22.Březen 2009,12:40

Karel Jaromír Erben: Kytice 2

- básnická sbírka z roku 1853- původně publikováno časopisecky 11 balad

CHARAKTERISTIKA, MOTIVY:

dílo zobrazuje názory lidových vrstev na život, na úděl člověkaovlivněno bájemi
motivy: boj člověka s přírodou, strach z nadpřirozených bytostí,vztahy mezi lidmi - zvláště mezi matkou a dítětem, vina a (častovysoký) trest

FORMA:

13 lyricko-epických básní
většinou forma lidových balad
znaky pohádky (Zlatý kolovrat), pověsti (Věštkyně), legendy (Záhořovo lože)

JAZYK:

lidový, zvukomalba, dynamické dialogy
popisy osob a krajiny - stručné, názorné
jazykové prostředky - metafora, epiteton, apostrofa, epizeuxis, elipsa

KOMPOZICE:

Básně si tématicky odpovídají:
Kytice a Věštkyně - motiv národního poselství, matka představuje vlast
Poklad a Dceřina kletba - mateřská vina
Svatební košile a Vrba - vztah k mrtvým
Polednice a Vodník - nebezpečné nadpřirozené bytosti
Zlatý kolovrat a Záhořovo lože - pohádkový námět, dobro vítězí nad zlem
Štědrému dni měla odpovídat báseň Svatojanská noc - nedokončena
Holoubek měl být středem sbírky
Lilie - přidána ve 2. vydání v roce 1861

OBSAH:

Kytice (Mateřídouška)
- matka symbolizuje národ a vlast

Mladá žena zemře a zanechá po sobě své děti. Později se převtělív květinu, aby byla svým potomkům blíž. Děti ji poznají a nazvoumateřídouškou.

Poklad
Na Velký pátek se v hoře zjeví obrovské poklady. Mladou vdovuuchvátí touha po majetku a odloží tu své dítě, čehož později lituje.Poklad se promění v kamení a matka svého potomka získá zpět opět naVelký pátek.

Svatební košile
Dívka touží po návratu svého chlapce a vyhrožuje sebevraždou, pokudjejí prosby nebudou vyslyšeny. Kostlivec ji doprovází na hřbitov, kdese z nebezpečí vyprostí pomocí modlitby.

Polednice
Matka si neví rady se svým dítětem a ve vzteku na něj zavoláPolednici. Ta se skutečně objeví a chce si odnést dítě. Matka upadne dobezvědomí a svého potomka tiskne k sobě. Ženu vzkřísí její manžel, aledítě je zadušené.

Zlatý kolovrat
Dornička se má provdat za krále, ale její nevlastní matka jizavraždí a spolu se svou dcerou se vloudí do královy přízně. Pravdavyjde najevo díky kolovrátku a zločin je potrestán. Dorničku oživíkouzelný stařeček.

Štědrý den
Marie a Hana se vypraví k jezeru, aby v něm odhalily svoubudoucnost. Haně se zjeví mladý muž Václav, ale Marie spatří rakev ačerný kříž. Haniny svatby se Marie již nedožije, protože se jípředpověď také vyplní...

Holoubek
Mladá vdova brzy zapomene na svého muže a znovu se provdá. Pocitviny jí připomene holoubek, který žalostně vrká na hrobě nebožtíka, ažena se utopí v řece.

Záhořovo lože
- výraz sporu s Máchou

Mladý poutník potká v lese Záhoře, vraha pocestných. Nechá honaživu, protože mu slíbí informace o peklu. Zanedlouho se Záhoř dozví,že ho čeká trest za jeho vraždy. Za devadesát let ho vykoupí starý muž.

Vodník
Vodník zadrží lehkomyslnou dívku, která se zatoulala k jezeru.Život ve vodní říši jí zpříjemňuje jejich syn, ale pociťuje stesk pomatce. Vodník ji propustí, když slíbí, že se do večera vrátí. Dívkadohodu poruší a vodník ji potrestá vraždou jejich dítěte.

Vrba
Muž má starost o svou ženu, která v noci nevykazuje žádné známkyživota. Babka kořenářka mu prozradí, že jeho paní je v noci svou dušíve žlutém proutí vrby. Muž strom porazí v domnění, že tím svou manželkuosvobodí, ale místo toho ji tím zabije.

Lilie
Mladá dívka zemře a na jejím hrobu v zeleném lese vykvete lilie.Odveze si ji princ, který zde lovil zvěř. Stará se o ni, až dívkajednoho dne obživne, ale je velmi zranitelná. Princ se s ní ožení, alezanedlouho musí odcestovat. Zlá tchyně ji mezitím zavraždí a vysvětlujeto nešťastnou náhodou. Princ odhalí pravdu a přeje své matce brzkousmrt.

Dceřina kletba
Báseň je dialogem matky a dcery. Matka se diví, proč je dceranešťastná. Dozví se od ní, že musí najít květ, který ji odprostí odviny, že zabila své dítě.

Věštkyně
- alegorie, vlastenectví

Věštkyně přemýšlí o budoucnosti a zdůrazňuje, že již uplynulomnoho let od moudrých slov Libuše a Svatopluka a lidé přesto dosudnepochopili důležitost jejich slov.

VLASTNÍ NÁZOR:

Na básních se mi líbí zvukomalba, lidové náměty a mrazivá atmosféra.

Úryvek z knihy:

Tma jako v hrobě, mráz v okna duje,v světnici teplo u kamen;v krbu se svítí, stará podřimuje,děvčata předou měkký len.

"Toč se a vrč, můj kolovrátku,ejhle, adventu již nakrátkua blízko, blizoučko Štědrý den!"

(...)

Hoj, ty štědrý večere,ty tajemný svátku,cože komu dobréhoneseš na památku?

Hospodáři štědrovku,kravám po výslužce;kohoutovi česneku,hrachu jeho družce.

Ovocnému stromovíod večeře kostia zlatoušky na stěnutomu, kdo se postí.

___________________________________________________________________________

Charles Dickens: Oliver Twist

Doba děje: 19. století

Místo děje: neznámé městečko, Londýn

OlivekTwist se narodil ve špitále svobodné matce, která zároveň zemřela.Dostává se tak do chudobince, kde je týrán a nedostává se mu dostatekpotravy, čili je podvyživený. Každý se ho chce zbavit, jako všechchudých, nemocných nebo sirotků, protože je musí živit ze „své kapsy“,jak to ve všech obcích tohoto období.

Jeho prvním krokem do občanského života má být život „funebráka“ ,jemuž se má vyučit. Nelíbí se mu to však, a tak uteče do Londýna. Ujmese ho starý zloděj Fagin a učí ho svému řemeslu. Olivek se tak nechtěnězúčastní oloupení jednoho starého pána, který ho ze zločinu obviní, alezároveň mu uvěří, že on nic nespáchal a odškodní ho tím, že u něho domamůže zůstat, jak dlouho chce. Oliverovy se tam moc líbí, ale Fagin honechce ztratit a unese ho. Jiný zloděj, Bill Sikes, ho potřebuje jakopomocníka při vloupání do jakéhosi domu, kde žijí bohatí lidé. Akcesenepodaří a Olivera ochránci domu postřelí. Paní domu se ho ujme aopatruje ho. Žije si jako pán, ale jeho nevlastní bratr (o němž hochneví) ho potřebuje zabít, aby nevypátral svůj původ a zároveň dědictvísvých předků. Všichni jeho přátelé mu pomůžou bratra vypátrat. Zjistítak vše o jeho předcích.

__________________________________________________________________________

Mark Twain: Dobrodružství Toma Sawyera

Doba děje: Saint Petersburg

Postavy:

Tom - sirotek

Huck - bydlí v sudech

Polly - tetička Toma

vdova Douglasová - adoptivní matka HuckaJoe Indiám - vrah doktora Robinsona

TomSawyer žije u své tety Polly, protože je sirotek. Protože stálese svýmikamarády zlobí, dávají mu za příklad Sida. Tom ale nemá vzornéděti rád,protomu ustavičně dělá naschvály.Během školního roku se do SaintPetersburgu přistěhuje BeckyThatcherová. Tomovi se moc líbí, a tak jíto dává po klučičím najevo -pořád se předvádí.

Jednou se dohodls Joem a Huckem, že se dají na pirátství, a takodpluli na ostrov zařeku a vrátili se, až když za ně obětovali mši.Tak se chlapci stanoustředem pozornosti dětí.

Tom a Huck zachrání před oběšením MuffaPottera, když před soudemdosvědčí, že skutečný vrah doktora Robinsonaje Joe Indian. On, jak touslyšel, prorazil okno a utekl. Chlapci ho alepozději poznají vhluchoněmém Španělovi, který přijel do města, aby sepomstil vdověDouglasové. Sousedé vdovy, které informoval Huck, vdovuzachránili.Zatím Tom a Becky málem umřeli v jeskyni. Po třech dnech aleTom najdevýchod. Zanedlouho ještě Tom spolu s Huckem objeví poklad,ukrytý JoemIndiánem. Byli tak nejbohatší ve městě.

PaníDouglasová se ujala Hucka a chtěla ho vychovat ve slušnéhočlověka.Huckovi se to ale nelíbí, a tak uteče. Tom mu ale domluví,proto se zasevrátí.

Úryvek z knihy:

" Co jste tam vzali s sebou?" "Jenom - jenom - chcíplou kočku."
 
vložil: 98zlata98
Permalink ¤


0 Komentáře: