04.Červenec 2007

Všechno to vypuklo v roce 1993. Skupinka lidí se dala dohromady, aby společně založili skupinu Slipknot. Název Slipknot nic neznamená a vymyslel ho Anders, protože tak pojmenoval jednu písničku. Po roce zkoušení a hraní v klubech po Des Moines, hlavně klubu Hairy Mary's, který tenkrát vlastnil Shawn si vydali na vlastní náklady album Mate, Feed, Kill Repeat, které bylo produkováno Seanem McMahonem. Toto album stálo 15.000 dolarů a mělo zhruba 2000 kopií. Potom dostal do kapely Shawn s Joeym a Mickem Coreyho, kterému se přezdívalo Kings of Des Moines. Ze začátku nenosili Slipknoti kombinézy a masky. To napadlo Shawna po pár shows, že by měl každý něco nosit. Předtím jsme mohli Coreyho vidět na shows v hábitu kněze atd. Paul, Shawn a Joey se v jednom rozhovoru zmínili o některých pravidlech, kterými se SlipKnoT řídí:

  • "Nikomu na nic neodpovídáme"
  • "Nezajímáme se o žádné trendy"
  • "Hrajeme si co chceme"
  • "Nenecháme cizím lidem žádný prostor k rozhodování o skupině"


    Nakonec Slipknoti zakotvili na devíti chlapcích oblečených v kombinezách a surrealistických maskách. Také si každý určil svoje číslo a to takovéto: #0 Sid (DJ), #1 Joey (Bubny), #2 Paul(Basovka), #3 Chris (Perkusista + zpětné vokály), #4 James (Kytara), #5 Craig (Sampler), #6 Shawn (Bubny), #7 Mick (Kytara), #8 Corey (Zpěv).
    V roce 1997 hledal producent Ros Robinson (první CD Korn, Sepultura - Roots, dokonce blízce spolupracoval s českými Sunshine) nějakou skupinu pro svojí novou značku IAM Records skrz Roadrunners. Ikdyž Slipknot měli spoustu nabídek od jiných společností, vybrali si Roadrunner a začali nahrávat svojí druhou desku s názvem Slipknot na Indigo Ranch v Kalifornii.
    Album vyšlo 9. 6. 1999. Slipknot se vydali na šňůru s Ozzfestem a na turné k nové desce - skoro po celém světě. Deska i turné (jako všechny ostatní) měly velký úspěch. Skupina se kromě své brutalní hudby proslavila i svými live shows, které jsou popisovány jako "unbridled agression and releases of tension". Tyto shows jsou plné energie. Fakt super okamžik je když má Joey sólo a rampa s ním vyjede 5 metrů do vzduchu a otočí se o 90 stupňů tak, že se Joey dívá do země a přitom pořád bubnuje. Shawn si jednou také na podium dotáhl zmrzlé kravské hlavy a pak se tam jimi s Coreym mlátili. Jednou si dokonce donesl v zavařovací sklenici několik týdnů mrtvou vránu a když to tam otevřel, pozvracel se s toho on i fanoušci co stáli blízko podia. Deska Slipknot slavila velký úspěch, protože se stala zlatou a po dvou měsících dokonce platinovou (pro producenta Rosse Robinsona dokonce první)!
    Zanedlouho poté Slipknot absolvovali úspěšné turné po Americe se skupinami Coal Chamber, Amen a Machine Head. Pak následovalo turné se SOAD a další turné po Evropě.. a pak zase.. troufám si říct, že Slipknot hráli fakt všude. Členové se na veřejnosti ukazují zásadně jen v maskách (kromě Jamese, Corey a Joeyho, ti hrají ve svých dalších skupinách bez masek), ale nesouhlasí s tím, že se skrývají, ale naopak, že svými maskami toho dokážou vyjádřit mnohem víc. A taky jim dávají svobodu, že dělají věci, které by možná jinak nedělali.
    Až trochu utichlo to šílenství a koncertní šňůry, začali Slipknot pracovat na novém CD s názvem Iowa. To bylo jedno z nejočekávanějších CD roku 2001 a vyšlo ke konci léta. Před vydáním o něm Slipknot řekli: "Předchozí dvě desky jsme pojali v barvách... tohle je jen černo - bílé. A bude víc bolet. Je to, jako kdybychom otáčeli nůž ve vaší ráně." Joey Jordison: "Bude třikrát tak rychlejší, třikrát tak šílenější a třikrát tak brutálnější". SlipKnoT také nahráli DVD s názvem Disasterpieces, které se natáčelo v Londýně.
    Posledním studiovým počinem skupiny, bylo jejich nejnovější album s názvem VOL.3:(The Subliminal Verses), které je trochu jiné, než ty předešlé a je, co se týče náročnosti muziky, mnohem náročnější. Corey o albu řekl: "Někteří to album budou milovat a jiní nenávidět." SlipKnoT také s příchodem posledního alba změnili image. V celku, co se týče image, se podle mě jedná o kladnou změnu. SlipKnoT navíc úspěšně rozjeli Subliminal Verses Tour.
    V listopadu roku 2005 vyšlo Live CD skupiny SlipKnoT s názvem 9.0: Live, které zaznamenalo skvělé prodeje a u fanoušků si získalo velkou oblibu. Toto CD bylo nahráváno na koncertech v městech Las Vegas, Singapur, Tokyo a Osaka.
    Rok 2006 začal pro kapelu velmi dobře, protože se na skupinu konečně usmálo štěstí a povedlo se jí na šestý pokus vyhrát cenu Grammy v kategorii "Best Metal Performance" za jejich singl k písni "Before I Forget" z prozatím posledního alba "Vol. 3: (The Subliminal Verses)".

Vložil: DarkDeath ¤