Nekonečným oceánem | Tichý oceán

autor: Green.calm-liar | 12.Prosinec 2007

Oceánské dno není jednotvárné. Podél kontinentů najdeme linie hlubokomořských příkopů v místech dotyku litosférických desek. Sopečná činnost a zemětřesení jsou pro tyto oblasti charakteristické. Mohutné oceánské pánve oddělují oceánské hřbety. Kromě toho se tu hojně vyskytují podmořské hory, většinou sopečného původu. Ty, které vyčnívají na hladinu, tvoří sopečné ostrovy.

Rozlehlý oceán zasahuje do všech podnebných pásů naší planety. Teplota vody tedy závisí hlavně na zeměpisné šířce. Podnebí ostrovů a kontinentů, které oceán obklopují, významně ovlivňuje proudění vzduchu. Zatímco ve východní části Pacifiku vanou stálým směrem od obratníku pasáty, na západě převládají monzuny. V zimě proudí nad moře z asijské pevniny suchý munzun, letní monzun naopak přináší do východní Asie vydatné srážky. Západní větry jsou charakteristické pro mírné podnebné pásy. Přinášejí vláhu západnímu pobřeží Ameriky. Největší sílu mají tropické cyklony, které označujeme jako tajfuny. Jsou hrozbou pro přírodu a obyvatele ostrovů i asijského pobřeží.

Zejména podnebí pobřežních oblastí ovlivňují pravidelné mořské proudy, Přičinou jejich proudění jsou kromě stalých větrů také rozdílná teplota a slanost mořské vody.

Přítomnost oceánu a stálý vítr zmírňují podnebí na ostrovech, z nichž většina leží v tropickém pásu. Teploty přes 20 stupňů celsium jsou snesitelné a během roku kolísají jen málo. Takové podnebí nazýváme oceánské.