24.Červenec 2007,20:09

Láska je návyková jako kokain

Lidé na začátku milostného vztahu zažívají mnohem větší vzrušení, než po letech.
 

Sexuální touha, vzrušení a orgasmus jsou vyvolány složitou součinností řady hormonů, neurotransmiterů a mozkových látek a dalších chemických sloučenin těla. Zvláště pak dopamin, který se v mozku vylučuje při vzrušení, má podle vědců podobný efekt na tělo a mysl jako drogy kokain nebo speed.

16.7. 2007 08:51

LONDÝN - "Přitažlivost a chtíč jsou skutečně jako droga. Nutí vás to chtít víc," tvrdí britský psycholog John Marsden. Podle něj v okamžiku, kdy potkáme někoho přitažlivého, se náš mozek doslova rozohní. Srdce začne třikrát rychleji tlouct, aby vehnalo dostatek čerstvé krve do tváří a pohlavních orgánů. Tento zvýšený průtok krve působí také podivné lechtání na žaludku.

Na vzrušení a orgasmu se pak podílejí hormony testosteron, estrogen a oxytocin, neurotransmitery dopamin a serotonin. Poslední dvě jmenované chemické sloučeniny významně ovlivňují náladu, pocity štěstí a radosti. Pokud jich je v mozku dostatek, navozují pocit blaženosti a také uspokojení. Dopamin má pak podobné účinky jako kokain. A člověk má snahu nechat působit dopamin na svůj mozek a být tedy neustále někým přitahován a vzrušován. To se někdy těžce slučuje se stálým partnerstvím.

Famous

 
vložil: Guidance
Permalink ¤


0 Komentáře: