16.Leden 2009,10:42

Členové ekonomické rady pracují se stále pesimističtějšími čísly

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) představil členy Národní ekonomické rady vlády. Zleva: Jiří Rusnok, Jiří Schwarz, Martin Jahn, Pavel Kohout a Tomáš Sedláček.

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) představil členy Národní ekonomickérady vlády. Zleva: Jiří Rusnok, Jiří Schwarz, Martin Jahn, Pavel Kohouta Tomáš Sedláček. foto: Roman Vondrouš, ČTK

ČlenovéNárodní ekonomické rady vlády (NERV), kterou 8. ledna jako poradníorgán vlády představil premiér Mirek Topolánek, mohou začít přiformulaci východisek, kterými by se zmírnily dopady finanční krize načeskou ekonomiku, znovu od začátku. Výsledky, které zveřejnil Českýstatistický úřad a Eurostat, jsou totiž daleko horší, než členové radypředpokládali.

16. 1. 2009 07:48 - PRAHA

Propadčeského průmyslu je podle statistiků nejrychlejší v Evropě. Týden pozahájení činnosti rady získalo 10 ekonomických záchranářů od ČSÚ anásledně i od Eurostatu tvrdá ekonomická data, která se odlišují odpředstav o stavu české ekonomiky platných před týdnem.

Statisticive středu potvrdili, že dopady celosvětové finanční krize jsou dalekotvrdší, než se očekávalo. A to i po úpravě původní prognózyekonomického růstu pro letošní rok z více než čtyřprocentního růstu na2,9 %.

Podle ČSÚ průmyslová produkce v Česku loni v listopadumeziročně klesla o 17,4 procenta, stavební výroba v listopadu loňskéhoroku ve stálých cenách meziročně klesla o 5,6 procenta.

Ekonomikaeurozóny, do které směřuje většina českého exportu, je v recesi a budese v ní pohybovat minimálně větší část letošního roku.

Rozdíl až 60 miliard

Negativníčísla, která výraznými propady překvapila i většinu ekonomickýchanalytiků, povedou k tomu, že úpravy rozpočtu pro letošní rok, které mávláda předložit Sněmovně na jejím únorovém zasedání, budou muset býtvýrazně vyšší než předpokládaných 15 miliard, se kterými se počítalo nakonci loňského roku.

Opoziční sociální demokraté odhadují, žepropad rozpočtových příjmů v důsledku dopadů finanční krize se mohoupohybovat až kolem 60 miliard korun. Jako velmi trefná se tak ukázalaslova viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy a člena ekonomické radyMartina Jahna, že nejdříve je nutné poznat skutečné dopady krize načeskou ekonomiku a teprve pak přijímat opatření.

Podle míněníněkterých analytiků bude návrhy NERV komplikovat také fakt, že částrady je pro opatření, která více méně kopírují záchranné krokyzápadoevropských vlád, část členů rady, zejména kolem bývalého ministraVladimíra Dlouhého či profesora ekonomie Michala Mejstříka, tyto krokypovažuje za nesprávné.

Singer: Pesimističtější varianta

Žeje situace vážná a mění se poměrně rychle a dramaticky, potvrzuje iČeská národní banka. Růst české ekonomiky bude v letošním rocepravděpodobně odpovídat spíše alternativnímu, pesimističtějšímu výhleduČNB, který počítá se zpomalením růstu na zhruba 0,5 procenta. AgentuřeReuters to sdělil viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

„Vypracovalijsme alternativu s vědomím, že nevíme, jak hluboce se pokles poptávkyprojeví na našich exportních trzích. A nyní to vypadá, že tatoalternativa se naplňuje,“ řekl Singer.

Na možnost výraznějšíhozpomalení české ekonomiky než na odhadovaných 2,9 % HDP upozornil nakonci roku guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Ten řekl, že hrubý domácí produktby v roce 2009 mohl vzrůst jen o půl procenta. Za loňský rok ekonomovéčekají zpomalení na zhruba 4,5 % po předloňském vzestupu o 5,9 %.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: