Mexiko - země dávných indiánských kultur | Americké regiony

autor: Green.calm-liar | 12.Prosinec 2007

Historii Mexika utvářely staré indiánské kultury - Toltékové, Mayové, Aztékové. Zane chaly po sobě mnoha památek a svateb, ale i zvyky a znalosti. Po objevení Ameriky celou oblast kolonizovali Španělé.Seznámili se s tehdejší rozsáhnou aztéckou říší, kterou zcela vyvrátili. Většinu obyvatel tvoří mestici. Mnoho vesničanů ještě ovládá původní indiánské jazyky a na venkově se udržují tradice staré tisíce let.

Severní oblastí Mexika jsou hornaté a suché, dokonce pouštní. Teprve v jižní polovině území začíná úrodnější půda a předchází do tropických nížin Mexického zálivu a poloostrava Yucatan. Častým jevem bývají zemětřesení. Země má velké zásoby surovin, zejména ropy a zemního plynu, ale i rud olova nebo stříbra. Hospodářsky je však silně závislá na Spojených státech. Působí zde řada amerických firem, především na severní hranici, zeměřených na automobilový a elektrotechnický průmysl. Využívají zdejší levnou pracovnísílu a sou časně zamezují odchodům za prací do USA, jak tomu bylo dříve.

Významným zdrojem příjmu je cestovní ruch. Náštěvníky lákají jak staré památky, tak přímořská letoviska, například Acapulco.