Punkevní jeskyně

25.Srpen 2007 | Jeskyně

Punkevní jeskyně tvoří vývěrovou větev hydrografického systému ponorné říčky Punkvy a jsou součástí nejdelšího jeskynní soustavy v ČR - Amatérské jeskyně o celkové doposud objevené délce cca 33 km. Součástí Punkevních jeskyní je i nejznámnější propast Moravského krasu a celé ČR - Macocha.

Punkevní jeskyně se skládají ze suché části objevené postupně v letech 1909 - 1914 a vodní části a k nim přilehlých dalších suchých jeskyní za vodní uzávěrou, které byly objevovány postupně v letech 1920 - 1933. V některých částech pokračují objevy doposud. Celková délka dosud objevených chodeb Punkevních jeskyní činí asi 4 km s výškovým rozpětím přes 187 metrů.

Suchá část jeskyní byla zřístupněna již v roce 1909, v dnešním rozsahu jsou jeskyně přístupné od roku 1933, vodní plavba na člunech je provozována od roku 1920.

Punkevní jeskyně byly vytvořeny ponornou říčkou Punkvou, jejíž zdrojnice se propadají v ponorných oblastech u Holštejna a Sloupu a protékají Amatérskou jeskyní, ve které se slévají. Punkva pak vyvěrá na dne propasti Macocha a aktivní větví Punkevních jeskyní protéká do 120 m hlubokého krasového kaňonu - Pustého žlebu.

Punkevní jeskyně patří k mladším jeskyním a vznikaly postupně v několika patrech, takže na křížení geologických poruch docházelo snadno k řícení stropů a propadům. Tak vznikla například Propast Macocha a nebo vysoký Reichenbachův Dóm. Charakteristické jsou též až 80 m vysoké komíny vytvořené vertikálním působením vody.

Krápníková výzdoba Punkevních jeskyní je velmi bohatá. Charakteristicé jsou mohutné stalagmity a stalagnáty, mrkvovité hůlkové stalaktity, záclony a další sintrové útvary. Unikátní tvary má stalagnát kombinovaný s rozměrnými sintrovými kůrami a záclonami zvaný Anděl. Rovněž jsou zde typické dlohá tenká brčka a také excentrické krápníky. Dále z přírodních útvarů méně známá tzv. Kleopatra, vápencový břit s ukázkou struktury vápence.

napsal/a: GhoticGirl 19:59 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář