11.Leden 2009,21:26

Bush prý loni odmítl žádost Izraele bombardovat Írán

Odstupující americký prezident George Bush. foto: ČTK/AP

Americkýprezident George Bush odmítl loni tajnou žádost Izraele o leteckébombardování hlavního íránského jaderného komplexu s pomocí takzvanýchprotibunkrových min. Na své internetového stránce to v neděli napsalamerický list The New York Times.

11. 1. 2009 12:08 - WASHINGTON

Protibunkrovézbraně mají schopnost proniknout hluboko do obvykle podzemních objektůa teprve tam vybuchnout. Deník se odvolává na vysoké americké izahraniční činitele, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, a kteřítvrdí, že Bush nicméně dal zelenou pro tajné operace, jejichž cílem jevšemožně sabotovat údajné snahy Íránu o vývoj jaderných zbraní.

Izraelskoužádost podle listu Bushovi přednesl izraelský premiér Ehud Olmert,který chtěl, aby byly použity protibunkrové bomby s vysokou účinností,a žádal také povolení přeletů nad iráckým územím pro případ útoku naíránský komplex pro obohacování uranu v Natanzu.

Útok by byl kontraproduktivní, varoval Pentagon

Vysocíameričtí činitelé v čele s ministrem obrany Robertem Gatesem aleprezidenta přesvědčili, že jakýkoli útok na Írán by bylkontraproduktivní, vedl by k vyhoštění mezinárodních jadernýchinspektorů z Íránu a v konečné fázi by znamenal, že Írán by se uchýlilk ještě větší kamufláži svého jaderného programu.

Britský deníkThe Guardian s podobnými informacemi přišel loni v září, kdy tvrdil, žeBush odmítl při dvoustranné schůzce 14. května Olmertovu žádost obombardování íránských jaderných zařízení.

Izraelský listHaarec zase loni v září napsal, že Washington odmítl dodat Izraeliprotibunkrové miny ze strachu, že by mohly být použity při útoku naÍrán.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: