Státy a jejich hranice | Jak je svět rozdělen

autor: Green.calm-liar | 10.Prosinec 2007

Stát je základní politickou a mocenskou jednotkou, politickým uspořádáním společnosti. Dochází v něm k ustanovování zákonů a prosazování práva. Stát si vytváří vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území.

Území každého státu je vymezeno státní hranicí.

Hranice mohou být buď přírodní ( vodní toky, hřebeny hor ), nebo uměle vytvořené. Každá hranice je vyměřena na základně dvou-, případně třístranné mezinárodní dohody mezi sousedními státy.

Na pevnině, tam , kde je to možné , jsou státní hranice vytyčeny hraničními mezníky ( kameny ). Na každé z nich se nachazí označení hraniční linie ( nahoře ), registrační číslo ( na boku ) a zkratka státu, které odděluje ( Česká republika je označena písmenem C ).

Podle toho, kudy hranice vedou, mohou být pevninské ( suchozemské , říční ), mořské ( hranice výsostných vod ) a vzdušné ( i vzdušný prostor má své hranice ! ).

Státy, které mají přístup k moři, nazýváme přímořské, ostatní jsou státy vnitrozemské.

Státní hranici je možno překročit jen na určených místech, u suchozemských hranic na hraničních přechodech.

Schrnutí : Stát je základní politickou a mocenskou jednotkou.Jeho území vymezuje státní hranice. Státy, které mají přístup k moři, nazýváme přímořské, ostatní jsou státy vnitrozemské.