28.Červenec 2009
Autor: GameWorld v 11:54


Onewinger


Popis hry


Clear Sky vypráví svůj příběh jako takzvaný prolog, tedy události předcházející první hře. Díky tomu se dozvíte mnoho nových a užitečných informací. Ocitáte se v zóně, která je mnohem nevyzpytatelnější a nebezpečnější, než jak jsme ji znali. Kromě hordy mutantů a nepřátelský frakcí zde totiž probíhají i emise. Cože? Vy nevíte, co jsou to emise? No to jsou přeci obrovské energetické poryvy. Takže pokud přežijete mutanty ohlodávající vaše končetiny, nebo nepřátele považující vás za živý teč, tak emise se rozhodně postarají o zbytek. Výjimkou jste ale právě vy, tedy žoldák Jizva, který je z nepochopitelného důvodu vůči těmto nehmotným zabijákům imunní. Celá situace se ale stupňuje a Zóna začíná být nestálá. Emise se přibývá, mutantů jakbysmet, a aby toho nebylo málo, tak frakce si jdou mnohem více po krku. Do toho se samozřejmě přimíchá i zkorumpovaná armáda. A právě v tuto dobu přichází na scénu náš žoldák, který je vyslán frakcí Jasná Obloha (Clear Sky), aby rozlouskl vědecké záhady v Zóně.


Hra je vskutku velmi propracovaná. Hlavně díky vztahům mezi ostatními postavami se budete pomalu dozvídat spoustu odpovědí na otázky z prvního dílu Stalkera. A právě díky skupině frakcí dostává hra nádech apokaliptycké společnosti. Bude tedy na vás, ke komu se přidáte, ale jako správný žoldák vyzkoušíte určitě všechny. A právě tady vás hra začne nejvíce bavit. Protože každá vaše volba nebo vaše rozhodnutí ve hře nezůstane bez odezvy. Nakonec vás může překvapit zjištění, že vás stopují jiní stalkeři z nepřátelské frakce. To je ovšem jen ta lepší možnost. U mutantů to už bude trochu složitější. Zde totiž platí pravidlo, zabiješ jednoho, objeví se další dva a v Zóně to platí čtyřnásobně. Nutno dodat, že jsou natolik inteligentní, aby si pro vás došli, když budete spát a to třeba i do ústředí vaší frakce. Ve hře rozhodně zapomeňte na hrdiny akčních filmů, kteří kosí své nepřátele po stovkách. Budete se muset dost často ukrývat a hlavně utíkat, bez toho se ve hře neobejdete.


A co by to bylo za hru bez prostředků k zabíjení. Dočkáte se skutečně pěkného arsenálu chladných i automatických zbraní. Jsou sice nepřesné a u většiny případů s nimi zabijete až při stém zásahu, ale komu by to vadilo. Z tohoto důvodu se zde setkáme s patřičnými upgrady všech svých kovových miláčků, které by záviděl i samotný Mac Gyver. A tak se stane, že místo abyste si koupily něco k jídlu tak přemýšlíte, jestli zvýšíte úsťovou rychlost nebo vyměníte ten starý zrezlý závěr za nový polymerový. Nakonec při třetím upgradu jí dáte jméno a začnete jí považovat za svou nejlepší milenku. K vylepšení je toho ale mnohem více od různých vestiček, bund až k už zmíněným protiradiačním oblekům. Nebudou opomenuty ani různé masky. Nejvíce se vám pravděpodobně vyplatí ty s nočním viděním, ale co by to bylo za hru vidět nepřítele dřív, než on uvidí vás. Bylo tedy mnohem zábavnější běhat po zóně jen s malou baterčičkou, kterou se vám nakonec povedlo zapnout až na šestnáctý pokus. A když na mě vyskočilo něco, co zrovna nebylo v mém zorném poli, tak jsem si mohl jít rovnou vyměnit spodní prádlo. Velice zábavné bylo také sbírání artefaktů. Ty se totiž objevují jen v takzvaných anomáliích a to ve zvlášť nepřístupných oblastech plných mutantů. Samotné sbírání probíhá pomocí detektoru, který máte v jedné ruce a do té druhé máte na výběr pouze pistolku, tou ovšem nerozstřílíte ani zmutovanou masařku.


Nicméně i hra má své slabé stránky. Inteligence vašich spoluhráčů a nepřátel je dá se říct průměrná. Nepřátelé se zmůžou především na krytí. Mnohem raději, ale útočí na blízko, a i přesto je těžké je zabít. U vašich kolegů ve zbrani je to ovšem horší, ty totiž dokážou perfektně spáchat sebevraždu i sami. Nejkrásnější podívanou je tedy grilující se stalker v ohni, skákající stalker ze střechy a můj nejoblíbenější stalker běžící proti čtyřmetrovému mutantovi. Také se může stát, že si ze své vysílačky vyslechnete nějaký ten peprný vzkaz, pokud si hned nepospíšíte. Na tom by nebylo zase až tak nic špatného, pokud si to ale vyslechnete desetkrát do minuty a to vás už začne trochu štvát. Pokud jde o dabing ve hře myslím především český, tak ten je až na par chybiček perfektní, nicméně některé scény mi přišli spíše vystřižené z divadla než z apokalyptického světa. Celé grafické zpracování je opravdu famózní, stromy se kymácí, voda se vlní, vzduchem poletuje listí a jiné neidentifikovatelné věci. Prostě vše jak má být. Pokud jde o audiovizuální zpracování tak to je také naprosto bez chyby a nemám mu co vytknout.


Shrnutí

Prostě a jednoduše celá hra je na vysoké úrovni a mohu ji s klidem doporučit každému, kdo s ní chce strávit více než jeden den.


Hodnocení GameWorld: 85%


Systémové požadavky


Minimální konfigurace
Windows XP/2000/Vista, CPU 2000 MHz, 512 MB RAM, 3D grafická karta se 128 MB


Cena hry: 894 KČ


Screeny z hry







Trailler

 



0 Komentáře: