Slovensko

31.Leden 2008 | Rizika

Jóžo z Blavy močálem se plížil, autům s "CZ" s chutí cestu křížil, na Jóžina z Blavy platí jen a pouze: nohu z plynu, pozor na Audiny A4 černé barvy, VW Golf tmavězelený a další skřety s radary u cesty z ČR do Maďarska. Jo a žere hlavně pražáky, jmenuje se Jožin...  zatím se mi daří unikat nejsem pražák :) napsal/a: 271057128 21:52 Link komentáře (0)



Srbsko

06.Prosinec 2007 | Obecné informace

Srbsko je jednou z částí býválé Jugoslávie, je spojeno s Černou Horou a Kosovem. S Kosovem se rádo rozloučí, nevěřte politikům tvrdícím opak, už se nemůžou dočkat až se ho zbaví. V současné době se jedná o odtržení Kosova podobně jako ČR a SR. Srbové kterých jsem se ptal většinou souhlasili s odtržením "albánského drogového doupěte". Přes Kosovo vede cesta snad všech drog z Asie.  Hlavním městem Srbska je Bělehrad s cca 2 mil. obyvatel, jde o velmi rušnou metropoli ležící na řece Sávě. Za návštěvu Srbsko stojí už kvůli spoustě nádherných dívek, které snad předčí naše domácí skvosty, tam kde u nás začíná sádlo je v Srbsku stále krev a mlíko :D  

Pivo je v Srbsku "pivo" stejně jako u nás, nejlepší se jmenuje Jelen Pivo. Platidlem je tuším dinár a za 12€ dostanete zhruba 1000. Dalším postřehem ze Srbska je láska ke sportu minimálně na úrovni fanouška, ať jde o basket nebo fotbal. Někteří Srbové ze mě tahali tipy na naši fotbalovou ligu :) musel jsem je zklamat, kdo se v těch úplatcích může vyznat? 

napsal/a: 271057128 22:03 Link komentáře (0)



Turecko

29.Říjen 2007 | Nakupování

Při nakupování v Turecku jsem neshledal velké zvláštnosti. Neměl jsem zatím možnost dostat se z časových důvodů na bazar, velká škoda, tam bych asi cítil dech starých časů.

Co by jste měli určitě vyzkoušet jsou jedlé kaštany, různé oříšky, tisíc druhů sladkostí z medu a oříšků, kebab, místní žvýkačky prazvláštních příchutí, čaje všeho druhu, vaječinu s rajčaty, různé sýry, speciality z jehněčího a telecího.   

napsal/a: 271057128 22:11 Link komentáře (0)




"bině" - dobře

"mersi" - děkuji

da - ano

"afta buena" - dobré chuti

azul - modrá

apa - voda

"čaj" - čaj

"kafé" - káva

 

 

napsal/a: 271057128 21:49 Link komentáře (0)




Hotel Accord (Sofia) - klasika, až na převážně neochotný početně předimenzovaný personál :) hotelové služby jsou na úrovni, pokoje s klimatizací, satelitem, wi-fi, atp.

Hotel Pliska (Sofia) - běs a hrůza, obloukem to obejděte, nemůžete ten činžák uprostřed města přehlédnout, jinak vás čeká 15 pater hrůzy s výtahem na baterky. Na typickém pokoji pro studenty VŠ, se stejně spartánským vybavením, naleznete matraci, kterou když vyhodíte z okna při požáru a skočíte na ní z desítky, zaboříte se do ní jako do bavlnky. V den mého prvního a zároveň posledního noclehu bohužel nehořelo. Musel jsem tak celou noc trávit uvnitř kouzelné matrace, která jen při dosednutí klesla asi o 30 cm. Při mých 75 kg jsem si konečně připadal jako solidní řízek, otisk v matraci je tam asi dodnes. Koupelna, když dosednete na prkénko a neznámá tekutina vám kape na záda, je to velmi osvěžující, zvláště když není k dispozici klimatizace. Celkový dojem z koupelny byl o něco horší než interiéry ve filmu Pila. Interiéry chodeb, vestibulů a restaurace jsou skvěle udržovány od poloviny 70-tých let a vypadají stejně zanedbaně a nevkusně jako tenkrát. Jediným obveselovadlem celého ústavu je škodolibý panelákový výtah, který se řídí vlastní intuicí. Obveselí vás doširoka otevřenými dvířky jen tehdy, pokud ho zrovna nechcete použít :)

Český dům - i zde jsem z(s)trávil jednu bezesnou noc v nudistickém hávu s potem na čele. Jinak je to velmi zajímavá historická budova v centru města, určitě stojí za zhlédnutí. 

     

 

  

napsal/a: 271057128 21:04 Link komentáře (0)



Maďarsko

28.Říjen 2007 | Ubytování

Hotel - kdesi v jižním Maďarsku, nádherný hotýlek nedaleko dálnice v malebné vesničce (začíná to skoro jako pohádka), pohádka končí v momentě, kdy na pěkném pokoji chybí klimatizace a internet. Internet bych jim odpustil, ale je půlka července a teplota se drží i v noci kolem 25°. Takže doporučuji prověřit zařízení pokoje než se začnete sprchovat ;) ještě je čas na změnu pokoje/hotelu.

Pozitivní zkušenost mám z města Györ z hotelu Weldi (sjedete z dálnice mezi Bratislavou a Budapeští), nocleh pro jednoho se pohyboval okolo 55€ (5.12.2007) a na snídaně byl jeden z nejlepších výběrů co jsem kde viděl. Máte k dispozici také wi-fi (heslo je "willkommen"). Jde o rodinný typ hotelu a majitel i personál mluví perfektně německy a rozumí anglicky. Vše je čisté a na úrovni - doporučuji k přenocování.  

napsal/a: 271057128 18:47 Link komentáře (0)




Maďarská republika o rozloze 93 030 km2 a obyvatelstvu v počtu 10,2 mil. je pro čechy nejčastěji tranzitní zemí při výpravě k moři. Složení obyvatel - Maďaři 97% a spolu s nimi žijí Slováci, Romové, Němci, Chorvati a Rumuni. V Maďarsku se domluvíte nejlépe maďarsky :) pokud neumíte zkuste to jinak, narazíte zde na 64% katolíků, 23% protestantů a na pouze 1% pravoslavných věřících, desátky můžete platit forinty, kde 1 forint = 100 fillerů, na jedno točené pivko si připravte cca 300F.

Málem bych zapoměl na hlavní město Budapešť, málo nepodobnou Praze, žije v ní okolo 2 mil. buda-a-pešťanů. Mým oblíbeným městem je jednoznačně Szeged, od jisté doby zde jezdím 50-kou na místo původních 70 km/h. Pokuty v Maďarsku nejsou nijak drastické, ale dosti často se setkáte s radary a kontrolami zvláště kolem HUN-ROM hranice.

Maďarsko na mě působí čistěji a úhledněji, než-li naše města a vesničky, škoda jen že místním nerozumím téměř nic :) 

Podél hranice s Rakouskem se většinou domluvíte bez problému německy, jinde se domluvíte anglicky, ovšem záleží na kterého experta narazíte.

napsal/a: 271057128 17:12 Link komentáře (0)




Bulharská republika o rozloze 110 910 km2 a populaci 8,5 mil. je pro mě asi největším zklamáním z východních států. Trošku předbíhám, ale brzy to vysvětlím. Hlavním městem je Sofia, má asi 1,4 mil. obyvatel. Národnostní složení - Bulhaři 86%, Turci 10% a Romové 3%, úředním jazykem je bulharština, která vznikla z cyrilice. Náboženství, převažuje pravoslavné křesťanství a 13% se hlásí k Islámu. Pivečko si zde koupíte za leva = 100 stotinek.

Kdo by chtěl užívat zimu v Bulharsku, měl by počítat s třeskutými mrazy až k -25°. Oproti tomu léto bývá zalité sluncem a také potem, pokud se neplácáte někde u vody se Zagorkou. Nejde o naši přední zasloužilou pěvkyni, nýbrž o dobře vychlazené pivisko domácí produkce. Za zmínku stojí další lahodné pivko Kamenitza.

Bulhaři mají čechoslováky rádi, hlavně pokud jsou trošku znalí vlastní historie, ale těžko budete to zanedbatelné procento populace nahánět po knihovnách a univerzitách. Smiřte se tedy s tím, že jste pro Bulhara otravný hmyz, díky kterému musí mluvit místo toho aby v klidu kouřil. 

Starší generace podpíračů lopat a pracovních sabotérů, cepovaná marxismem-leninismem vás až na výjimky nemůže ničím obohatit. Proto zkuste komunikovat pokud možno s mladší generací.  

Podle světové banky patřilo Bulharsko ještě donedávna k rozvojovým zemím s malým příjmem, podle mého názoru neurazili od těchto dob velký kus cesty.

Na druhou stranu je prý pobřeží černého moře zcela jiným světem, nevím nemohu soudit zatím jsem jej nenavštívil.

napsal/a: 271057128 15:01 Link komentáře (0)




Rozloha rumunské demokratické republiky činí 237 500 m2 a žije zde 22 mil. obyvatel, oproti některým představám čechů, tvoří pouze 2% populace romové. Jestli se nepletu tak jich v České republice žije kolem 3%. Hlavním městem s nejvyšším počtem obyvatel je Bukurešť, zhruba 2,4 mil. obyvatel, v 15.stol jej údajně založil pastevec Bucur. Úředním jazykem je rumunština, která se vyvinula z latiny. Náboženství je převážně pravoslavné a pouze z 5% katolické. Rumunskou měnou je 1 RON = 10000 starých lei = 100 bani.

Podle světové banky patří Rumunsko mezi země s nižším středním příjmem a je na tom tedy lépe, než-li sousední Bulharsko. Většina čechů se domnívá, že je Rumunsko rozvojovou zemí, musím to poopravit na rychle se rozvíjející zemi :) podle mých postřehů má tato země skvělou budoucnost.

 

 

 

 

napsal/a: 271057128 10:41 Link komentáře (0)




Turecká republika má rozlohu 779 450 km2 na kterých žije zhruba 75 mil. obyvatel převážně ve větších městech. Hlavním městem je Ankara, na moji otázku proč ne Istanbul mi bylo sděleno, že je to hlavně kvůli poloze uprostřed země. Pokud jste ortodoxní křesťan neobtěžujte prosím 99% obyvatel svými bludy o Islámu, stejně by vás nebrali vážně. Svolání k modlitbě uslyšíte 5x denně (ráno, v poledne, odpoledne, v podvečer a večer). Úředním jazykem je turečtina nikoli arabština, v Turecku se platí tureckou lirou = 100 kurušů.

Největším městem a zároveň nejlidnatějším je Istanbul, ležící na dvou kontinentech, propojený dvěmi mosty. Třetí most, který bude spojovat Evropu s Asií je ve výstavbě, jeden ze stávajících mostů je určen pouze pro osobní auta, takže pokud máte terénní pick-up jako v našem případě, budete nuceni použít k přejezdu do Asie most severní.

Pokud do Istanbulu přiletíte, tak pravděpodobně na Atatürkovo letiště v evropské části Turecka. Pokud ne, tak jistě na mezinárodní letiště v asijské části Turecka. ˇ

Zajímavostí je hora Ararat, kde podle bible přistála Noemova archa, tato nejvyšší hora měří 5165 m a nachází se na východě země. Pokud vám někdo bude vyprávět o Anatolii, tak vězte, že se jedná o Malou Asii neboli asijskou část Turecka.

 

napsal/a: 271057128 09:59 Link komentáře (0)


Starší články >