Chody koní   06.Srpen 2007


Chody koně


Ve třech základních chodech koně -kroku, klusu a cvalu- rozeznáváme různé ruchy(tempa), které se odlišují stupněm shromáždění a z tohovyplývající délky kroků a skoků. Velice významná jeprostorová a časová pravidelnost pohybů (takt)

Abyste správně rozuměli článkům, připojuji pojmy, které s chody koně souvisejí:
akce - výška a způsob zvedání končetin (může být vysoká - např. u kladrubských koní nebo nízká - plochá u dostihových koní)
čistota - zachování nohosledu
chod - pravidelné střídání končetin
kadence - počet kroků (skoků ve cvalu) za určitý časový úsek (rychlá nebo pomalá)
kmih - energie pohybu, závisí na odrazu zadních končetin
laterální nohy - nohy, které jsou na stejné straně koňského těla
nohosled - určuje, jak jdou nohy koně v jednotlivých chodech za sebou
pravidelnost - stejnoměrné rytmické střídání končetin bez kulhání a spohybem na rovné linii bez tzv. "rozhazování" (nebo "rozmetání" anebo"zametání")
prostornost - dána délkou kroku (od odrazu do došlapu)
ruch - rychlost, tempo v chodu (krátký, střední, zrychlený)
skok - cvalový pohyb. záď a hřbetní svalstvo zvedne předek, kůň silněpodsadí končetiny, odrazí se a přední nohy potom zachytí tělo po doskoku
stíhání - vada, při které se přední končetiny nezvednou dost rychle azadní došlapující noha může poranit patku či spěnku nohy přední
stopa - došlap každé nohy
strouhání - vada, při které se sousední končetiny dotýkají (strouhají se)
vznos - fáze, při níž tělo není podpíráno žádnou končetinou (pouze v klusu a ve cvalu)

Kdo vlastně přišel na to, jak se koně pohybují:
Pohyb koně a jeho fáze byly až do 70. let 19. st. provšechny záhadou. K jejímu rozluštění nakonec dospělfotograf Edward Muybridge. K závodní trati postavil 12 fotoaparátůa k jejich spouštění přidělal nitě, které napnul přes dráhu.běžící kůň je postupně zpřetrhal a tím pořídil sériimomentek, které daly odpověď na otázku, jakže se vlastněpohybuje kůň.

KROKkrok
Krok je čtyřdobý, kráčivý pohyb koně bez fázevznosu, který je nejpomalejší a nejméně namáhavý z chodů.Rychlost je 6-8 km/h. Tělo je vždy podpíráno nejméně dvěmakončetinami.Krok má být živý, stejnosměrný a pravidelný.Jednotlivé ruchy jsou střední krok, prodloužený krok a shromážděnýkrok, z nich se však v základním výcviku jezdí jen ve střednímkroku. Prodloužený a shromážděný krok patří k obtížnějšímcvikům, které se provádějí až v pokročilém drezurním výcviku.
Nohosled je tzv. leterální to znamená, žejde levá zadní, pak následuje levá přední, po ní pravázadní a končí pravá přední nebo vykročí pravá zadní, následujepravá přední, poté levá zadní a jako poslední levá přední.
Vady:
mimochod- jde o zvláštní chod, kdy současně kráčejíobě končetiny na stejné straně těla (např. obě levé a ponich obě pravé)
neúplný mimochod- laterální končetiny došlapují rychle posobě
plouživý krok- končetina se od odrazu do došlapu dotkne země(takoví koně velmi často zakopávají)
kohoutí krok- nečistota kroku, kdy kůň zvedne zadní nohu křečovitěvzhůru a prudce ji spustí dolů. Příčinou bývá nervovéonemocnění nebo špánek - kostní výrůstek na hleznovémkloubu

KLUSklus
Je dvoudový chod s fází vznosu. je to rychlejšíchod než krok, vhodný pro překonávání delších vzdáleností,rychlost je asi 15 km/h. Klusáci při dostizích dokážou dosáhnoutrychlosti až 40 km/h! Jednotlivé ruchy jsou pracovní klus, středníklus, shromážděný klus a prodloužený klus. Z nich se v základnímvýcviku jezdí v první řadě v pracovním klusu, střednímklusu a částečně ve shromážděném klusu. Maximálnívystupňování v klusu je pro koně nepřirozené (v příroděby přešel do cvalu), toto vystupňování vzniklo pro potřeburychlého překonávání velkých vzdáleností a tak opstupněvznikla plemena klusáků.
Nohosled při klusu je následovný, nejprve seodráží zadní končetina s protilehlou přední, tělo je namalý okamžik ve vznosu - nepodpírá ho žádná končetina. Střídajíse vždy diagonální končetiny.
Nečistoty:
rozložený klus- zadní konřetiny došlapují o něcodříve než přední
třídobý klus- přední nohy klusají zatímco zadní naznačujícval
výjmečně se může objevit kohoutí krok či nákrok

CVALcval
Cval je třídobý pohyb skládající se ze cvalovýchskoků a fáze vznosu. Je nejrychlejší z přirozených chodůkoně, ale je zárověň nejnamáhavější. rychlost se pohybujeokolo 30 km/h. Dostihoví koně jsou však schopni na kratšívzdálenost vyvinout rychlost až 70 km/h. Podle toho, na kteréstraně vykročí obě nohy dál dopředu, rozlišujeme cval nalevou a pravou ruku. pokud cváláme na jízdárně, pak jde většinouvíce dopředu pár nouhou, které jsou směrem dovnitř jízdárny.pokud překračuje více vnější pár nohou mluvíme okontracvalu. Na přímé dráze si kůń volí sám nohu, nakterou chce cválat, při únavě nebo zranění nohy si nohy bezpobídky vystřídá.Různé ruchy jsou pracovní cval, střednícval, prodloužený cval a shromážděný cval. Plně vystupńovanýcval je označován jako trysk.
Nohosled na levou nohu: začíná pravá zadní,levá zadní a současně pravá přední, končí levá přední.Nohosled při cvalu na pravou nohu: začíná levá zadní, za níjdou současně pravá zadní s levou přední a končí pravá přední.
Nečistoty:
křižování- nesprávné předsunování nohou, cvalje nekoordinovaný, jezdci nepříjemný
rozložený cval- objevuje se při únavě či maximálnírychlosti, je čtyřdobý, zadní končetiny v diagonále došlapujío něco dříve.

UMĚLÉCHODY
Jde o chody, které se koně musí učit, požaduje-lije člověk. Náleží mezi ně např. školní krok, šk. klus acval, couvání, pasáž, piaf a dále cviky vysoké španělskéškoly.

napsal/a: Adik555 17:50 | Koně ,,pouhým okem" Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář