Bulharsko

28.Říjen 2007 | Obecné informace

Bulharská republika o rozloze 110 910 km2 a populaci 8,5 mil. je pro mě asi největším zklamáním z východních států. Trošku předbíhám, ale brzy to vysvětlím. Hlavním městem je Sofia, má asi 1,4 mil. obyvatel. Národnostní složení - Bulhaři 86%, Turci 10% a Romové 3%, úředním jazykem je bulharština, která vznikla z cyrilice. Náboženství, převažuje pravoslavné křesťanství a 13% se hlásí k Islámu. Pivečko si zde koupíte za leva = 100 stotinek.

Kdo by chtěl užívat zimu v Bulharsku, měl by počítat s třeskutými mrazy až k -25°. Oproti tomu léto bývá zalité sluncem a také potem, pokud se neplácáte někde u vody se Zagorkou. Nejde o naši přední zasloužilou pěvkyni, nýbrž o dobře vychlazené pivisko domácí produkce. Za zmínku stojí další lahodné pivko Kamenitza.

Bulhaři mají čechoslováky rádi, hlavně pokud jsou trošku znalí vlastní historie, ale těžko budete to zanedbatelné procento populace nahánět po knihovnách a univerzitách. Smiřte se tedy s tím, že jste pro Bulhara otravný hmyz, díky kterému musí mluvit místo toho aby v klidu kouřil. 

Starší generace podpíračů lopat a pracovních sabotérů, cepovaná marxismem-leninismem vás až na výjimky nemůže ničím obohatit. Proto zkuste komunikovat pokud možno s mladší generací.  

Podle světové banky patřilo Bulharsko ještě donedávna k rozvojovým zemím s malým příjmem, podle mého názoru neurazili od těchto dob velký kus cesty.

Na druhou stranu je prý pobřeží černého moře zcela jiným světem, nevím nemohu soudit zatím jsem jej nenavštívil.

napsal/a: 271057128 15:01 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář