Turecko

28.Říjen 2007 | Obecné informace

Turecká republika má rozlohu 779 450 km2 na kterých žije zhruba 75 mil. obyvatel převážně ve větších městech. Hlavním městem je Ankara, na moji otázku proč ne Istanbul mi bylo sděleno, že je to hlavně kvůli poloze uprostřed země. Pokud jste ortodoxní křesťan neobtěžujte prosím 99% obyvatel svými bludy o Islámu, stejně by vás nebrali vážně. Svolání k modlitbě uslyšíte 5x denně (ráno, v poledne, odpoledne, v podvečer a večer). Úředním jazykem je turečtina nikoli arabština, v Turecku se platí tureckou lirou = 100 kurušů.

Největším městem a zároveň nejlidnatějším je Istanbul, ležící na dvou kontinentech, propojený dvěmi mosty. Třetí most, který bude spojovat Evropu s Asií je ve výstavbě, jeden ze stávajících mostů je určen pouze pro osobní auta, takže pokud máte terénní pick-up jako v našem případě, budete nuceni použít k přejezdu do Asie most severní.

Pokud do Istanbulu přiletíte, tak pravděpodobně na Atatürkovo letiště v evropské části Turecka. Pokud ne, tak jistě na mezinárodní letiště v asijské části Turecka. ˇ

Zajímavostí je hora Ararat, kde podle bible přistála Noemova archa, tato nejvyšší hora měří 5165 m a nachází se na východě země. Pokud vám někdo bude vyprávět o Anatolii, tak vězte, že se jedná o Malou Asii neboli asijskou část Turecka.

 

napsal/a: 271057128 09:59 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář