18.Leden 2009,12:10

Celým světem se rychle šíří nový počítačový virus, který napadá Windows

foto: Profimedia

Spojenýmistáty, Evropou a Asií se rychle šíří počítačový virus, který možnázanechává uživatele s operačním systémem Microsoft Windows napospaspirátům. Tento poplach ale může být planý, uvedla v noci ze soboty naneděli firma F-Secure. Podle jejích údajů vir již napadl ve světě téměřdevět miliónů počítačů.

18. 1. 2009 11:31

Zákeřný počítačový software sice v poslední době patří mezi běžné starosti, nový virus je podle F-Secure nezvykle rychlý.

Za několik týdnů se šířil firemními počítačovými sítěmi rychleji než cokoli jiného za poslední roky.

Vir možná ale nepracuje tak, jak si jeho tvůrci přáli

Hlavníporadce F-Secure pro zabezpečení počítačů Patrik Runald uvádí, že virvaruje uživatele počítače na předstírané napadení a nabízí jako pomocprodej antivirového softwaru.

Vir se tak šíří bez efektu, pronapadené počítače ale přesto může být hrozbou. "Gang, který je za tímtočervem, ho zatím ještě nevyužil," míní šéf průzkumu F-Secure NikkoHypponen.

"Můžou ale s jakýmkoli z těchto strojů udělat cokoli,kdykoli budou chtít," dodal. Microsoft vydal zabezpečovací softwareproti viru toto úterý. Vir dostal označení nebo a zdá se, že jde onovou verzi programu, který se objevil v říjnu.

Lidé zMicrosoftu ale nebyli v sobotu k zastižení, aby se k odhadům finskéfirmy vyjádřili. Většina počítačů s Windows si bezpečnostní updatestáhne automaticky. Hypponen ale dodává, že na zasažených strojíchvirus vyřadí tento update z provozu.

Původ viru je neznámý,lidé z F-Secure si ale myslí, že pochází z Ukrajiny. Hypponen dodal, žeje kódovaný tak, aby počítače odtamtud nepoškozoval. Nabízí sevysvětlení, že autoři chtěli ujít pozornosti místních orgánů, napsalaagentura AP.

Hackeři napadají počítače nejrůznějšími způsoby

Již v předešlých dnech proběhly zprávy o tom, jak mohou hackeři napadnout počítače s operačním systémem Windows.

Lidé,kteří si nestáhli bezpečnostní aktualizace z webových stránekMicrosoftu nebo pomocí služby Windows Update, jsou stále v ohrožení.

Hacker také může jednoduše napadnout Windows přes WordPad

Zahraničníbezpečnostní portál ITPro informoval o chybě zabezpečení v aplikaciWordPad, která je běžnou součástí operačního sytému Windows odMicrosoftu. Bezpečnostní riziko se týká operačních systémů Windows 2000SP4, Windows XP SP2 a Windows Server 2003 SP1 i SP2.

V těchtooperačních systémech totiž útočník může zneužít chyby v programuWordPad Text Converter při práci se soubory Microsoft Word 97. PodleMicrosoftu se chyba netýká jakékoliv verze Visty a Windows XP snainstalovaným třetím opravným balíkem. Tyto operační systémy údajněchybný kód neobsahují. Jak se před chybou chránit, se dozvíte zde.

Počítače ochromila také chyba Internet Exploreru

Kvůlichybě v Internet Exploreru mohl útočník propašovat do počítače virus.Stačilo, aby se člověk dostal na internetovou stránku, která chybuzneužívá. Virus poté umožní přečíst veškeré operace, které člověk napočítači dělá. Včetně zadávání hesel a bezpečnostních kódů, napříkladpři internetovém bankovnictví.

Chybu prý obsahuje většinaaktuálních verzí Exploreru, především pak verze 7.0. Minulý týden jižMicrosoft vydal bezpečnostní aktualizaci, která opravuje chybu vInternet Exploreru.

Aktualizace jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update. Více informací o bezpečnostní chybě Internet Exploreru naleznete zde.