04.Červenec 2007
 Heavy metal -

- jeden z nejznámějších stylů na metalové scéně. Hlavním poznávacím znamením heavy metalu je melodičnost a zpěv ve vysokých tóninách. Rychlost taky není zanedbatelná. Zpěv bývá čistý a srozumitelný. Velmi chytlavé refrény převážně ve sborech. Skupiny (Iron Maiden, Helloween, Rage, Stratovarius apod.) Heavy metal je asi nejoblíbenější styl v metalu. A v dnešní době se pomaličku vrací jeho síla. Nejznámější novou heavy metalovou skupinou je Hammerfall ze Švédska. Mnohými zatracovaný pro údajné plagiátorství, ale mnohými obdivovaný za čerstvý heavík.

- Power metal -

- síla, která má proudit z tohoto stylu má být zastoupená zejména v textech, které popisují dávné časy, kdy největší zábavou bývaly různé bitvy, a byl to čas hrdinných bojovníků apod. Nejznámější kapelou, která přesně o tomto zpívá, je Manowar. Tato skupina je známá svými cover obaly na deskách, kde hlavním motivem je takovej svalouš, který je tvrdší než samo peklo. Je to trošku kýč, ale pro mnohé fanoušky je to modla. A o fanynky taky nemají nouze. Však Manowar je známý svými šoustpárty s fanynkami po každém koncertě. Další kapelou, která hraje power metal je Runnig Wild. Ti se zase zaměřili na časy korzárů a pirátů (Under Jolly Roger, Pile Of Skulls, Port Royal, Black Hand Inn) a v poslední době se zaměřili na dobu slavného francouzského generála Napoleona Bonaparte (Victory) Nyní zažívá power metal s heavy metalem renesanci. Třeba se poohlédnete po Virgin Steel a jejich posledním albu "The House Of Atreus".

- Speed metal -

- je to vlastně rychlejší verze heavy metalu. Všechno je stejné, akorát rychlejší. Melodičnost zůstala a zpěv se taky nijak nezměnil. Vesměs skupiny, které hrají heavy metal, hrají i speed. Takže připíšu ješte například Grave Digger s Blind Guardian.

- Thrash metal -

- kdo zná Sepulturu, tak ví co je to thrash metal. Je to o ěeco tvrdší heavy metal. Je kladen vetší důraz na syrovost a agresivitu projevu. Známou skupinou, která razila tento styl na sklonku 80-tých a 90-tých let, je americký Testament. A nejznámější kapelou je snad Metallica a Megadeth. Ovšem pouze ve svých ranných časech. Metallica se od thrashe odklonila albem "Load" a Megadeth se začal vzdalovat albem "Cryptic Writings". Všeobecně je tento styl agresivnější než heavy metal.

- Death metal -

- vznikl začátkem 90-tých let. Jedná se o jeden z nejtvrdších hudebních stylů vůbec. Hudba je hodně přitvrzena. Hlavní roli zde hrají naboostrované kytary a zpěvákův chropot, který je chrakteristický pro death metal. Nejznámější kapelou je snad Death, Obituary, Entombed, Grave, Dismember, Unleashed, český Krabathor, polský Vader a spousta dalších. Hlavním spojujícím prvkem death metalových skupin jsou texty. Nejčastěji jde o kritiku společnosti, náboženství, politku apod. Napríklad skupina Obituary na svém albu "World Demise" si vzala na paškál ekologickou krizi. Bolt Thrower zase poukazují nad nesmyslnosti válek apod. Prostě zpívají o všech těch špatných věcech. Ne, neoslavují to. Kritizují to. Samozřejmě, že se najdou spolky, které jen hlásají nenávist vůči lidstvu, ale je to jako všude jinde. Nenávist není tahounem metalu.

- Doom metal -

- pomalý death metal. Stručná a výstižná charakteristika. Takto to napsat by stačilo někdy v roce 1993. Ale dnes je doom metal trošku někde jinde. Základy jsou pořád stejné, ale celkové znení je úplně jiné. V tomto stylu se vůbec poprvé objevují nemetalové nástroje, jako například housle u My Dying Bride, harfy u Elbereth, ženský andělský hlásek a violončelo u Theatre Of Tragedy apod. Prostě doom metalové skupiny nastolili nový směr, kudy se metal začal ubírat. Nejtypičtější doom metalová skupina dneška je: tvrdá hudba, dva zpěváci (ženský hlas a mužský chropot) a ruzné flétny, housle, samply, klávesy apod.

- Black metal -

- Tento styl je asi nejextravagantnější ze všech metalových žánrů. Však každý určitě zaslechl zkazky o Norské black metalové mafii. V začátku 90-tých let se tento styl dostal na první stránky novin v severských zemích. Ovšem nechvalným způsobem. Některé skupiny zřejmě nepochopily, co hudební skupiny mají v popisu práce a místo toho, aby pořádně cvičili někde v garáži, tak vypalovaly kostely, zabíjeli se navzájem a jejich hudba byla mizerná. Tak vypadal black metal v ranných začátcích. Dnes je to v drtivé většině jinak. Jediné, co si dnešní black metalové skupiny ponechaly je tzv. "warpaint". Bíle natřené tváře a černě dokreslené ruzné škleby apod. Ale to je image, svým způsobem je to komerční záležitost. Takové zviditelnění. Ovšem mnoho skupin se tímto způsobem zviditelňovat nemusí, ale přesto se malují. Dnešní black metal je hojně doplněn klávesy, samply a různými doplňky. Nemetalové nástroje mají zelenou i v tomto, nebo právě v tomto stylu. Kytary jsou naladěné o něco výš než je tomu napríklad v deathu a zpěváci zpívají tím ječákem, jaký známe například v podání Cradle Of Filth, či Dimmu Borgir apod. těch skupin, co hrají black metal je strašná spousta. Dnes je to asi nejoblíbenější styl vůbec. Však takové kapely jako je Lothlorien, Nokturnal Mortum, Liar Of Golgotha, Ancient, Vintersorg, Siebenburgen, Manegarm, Nagelfar, a mnoho mnoho dalších jsou naprosto skvělé, melodické, nápadité a tak dále. Nebudeme zastírat, že tento styl se hlásí k satanismu a že je proti náboženství jako takovému. Názory jednotlivých black metalových skupin jsou různé, ale převládá názor, že každý človek je zodpovědný za svůj život a má věrit především sobě a svým schopnostem. O tom vlastně, velmi zhruba, je moderní satanismus. Obracejí se víc k historii a mytologiím svých zemí. A jak všichni víme, tak na severu rádili Vikingové. A právě Vikingové jsou jedním z hlavních témat black metalových textů. (např. Einherjen, Mithotyn). A také se některé skupiny inspirují folklórní hudbou své země. No a pak to zcela po svém zakomponují do svých skladeb a vzniknou z toho tak výborná alba jako například "Goat Horns" od Nokturnal Mortum (Ukrajina) či "Ahenian Echoes" od Nightfall (Recko) a nebo album "Till Fjalls" od Vintersorg (Norsko). Všeobecně je black metal pořád na vzestupu a už jde především o hudbu a ne o činy. Však kdo si poslechne album "Cruelty And The Beast" od britských Cradle Of Filth, tak mi dá za pravdu. Propracovaná hudba do nejmenších detailů. A ještě ten námět. Co dodat? Hrabenka Báthoryová nebyla žádný svatoušek.

- Grind core -

- tak o tomto stylu by nejlíp povykládal Deathka. Je to prostě náhul. Základy převzaty z death metalu a pořádně přihulené kytary a zpěv je ještě brutálnější.

- Industrial metal -

- tento průmyslový styl je zvláštní tím, že v hudbě se objevují strojové zvuky. Takový technický, kovový a zběsilý metal. Příkladem muže být Fear Factory či Strapping Young Lad. Obě kapely se vyznačují zběsilým tempem. Strapping je o něco zběsilejší než Fear Factory. Na albu Demanufacture od FF je právě slyšet to kovové znění. Aspoň já mám z toho pocit, jako by hráli ve fabrice.

- Gothic metal -

- můj velmi oblíbený styl. Následovník doom metalu. Ovšem mnohem jemnější a melodičtější. V tomto stylu je povoleno skoro všechno. Hlavní je, aby to mělo takovou tu trošku melancholickou náladu. Samozrějmě, že, stejně jako celý metal, i gothic metal musí vycházet z el. kytar. V tomto stylu se samozřejmě používají různé smyčcové nástroje, flétny, hoboje a spousta, spousta dalších hudebních nástrojů. Prakticky všechno co hudebníky napadně. Zpěv by měl být spíš odlehčenější a neměl by to být žádný chrcák. Ba naopak. Upčedňostnován je hluboký mužský hlas a čím dál častěji ženský zpěv. Vůbec v tomto stylu se ženy vyskytují podstatně více než v jiném metalovém stylu. Je spousta skupin, kde jsou dva zpěváci. Ale na rozdíl od doom metalu mužský zpěv je převážně čistý a srozumitelný a žena zpívá buď operním zpěvem (velmi častá varianta) a nebo normálně. Ten operní zpěv bývá velmi kvalitní. Vůbec zpěvačky v metalových skupinách mají kvalitní hlas. Skupiny: Lacrimosa, Dreams Of Sanity, Dreadful Shadows, Lacuna Coil, Haggard, Cemetary Of Scream, Macbeth, Tristania, Trail Of Tears, On Thorns I Lay, Entwine, Dominion, a česká Silent Stream Of Godless Elegy, v těchto skupinách zpívají muž a žena a v následujích kapelách se o zpěv postaral hlavně muž: Ever Eve, My Insanity, Aion, Ancient Ceremony, Heavenwood, Crown Of Autumn a spousta dalších. A to jsem se zmínil jen o pár skupinách. Je jich mnohem víc. Ješte bych se zmínil o Nightwish. V této skupině zpívá jenom žena a to operním hlasem.

- Progresive metal -

- Převážne se jedná o skupiny, které se skládají ze známých hudebníků, kteří už mají za sebou úspešnou kariéru. No a hrají takový mix všeho možného. Ovšem v žádném případě do onoho mixu nepatří ty tvrdé styly. Prostě pohodovka. Na hranici s rockem. Jmenuju aspoň Dream Of Theatre, Liquid Tension a Working Man.

- Atmospheric metal -

- tento styl je něco na způsob gothic metalu, ale mnohem, mnohem měkkčí. Příkladem může být Tiamat posledních 4 let. V hudbě se vyskytují různé doplňky na způsob šumícího morě, zvuky lesa apod. Do tohoto žánru lze zařadit i The Gathering s albem "How To Measure A Planet", kde je slyšet vysílání z vesmírné stanice. Takže je to spíš na odlehčení. Žádný nářez se nekoná. Čistý atmospheric metal je vesměs nudný styl.

- Folk metal -

- každý ví, co to je folková hudba. No a samozřejmě, že i tento styl neušel zájmu metalových skupin. Zdárným příkladem může být Anglická skupina Skyclad. Folk metal patří do těch měkčích stylů. Převážne se jedná o melodiku převzatou z folklóru dané země, ze které pochází daná skupina. Velmi často skupiny používají i hudební nástroje, typické pro danou zemi. Samozřejmě je to jen jako doplněk. Takže svým způsobem bychom tento styl mohli nazvat i jako national metal. Zajímavý styl, který metalovým posluchačum přibližuje kulturu dané země, sice poněkud zkreslené, ale přece.

- Symphonic metal -

- tak tento styl je zřejmě jasný už ze samotného názvu. A asi všichni jste slyšeli poslední album od veleslavné Metallicy "S & M". Prostě metal v doprovodu symfonického orchestru. Avšak práve Metallica je skupina, která by neměla toto oznacení dostat, protože se jedná o projekt, který jim napsal někdo jiný. Jsou zde mnohem originálnejší kapely. Napríklad Waltari a jejich album "Yeah! Yeah! Die! Die!", death metal, skloubený se symfonickým orchestrem, nebo Rage a pražský symf. orchestr na albu "Lingua Mortis". Ale i u techto kapel se jednalo vesměs o projekty. Něco jiného je například symfonický metal v podání Therion či Lacrimosa. Zatímco Therion už zřejmě vyčerpal své nápady na albech "Theli" a "Vovin", tak Lacrimosa na albu "Elodia" předvedla, jak se má hrát symfonický metal. Velmi výborné album. Symphonic metal patří mezi velmi nákladný styl a tak těch skupin, hrající tento styl, není moc. Je to škoda, protože metal skloubený se symfonickým orchestrem, je vynikající.

- Dark metal -

- tak toto označení se objěvilo docela nedávno. Co si má človek pod tímto stylem představit? Temný metal? To by mělo být něco na způsob black metalu, což? No, zřejmě by z black metalu měla daná skupina hrající dark metal hodně čerpat. A vesměs ano. A k tomu prvky gothic metalu s melancholickými náladami. Ano, to by mohlo být ono. A které skupiny by podle této mé chrakteristiky sem patří? Tak třeba Graveworm, Legenda, Inner Shrine, Empyrium, Summoning, Opeth apod.

- Techno metal -

- velmi mladý styl. Do povědomí se dostal zejména díky skupině Waltari a The Kovenant. Asi všichni víme, co to je techno. Ovšem techno metal není zas až tak techno hudba, která by se měla hrát někde na house párty. Kovenant hraje docela tvrdou hudbu a techno zde zastupují hlavně rytmy a samply. Je to docela náhul a mně se to líbí. Více o tomto stylu až když bude více skupin. Techno metal ještě není oficiální označení, takže to berte s rezervou.

- White metal -

- sem spadají všechny křesťanské metalové skupiny. A to může jít o death metal (Mortification), doom metal (Paramaecium), gothic metal (Tristitia) no prostě o všechno možné. Jediným společným jmenovatelem jsou křesťanské texty oslavující Ježíše, Boha apod. Jinak znějí úplně k nerozeznání od "nekřesťanských" skupin.

- Mix metal -

- tak tohle není už vůbec oficiální označení stylu metalu. Je to jenom moje označení všech skupin, které hrají různé mixy metalových žánrů, a které bourají právě ono škatulkování. A to je na tom to nejlepší. Takové skupiny patří mezi špicku metalové scény. Nejčastejší kombinací bývají gothic/doom metal a gothic/black metal. Nebo psáno v opačném pořadí. Na prvním místě je vždycky ten styl, který na daném albu převládá. Do onech dvou stylů spadají i skupiny, o kterých jsem se zmínil. V minulosti hráli třeba jenom doom, či gothic a teď hrají třeba mix doom/gothic. Tyto styly mají k sobě hodně blízko. Sem spadají takové kapely jako Theatre Of Tragedy, Tristania, Macbeth a kupa dalších. S gothic/black metalem je to to samé. Výše zmíněné skupiny hrají nyní prevážně mix. A jedná se vlastně o dark metal. Ale existují i další mixy. Napríklad heavy/black v podání Children Of Bodom, heavy/gothic (Nightwish) a další. Prevážná vetšina dnes vydávaných metalových alb je mix více metalových stylů.

Vložil: DarkDeath ¤