28.Duben 2007
Heavy metal
Heavy metal je hudební rockový styl, který se začal formovat již na přelomu 60. a 70. let 20. století, nicméně v podobě, jaké ho známe dnes, se objevil až v 80. letech jako takzvaná Nová vlna britského heavy metalu. Je charakteristický rychlým a agresivním rytmem a používáním elektrických kytar. Začátky heavy metalu žánrově vycházejí z křížení blues a rocku. Přímého předchůdce lze hledat v hard rocku, a sice ve skupinách jako Black Sabbath, Blue Öyster Cult či Deep Purple a Led Zeppelin.

Evropa
První formace, o které se dá říci, že hrála heavy metal, jsou Judas Priest, jež byli kapela Judas Priest vytvořila v Británii velice proslavenou tzv. NWOBHM (New Wawe of British Heavy Metal - Nová vlna britského heavy metalu). Další anglickou metalovou legendou jsou Venom. Na evropské pevnině se tímto stylem proslavily německé skupiny Accept (skupina Accept je mimochodem mnohými považována za tvůrce heavy metalu), které později ovlivnili další, jako např. Grave Digger a Helloween. Seveřané dali metalovému světu např. dánské Mercyful Fate nebo švédské Bathory. V druhé polovině 90. let oživila klasický heavy metal švédská kapela HammerFall, jež je proto někdy obviňována z vykrádání heavymetalových legend.

Amerika
V počátku osmdesátých let byly v USA velmi populární glammetalové skupiny jako Mötley Crüe, W.A.S.P., Dokken a Twisted Sister. Jednou z prvních a nejznámějších amerických kapel hrající heavy metal jsou Manowar. Tvrdší odnoží byla např. silná thrashmetalová čtyřka Anthrax, Metallica, Slayer a Megadeth. Další významná jména jsou např. Testament, Overkill, nebo brazilská Sepultura.

Česká scéna
Heavy metal byl a je oblíbeným hudebním stylem části obyvatel České republiky. V 80. letech na oficiálních nosičích vycházela alba s tímto hudebním stylem jen zřídka, a to až ve 2. polovině 80. let, např. alba skupiny Citron Plni energie a Radegast (vydána i v zahraničí), mimo to se hlavně pořádaly různé metalové zábavy a koncerty. Supraphonská „metalově“ laděná Rockmapa č. 1 vyšla v roce 1989. Mimo jiných na ní byly zastoupeny skupiny Citron, Vitacit, Törr, Arakain či teplický Motorband, v kterém začínal jako zpěvák Kamil Střihavka. V devadesátých letech jsou českými zástupci heavy metalu a jeho dalších odvozených stylů např.Kryptor, Debustrol či Root.

Navazující styly
V 80. letech na heavy metal navazují melodický speed/power metal a agresivní thrash metal. V devadesátých letech vycházejí z heavy metalu některé další podžánry jako death metal, black metal, gothic metal. Jako odpověď na „uhlazený“ hevík vznikl hudební styl grunge (anglicky drátěnka na nádobí), jehož zpěváci byli přesným opakem čím dál více komerčního heavy metalu (svědčila o tom například image členů skupin - zatímco grungoví zpěváci byli pověstní „flanelovými košilemi, ušpiněnými teniskami Converse, mastnými vlasy a tvrdými drogami (kokain a heroin)“, interpreti heavy metalu se objevovali s natupírovanými vlasy, v čistém, neroztrhaném oblečení atd…). Zajímavá je též interpretace tohoto žánru na klasické hudební nástroje skupinou Apocalyptica.
Vložil: B.Blanicka @ 20:07  
0 Komentáře
Přidej komentář
<< Domu
 

O mně


Jméno: B.Blanicka
Domov: Nový Jičín
O mně: No sem naprosto v mezích normální holka,co si užívá života jak jen to jde,žije hudbou a kamarády,páč bez nich by to nešlo....
Koukni na muj profil

Předchozí příspěvky
Archív
Přátelé
Template by
Free Blogger Templates