03.Září 2006,18:16
Brusel vytáhl do boje s marihuanou

Brusel chce rázně zakročit proti užívání marihuany. Unijní ministři zahraničí se na své schůzce počátkem tohoto týdne shodli, že musí zahájit účinné tažení proti této měkké droze, která patří mezi nejrozšířenější v Evropě. Její spotřeba totiž podle průzkumů neustále roste.
Anketa
Vyzkoušeli jste již někdy marihuanu?
Ano (78.83%)

Ne (21.17%)

Již hlasovalo 1913 čtenářů.
30.7. 2004 09:59
BRUSEL - K rozhodnutí došlo paradoxně za předsednictví Nizozemska, jediné země EU, kde je povoleno marihuanu pěstovat a užívat ji pro lékařské účely.
Čísla, která statistiky uvádějí, jsou podle Bruselu alarmující - marihuanu prý vyzkoušel už každý pátý Evropan. Ministři chtějí s tímto trendem skoncovat, a proto v pondělí přijali rezoluci vyzývající členské státy ke zpřísnění kontrol a k prohloubení všeobecné osvěty.
Hlasujte v anketě pod článkem:
Vyzkoušeli jste již někdy marihuanu?
Podle závěrů rezoluce, které citoval portál Euractiv, by měl být vytvořen společný vyšetřovací tým Europolu a odpovědných orgánů členských států, který by odhaloval nelegální obchod a distribuci marihuany.
Jednotlivé vlády by zároveň měly věnovat boji proti marihuaně mimořádnou pozornost, stejně tak by se na něj měla zaměřit i společná zahraniční politika EU.
Na rodiče, učitele, média, policisty i vězeňskou službu pak bude čekat mohutná informační kampaň a školení. Provozovatele internetových stránek propagujících marihuanu a obsahujících návod na její pěstování postihnou podle návrhu přísné sankce.
Pro a proti
Zastánci legalizace marihuany tvrdí, že tato měkká droga zdraví neškodí, ba naopak má léčivé účinky. Rizika spojená s jejím užíváním však ještě nebyla dostatečně prozkoumána. Unie proto také apeluje na zrychlení vědeckých výzkumů.
Naopak odpůrci drogy argumentují tím, že "dnešní" marihuana je na hony vzdálená své předchůdkyni z dob hippies. Je prý mnohem silnější, tudíž zdraví nebezpečná, protože neblaze působí především na psychiku, čímž může vyvolat deprese.
Mění se i způsoby jejího pěstování a distribuce. Evropu rovněž zaplavují nové odrůdy marihuany, nejvíce se dováží z Maroka.
Marihuana spolu s hašišem patří mezi nejužívanější drogy na světě. Průměrný věk uživatelů drog se pohybuje okolo 25 let. V posledních letech se ale věková hranice jejich spotřebitelů výrazně snižuje a s drogami často experimentují i děti a mladiství.
Iveta Kramešová, Právo
 
vložil: Guidance
Permalink ¤


0 Komentáře: