Kontinent ledu a chladu | Antarktida

autor: Green.calm-liar | 11.Prosinec 2007

Podnebí Antarktidy je velmi drsné. Poloha kontinentu v jižním polárním podnebném pásu, značná rozloha pevniny a velká nadmořská výška jsou příčinou celoročně velice nízkých průměerných teplot pod bodem mrazu ( - 25 stupňů celsium ). V období polární zimy je nejchladnější vnitrozemí. Slunce nevystupuje několik měsíců nad obzor. Teploty zde zrůstají v zimních měsících trvale pod - 70 stupňů celsium. Pobřežní částí kontinentu často bičují silné větry dosahují běžně rychlosti více než 100 kilometrů za hodinu. Ovšem nejvyšší rychlost větru se může pohybovat i okolo 300 kilometrů za hodinu. Ve vnitrozemí se vyskytují vichřice jen občas.

Téměř veškerý povrch pokrývá největší pevninský ledovec, který má tlouštku ledu velmi různou, od maximální tlouštky 4 776 metrů až po několik desítek metrů při pobřeží. Holé jsou jen některé pobřežní oblasti a nejvyšší horské vrcholy ( téměř 5 000 m ). Průměrná nadmořská výška kontinentů ( 1 830 m ) je kvůli ledu nějvětší na světě. Antarktidský ledovec zadržuje 80% veškerých zásob vody na Zemi.

-> Kdybychom si ledovecový příkrov odmysleli, byla by průměrná nadmořská výška Antarktida pouhých 140 metrů a rozloha kontinentu výrazně menší.

Ploché a průměrně kolem 400 metrů silné tabule ledu pokrývají také pobřežní části některých moří u Antarktidy. Nazýváme je šelfové ledovce. Na jejich okrajích dochází k odlamování plochých ledovcových ker, tvz. telení . Kry odplouvají do okolních moří a postupně tají. V zimním období navíc pokryje okrajová moře při pobřeží rozsáhlý mořský tabulový led vytvořený zamrzáním mořské hladiny.

Rostlinstvo Antarktidy zastupuje asi 10 druhů kvetoucích rostlin a přibližně 80 druhů mechů a 300 druhů lišejníků. V roce 1994 zaznamenali vědci prudký nárůst počtu rostlin při pobřeží, což zřejmě podporuje teorii o celkovém ( globálním ) oteplováním Země.

Ze živočichů se vyskytují u pobřeží hlavně ptáci ( albatrosi, chaluhy ) žijící z hojnosti moří. Typičtí jsou nelétaví tučňáci . Poměrně bohatý je život v přilehlých mořích.

Kontinent není trvale osídlen. Ve výzkumných stanicích pracují vědci z různých, především vyspělých zemí. Jejich život a činost v drsných podmínkách jsou pro naši společnost příkladné právě vzájemnou spoluprácí polární zimou kontinent opouští a vrací se po půl roce zpět.

Mezinárodní úmluvy o mírovém využití Antarktidy je činí ekologicky nejčistší oblastí světa. Zákaz využívání kontinentu pro vojenské a hospodářské účely a zákaz skladování nebezpečných odpadů zatím tuto panenskou pevninu chrání. Ložiska objeveným nerostným surovin se nevyužívají.