky.cz...l.....stoho vidite jak je tato lokalita vybušna
43Fauste, 
zdenekb | 09.09.2011, 15:47:43
...aniž bych ten případ nějak zpochybňoval nebo zlehčoval... jste si jistý, že kdyby dotyčný gauner byl sněhobílý, že by se po Andělu dál v klidu neprocházel?!?
44Fauste 
Majka | 09.09.2011, 15:53:54
Když gádžo ukradne Anatomii1 2 a 3, tak to představuje více než polovinu mé výplaty.
45
Majka | 09.09.2011, 16:00:58
Samozřejmě, že kvůli krádežím knih na polici nejdu, protože chápu, že s tím policie ale opravdu nic neudělá. Ale dělá to desítky tisíc ročně. 
Jinak, ano, ta největší kriminalita působící milionové škody se neřeší.
46Tato 
Majka | 09.09.2011, 16:02:47
Já to nemyslím na vás a vůbec nemluvím o přítomných.
47Ano, tyhle námitky jsem čekal... 
Faust | 09.09.2011, 16:33:07
Zdenku... bezpečně by tam nebyl dřív, než ona! Bezpečně ne. Protože pak by nutné následovalo sepsání protokolu s tím oním... takto totiž bylo patrno, že protokol se ani nesepisoval. Aspoň to by mohli... 
Majko: předpokládám, že jste pojištěna. 
Zde v městečku, kde širokodaleko žádná romská komunita není, již po několikáté vykradli trafiku - takže gadžové. Majitel byl pojištěn... ke koloritu doby ovšem patří, že pojišťovna zahájila šetření, zda si ji náhodou "nevykradl" sám. 
A na neschopnost PČR doplácí majitel (a tak trochu my všichni), neb pojišťovna mu zvedla pojistku a on si to, pochopitelně, tzv. "dá do nákladů" a o to, přirozeně, platí menší daně. 
A tak je to prostě se vším. 
Velká zlodějna ohrožuje státní rozpočet a v podstatě i fungování STÁTU; 
malá zlodějna ohrožuje OBČANY a... ale až potažmo... i ten stát. 
Mne např. už vykradli několikrát (v tomto pojetí): vždy odloženo. 
V dalším pojetí: vytunelovaná banka, vytunelovaný fond... 
A ještě v dalším pojetí: máma /dej jí pánbůh nebe/ dala nějaké úspory do fondu ČSOB: já se tedy začínám modlit (z piety jsem to tam ponechal), abych nemusel doplácet na správu onoho fondu. Neb experti to vedou od deseti k pěti... to všechno bílé límečky, ano. 
Gadžové, ano. 
Jenomže ta drobná pouliční kriminalita jaksi toho postiženého bolí víc. 
Je mi to líto, ale je to prostě tak. 
Což přimět politiky, aby přitlačili na policajty a vskutku vyšetřovali - padni, komu padni. 
Když jsem ještě bydlel v Praze, tak mi zarážela četnost zastaváren, bazarů apod. Proč? 
Proč politici s tímhle fenoménem nedělají nic? Proč? 
Proč nejlepší ministr financí nezakrytě bojuje za hazard? Proč? 
Žijeme ve stavu anonie. Ano. 
Romové jsou ovšem ti, kteří jsou bezprostředně v "první" linii. Bohužel... 
Čistě z pudu sebezáchovy bych na jejich místě dělal "mrtvého brouka". 
A co Giňa? Vyhlašuje skoro autonomní území ghet... 
Takový malý středověký Dvůr zázraků...
48majka 
tata | 09.09.2011, 17:14:14
ale mi to přece nesměřujem jem na mě na vas,ale celkově 
VYTE JA SEM NĚKDE UPROSTŘED,vym opravdu protože zde bydlim a mužu vam řict že často sem nazvan zastancem ROMU,sam vym že to pravda není bohužel i na sobě pozoruji vidim někde něco a už vemě ten určity předsudek k těm romum exzistuje to nepopiram ale ten je uvnitř,takže bych asi štasten nebyl kdyby si dcera přivedla ROMA ALE určitě bych to zkousnul kdyby byl ok,nikdy sem neměl problem z Romi,ALE VYTE dost sem měnil mista protože sem byl skorem 30 let monter a za tu dobu sem osobně potkal spoustu ROMU,BOHUŽEL JEN TAK STOHO MNOŽSTVÍ 20 PROCENT v kategorii srovnatelne toho co se považuje za bežne,proto mi nadzvedava když to někdo popira,že lidi přehanej,že přece mezi gadži je to same. 
NIKOLIV,ANI VOLANÍ PO KRVI NENÍ spravne,ale ani takove članky co pišete vy a vše kolem toho bagatelizuje,nejlepší ukazka je HOŘEJŠÍ KAM TO VEDE,křeček napiše normalni pohled nic co by nebyla pravda a je nazvan fašistou otom to je je to naprosto stejne jako je odsuzovat a na druhou stranu tvrdit že nejsou o nic horší............nikoliv jejich spusob života je založen jinak stim se nemužem smiřit,je to jako katolik a islam........ano problem je že když se s cela přispusobí nebudou to oni......jenže mi nedokažem stale přijimat že je mame chapat.
49Hm, Fauste: 
XY | 09.09.2011, 17:20:34
"A co Giňa? Vyhlašuje skoro autonomní území ghet... " 
Neradil tu někdo, že bychom měli Romům vyhradit nějakou rezervaci, kde by mohli být sami mezi sebou? Tohle je druhá strana téže mince. 
Kromě toho mám dojem, že krádež do 5 tisíc je pouhý přestupek, což se myslím projednává někde na magistrátu. Já jsem z poměrů, kde se takové částky v kešeni běžně nenosí, možná, že ta tvoje známá na tom byla podobně. Takže se policajtům ani nevyplatí založit papír do stroje, protože dobře vědí, že pachatele prostě na ten magistrát nedostanou a dostanou-li, ani ten magistrát z něho žádné prachy nedostane. (Neříká se tomu přestupková komise?) 
Ekonomická situace se horší, práce není ani pro bílé, drobné a větší kriminality bude přibývat, násilných činů rovněž. Jinak nic proti tomu, ať páni politikové na ty poldy tlačí, co jim síly stačí - myslím, že v tom směru začali přenáramně - sáhli poldům na peníze. To hned všechny povzbudí k větší čilosti. Souhlasím, že Romové budou pak první na tapetě, ale vono pak trhne i na další, žádný strach. 
Skoro se mi zdá, že už nám není pomoci. Ale máme, co jsme si zvolili. Tož tak. 
No, pěkný víkend vespolek.
50Fauste, 
zdenekb | 09.09.2011, 17:29:09
jak už jsem psal, nechtěl jsem ten příběh nijak zpochybňovat. A rozhodně ani nechci Romy vyviňovat ze všeho, ale špatná práce policajtů přece není jejich záležitost. Myslím dokonce, že ani těch "zpropadených multukulti a NGO korektnických fanatiků". Buď policajt dělá předpisově co má, nebo ne. Že by mu v tom někdo bránil nebo naopak nutil dvojí metr, tomu se mi nechce věřit. 
Ale možná jsem naivka.
51XY, 
Faust | 09.09.2011, 18:02:42
tam šlo o celou vejplatu, takže o (ačkoli jsem kolegyňce výplatnici nezkoumal) rozhodně víc, než o oněch 5 tis. 
Ale ať tak či onak: jsem chtěl naznačit (už podruhé zde), že krádež důchodu nebo výplaty toho postiženého "bolí" víc, než tunelováni státního rozpočtu. 
Dovedeš si představit tu onu "drobilovskou" částku? 
Zatímco si asi bezpečně představíš svou výplatu. 
Chápu tatu: ono je krásné meldovat o "přínosu" Romů... ale žít v tom by asi nechtěl nikdo. 
Hele, když Ti v Praze - Břevnově mezi baráky udělají táborák a hlučí do noci... a to byli dost domestikovaní Romové... co bys asi dělal? 
Myslel bys na kulturní obohacení? 
Myslel bys na to, jak hezky umí zpívat? 
Myslel bys na to, že je to vlastně fajn? 
(ve tři ráno)? 
Jsem měl, bohužel, tyhle zkušenosti; proto jsem se téhle diskusi spíš vyhýbal. 
Ovšem když je tady tata dost "na tapetě" (a to bez ohledu na to, že mě zpočátku nepochopil), tak se k němu otevřeně hlásím! 
Kdo z Vás má přímé zkušenosti z bezprostřední blízkosti s touto komunitou (nepíši menšinou, nepíši nepřizpůsobivými et cetera)? 
A co říct na to, že - když jsem už ze Žižkova jel první ranní tramvaji do práce (nemůžu spát, tak proto) - jsem "načapal" onoho břevnovského Roma, jak se svým ŠKOLOU POVINNÝM dítkem opouští HERNU? 
BTW: toho klučíka je mi líto. V předškolním věku jsem si říkal: postrach z něj vyroste :-). 
Pak šel do školy a měla na něj vliv jenom matka - a já padal na ústa. Vychovanější dítě širokodaleko nevidět - aji jeho prospěch bezva. 
No a pak jsem se odstěhoval - a k nim se zřejmě evidentně přistěhoval jeho otec... a výsledek: v půl pátý ráno vychází s klučíkem z herny. 
Co dodat? 
A hlavně: jak tohle řešit??
52Odpovědi 
Gerd | Mail | 09.09.2011, 18:20:54
kočko šklíbo, 
nejsem si jistý, zda se všichni romové v podmínkách ČR uživí hudbou. Asi budou muset vymyslet i jiné způsoby obživy - kromě krádeží. 
jonáši, 
to je ale nesmysl! Jde o to poskytnout dětem šanci naučit se český jazyk v mateřské školce a tak nezaostávat ve škole. O tom, že by děti měly být odebrány na převýchovu, jsem nic nepsal. Pokud máte více podobných nápadů, možná byste je neměl vyslovit. Nevím, kde je berete. 
lháři kocoure, 
přeci jenom je tu majoritní populace a je nás víc, takže práva většiny jsou stejná, jako práva menšiny. Romové mají nárok na svá specifika, pokud tím neomezují práva ostatních spoluobčanů. A to právě dělají. Tady nejde o to, že bychom je chtěli předělávat. Jejich způsob života se neprosadil a má v sobě zahrnuty takové zásady, že se v dnešní společnosti ani nemohou prosadit . Pokud se integrovat nechtějí, je to jejich právo a je po problému. Pokud by porušovali zákony ČR, tak nemilosrdně zavřít.
53Faust 
zdenekb | 09.09.2011, 18:24:00
No... já v Brně bydlel poblíž Bratislavské a Cejlu, v Praze zas deset let v Libni, takže multikulturních scén jsem "pár" zažil. Taky jsem byl pracovně v Mostu a na intru začaly cikánky zpívat právě ve tři ráno (asi nějaká magická hodina :o)... moc hezky! V přímém sousedství mám Roma až teď. Působí slušně, už mi párkrát drobně pomohl, jinak o něm prakticky nevím. Ale je fakt, že jej asi plně integrovala jeho blonďatá spolubydlící... :o). 
Uznávám tedy, že nemám zkušenosti taty, na druhou stranu mě v některých diskusích dost točí, jak všichni vytahujou z rukávu jeden katastrofický příběh za druhým, a dělají že kdo kdo na cikány nenadává, v životě žádného neviděl... 
Mizím. Hezký víkend všem.
54Gerd 
lhář kocour | 09.09.2011, 18:55:19
"Romové mají nárok na svá specifika, pokud tím neomezují práva ostatních spoluobčanů." 
A právě proto bych jim vymezil pár romských rezervací s romskou samosprávou. Tam by si mohli zachovat svá specifika a většinu by neomezovali. A kdo by se chtěl integrovat, prostě by odešel a integroval se (nebo skončil ve vězení). Snažit se Romy usadit a vnutit jim náš způsob života byla základní chyba. Donutit Roma žít v paneláku, to je stejně absurdní, jako Borat v Novém Yorku.
55
Gerd | Mail | 09.09.2011, 19:19:28
kocoure, 
rezervace je jen jiný způsob koncentráku. Ostatně, Romové už rezervace na území ČR mají. Jsou sice neplánované, rozlohou malé, ale jsou jejich. Mám na mysli gheta. 
V podmínkách malé ČR není nutné Romy k něčemu nutit, mohou se odstěhovat jinam, třeba do Kanady, Velké Británie nebo Finska. Zatím se vždy vraceli do štědré ČR. 
Jde jen o to, poskytnout Romům tu možnost, kdyby ji náhodou chtěli využít. 
Kočovný způsob života v přelidněné Evropě nějak ztrácí na přitažlivosti. Spíše by se mohli častěji stěhovat.
56Fauste, nechci ti brát tvé zkušenosti, 
XY | 09.09.2011, 19:47:03
ale už někdo tady správně podotkl, že Romové opravdu za policajty nemohou. 
Myslím, že jsem tady nikde nenapsal ani nejmenším náznakem, že Romové mají snad nějaká práva krást, svinit a obtěžovat. Na to jsou snad opravdu příslušné zákony a orgány. Jen si myslím, že není v silách většiny tento problém nějakým přijatelně civilizovaným způsobem vyřešit jinak, než tou postupnou integrací těch, kdo jsou toho schopni a mají zájem, a s tou zbývající částí prostě nalézt nějaký modus vivendi. A protože jaksi jsme zatím většinou, je iniciativa na nás a měli bychom být schopni využívat všech Romů, kteří mají u svých autoritu a jsou připraveni s většinou na tomhle úkolu spolupracovat. Silové řešení lze přece užít jen tam, kde je překračován zákon, na to tady jonáš snad dost obšírně citoval jistého Pecinu. 
Návrh s romskými rezervacemi mi přijde poněkud scestný - kde by, medle, ty rezervace tady měly být? V okolí Boubína nebo v Doupovských horách? Či snad obětovat Šluknovský výběžek? A jak zajistit tu neprůchodnost hranic rezervace? To je jako s našimi romskými ghetty: koncentrace kriminality, neuvěřitelné špíny a bídy vedle napakovaného bohatství, okolo níž běhají Vandasové s prápory a Čechy Čechům a loví hlasy nasrděných občanů. A upřímně, myslím, že není jiné cesty než nekonečně obtížné a mnoha prohrami lemované cesty integrace. Bude to nesmírně drahé, práce na několik generací - ale na druhé straně si zatím koledujeme o rasovou válku se vším, co k ní patří. 
Mimochodem, každý z nás má nějakou nepříjemnou zkušenost s Romy; abych to zlehčil, mohu podotknout, že ta moje začala ve věku tří let bojem o MOJI tříkolku na Bratislavské ulici, o níž se zmiňoval Zdenekb, a od těch dob jich hodně přibylo. Ale přesto...
57panove a damy 
tata | 09.09.2011, 20:42:43
my se někteří mijíme,to zasadni by mělo byt tvrdě se distancovat od slov cikani do plynu,a všelijakych pokusu je předem odsoudit na zasadě přislušnosti,ale na druhe straně reagovat na neblahe zkušenosti jestli ta není podana jako že takovy sou všichni,proč vas co tak pišete že to je JPP,NEBO OJEDINĚLÉ irituje když někdo napiše skutečnost. 
NEVIM MYSLYM SI že mou byvalou povahou prace,a zaroven tim kde bydlim mam celkem uceleny pohled,není to nic nahodneho,třeba na mostecku mam odpracovano s přestavkami 6let,na sokolovsku 2,kolem štětí 2,přece není nahoda že vic jak 50 procent sou to negativní skutečnosti,TROUFAM SI ŘICT ŽE ROZHODNĚ 60 PROCENT tohoto etnika ty bežne zvyklosti soužití nedodržují,pořad tady čtu vždyt to dělaj i ostatní nikoliv vtakove miře,proboha proč neakceptuje te skutečnost,normalní lide nechtěj jakoliv znepřijemnovat život. 
CHAPAL BYCH že se vymezujete proti vykřikum cikani do plynu a podobnym to ja taky,ja se vymezuji i proti takovym jako kohout ,ale proboha nevymezujte se proti takovym jako je članek co napsal KŘEČEK......MOŽNA ŽE POPULISTICKY ALE V ŽADNEM PŘIPADĚ NE fašizujicí napsal většinou holou pravdu. 
je problem ze školní dochazkou..je 
je velky problem s jejich pracovní moralkou.....je 
je problem s jejich životnimi navyky ....je 
je problem že v bytech bydlí nadměrne počty a tudiž hygiena ,hluk ,nedovolí vedle nich normalně,v dosti lokalitach žit....je 
srovnaním počtem a problemy co vytvařej je snimi nadpruměrně problem. 
TAKŽE VYMEZUJME se vždy co třeba stabilně piše ČOCHTAN na aktualně i když kolikrat nepiše lži jeho řešení palnou sbraní je to proti čemu se mame vymezovat ale ne KŘEČEK
58Gerde, 
lhář kocour | 09.09.2011, 22:09:14
mezi rezervací a koncentrákem bych si dovolil přeci jen vidět jeden drobný rozdíl: koncentrák je povinný. Rezervace nikoli. Nastudujte si, jak ty rezervace fungují za Louží. Nebo Vám o tom může podat výklad jiný autorizovaný lhář.
59
majka | 09.09.2011, 22:27:01
Já jsem léta myslela u nás na Starém městě, tam bydlelo hodně Romů, kolegové se mě ptali, jestli se tam nebojím, ale bát se nebylo čeho. Moje špatné zkušenosti s Romy představují ukradené tři stovky a potom to, že někteří z nich mají sklon si "vypůjčovat" peníze, ale nesetkala jsem se s tím, jak píší jiní, že by někdo vyhrožovat, ale se škemráním a louděním. 
I ten kousek ulice, kde bydlí "cikáni", sice nevypadá moc vábně, ale spíš tak nějak zašedle, než že by tam byl nějaký opravdový bordel. 
Asi u nás ve městě také nějaké problémy jsou, ale nevím nic o tom, že by se u nás dělo něco takového jako prý v Brně nebo Ostravě. 
Netuším, čím to, možná by se starostové jiných obcí měli zeptat našeho primátora, jak to dělá. 
Kumar Vishwanathan v nějakém rozhovoru řekl, že ho policajti legitimovali, třebaže nedělal nic špatného (protože ho pokládali za Roma). Možná, že policajti si Romů nevšímají v případě, že jde o Roma velkého, silného a zle se tvářícího, kdežto mírného pana Kumara bezdůvodně obtěžují. 
[47]Herny na každém kroku u nás máme taky, zastavárny asi 2, netroufám si říct, jestli některá z nich má celonoční provoz. Kdyby to záleželo na mně, tak herny vykážu někam mimo katastr obce, kdo si chce opravdu zahrát, ať si tam dojede a ostatní to aspoň nebude pokoušet. I když se stejně divím, jak je možné, že se tolik heren uživí, něco z toho budou asi pračky špinavých peněz. Proč jdou politici těm hernám a zastavárnám tolik na ruku opravdu netuším. 
Proti krádežím v obchodě pojištěná nejsem.Taky jaké asi pojistné bych musela platit, když pojistná událost je velmi pravděpodobná a navíc se nedá prokázat, že nejde o pojistný podvod? 
(Jedné paní, co u nás dříve pracovala, také někdo ukradl výplatu z kabelky, kterou měla v "kanceláři" (volně přístupné z obchodu). A neudělal to Rom, protože žádný v ten den do obchodu nepřišel. 
No, přijít o výplatu je asi jako rána do hlavy. Ale ty neustále krádeže, kterým se nedá zabránit, to je jako časté kopance do holeně? permanentní píchání špendlíkem? zdroj frustrace? 
Naštěstí je majitel většinou rozumný a bere to tak, že krádežím by se dalo zabránit jenom tak, že by zaměstnával více lidí, no, a to on zase nechce. I když pár tisíc mě ty ukradené knihy stály, to ano. 
Pojištěnou mám naopak kabelku i s obsahem, a to díky tomu, že mám platební kartu.
60
ma

tak ,tak vubec si to neuvedomil ten vykaslanej zdemolavej chuj ze cigani bere do huby a ceska zeme je tak zadluzena ze nemaj lidem jak vyplatit socialni davky protoze ze sebe delaji velmoc ony totiz jsou amerika,rusko a anglie haha no skocil by krave do pici ten zkurvenej Sladek ten blbec si neuvedomuje ze cr je zavisla na europskou unii ale ted to maji cesti rasisty posrany nechteli pomoc s dotaci protoze si mysleli ze jsou velmoc zkurvenej narod pojebanej a nakonec chteli od EU sami pomoc ale jim uz nikdo nepomuze ty psychopate!!!!! my cigani jsme cista rasa ale o vas o cesi se neda rict co nemec to cech samej flusak vykaslanej a ty sracko nevysrana radim ti bez se podivat do zrcadla ty vymackanej ,cvrklej kojote a potom cigani pomlouvej a mimochodem ty buzerante co hulis ptaky na strese neni dokazano ze cigani jsou z indie ty trubko od topeniPS: my cigani jsme byly svobodnej narod nas nikdo nevlastnil ale vas cesi vlastni kazdej protoze za desetnik se prodate chuchlavce starej kundinoha vytahuje s pochcanyho curaka a chce zkouset chcat na cigani srancky si pis do denicku jak to psal vyse nahore jmenovany domovnistranka ty zbabelce!!!!!! ppo priste jak budes ohodlan neco takovyho ubozackyho napsat tak prvni radu vykur psa a potom si rozmyslis co vlastne mas psat ale pis neco rozumnyho a ne chujarny ty idiote!!!!

PRISTE URAZEJ TVOJE RODICE ZE TAKOVYHO ZMRDA ZPLODILI NA SVET RADSI TE MELI HODIT PSUM ABY SI VSUDE NEROZNASEL A NEURAZEL CIGANI BO SI MYSLIM ZE TVUJ KSICH JE MOC STRASIDELNY A SCHOVANY ,OBKLOPENY HADREM NA PODLAHU HELED PICO JA TE SPIS LITUJU ZE JSI TAK AZ TAK UBOHEJ !

SNEDL BY SI MI KOKOT POCHCANYHO TY KANALE TEBE BYCH CHTEL VIDET TAK BY TI STRCIL DO TVOJI SPINAVY HUBY HORLAVY UHLI PSYCHOPATE PROC SI NEKOUPIS SESIT A PIS TO TAM TY SILENEJ A PSYCHPATICKEJ UBOZAKU ROZNASIS TADY JENOM RASISTYCKEJ POD TEXT KDYBY TE TAK CHYTLI A OBESILI ZA ZIVA TY HITLERE STEJNE MAS JENOM TY ZKURVENOU A PRAZDNOU HLAVU A TELO MAS ZAHRABANY ZMRDE VYHODILI BY TE Z KANALU A ZE ME DO MOCALU ZKURVENCE UBOHEJ TEBE CHYTNOUT TAK NA TEBE POSLU STADO KONI ABY TE ZKOPALI S KOPYTAMA BO TVOJE HLAVA MUSI VYPADAT HEZKY BEZ TELA DOUFAM ZE TE CHYTNOU POLISHI A DAJI TI SMRTELNOU INJEKCI ZA RASISMUS !PRAZDNA HLAVA MOZEK NA PICU!

Přidej komentář

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy