30.Září 2008,11:18

Pražská burza následovala Evropu a drtivě propadla

foto: ČTK/AP

Světovéburzy v pondělí zažívaly obrovské propady. Klesaly téměř všechny. Podleagentury Bloomberg se světový index MSCI, který vývoj sleduje, propadlnejníže ze posledních 11 let. O více než pět procent se běhempondělního obchodování propadla pražská burza.

29. 9. 2008 18:27 - 29. 9. 2008 18:54 Aktualizováno

Hlavníindex PX se dostal na úroveň 1205,5 bodu při ztrátě 5,38 procenta.Téměř žádný titul nebyl ušetřen. S obdobnými problémy se potýkalyakciové trhy po celém světě.

„Burza se propadla kvůli negativnínáladě na trzích. Investoři totiž nevěří záchrannému balíku, který byměl pomoci americké ekonomice,“ řekl Novinkám analytik společnostiCyrrus Karel Potměšil.

Mezi společnosti, jejichž akcie se v pondělí zhodnotily, patří Telefónica. Ta rostla o půl procenta. Telekomunikacetotiž patří mezi stabilní sektory. Naopak je tomu u bank či komoditníchspolečností. Erste i Komerční banka ztratily v rozmezí 6,5 až sedmiprocent.

„Nejhorší výsledek zaznamenala společnost NWR, a totéměř o 15 procent. K tak velkému propadu přispěl a oslabující cenykomodit na světových trzích,“ připomněl Potměšil. Například barelamerické lehké ropy (WTI) v pondělí zlevnil na méně než sto dolarů.

O kolik v pondělí propadly vybrané indexy burz (v %)
český PX 5,38
německý DAX4,23
francouzský CAC 405,04
irský Iseq overall13
belgický Bel 208
americký Nasdaq v průběžném obchodování4,57
americký Dow Jones v průběžném obchodování2,71

Peníze bankám dává už i Evropa

Krizefinančních trhů zasáhla v minulých týdnech Spojené státy, v pondělí sepřesunula do Evropy. Některé země musely přistoupit ke znárodněnífinančních institucí výměnou za pomoc. Státy Beneluxu se tak"postaraly" o upadající banku Fortis, Velká Británie zachránila bankuBradford & Bingley, Island zestátní svou třetí největší bankuGlitnir.

Výměnou za akcie státy bankám poskytnou miliardy eur na pokrytí špatných úvěrů.

Čtěte také: Finanční krize se z USA přenesla do Evropy

Konec krize v nedohlednu

Vuplynulých dnech již Česká národní banka a ministr financí MiloslavKalousek vyloučili, že by světová finanční krize měla mít hlubší dopadv České republice. I podle Potměšila by dopady přímo na ekonomiku bylyjen zprostředkované. Vše záleží, do jak velkého útlumu se dostanezápadní Evropa, s jejíž ekonomikou je provázána i ta tuzemská.

Naakciových trzích lze podle analytika očekávat i nadále negativnínáladu, a tedy i další znehodnocování cenných papírů. „Ke zlepšenísituace by pomohla jedině lepší komunikace mezi politiky a trhem,“vysvětlil Potměšil. Podle něj by politici měli přesvědčit, žepřipravovaná opatření pomohou trhu jako celku a ne jen jednotlivýmfirmám.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: