26.Listopad 2008,19:48

Gipsy.cz: Čunek není rasista, jen nemá rád Romy

velikost textu:
Doporučujeme 20. února 2008  10:35
Předsedalidovců Jiří Čunek má pověst zakukleného rasisty. Vojtěch Lavička jeromský aktivista, který hraje v kapele Gipsy.cz. Co si řekli, když sesešli tváří v tvář? Ani jednou se nepohádali, vyprávěli si vtipy oRomech a Jiří Čunek dokonce nabídl Lavičkovi jednu ze svých tří dcer.
Houslista Gipsy.cz Vojtěch Lavička a šéf lidovců Jiří Čunekfoto: David Port,  MAFA

Houslista Gipsy.cz Vojtěch Lavička a šéf lidovců Jiří Čunek

Pane Lavičko, myslíte si, že je Jiří Čunek rasista?

Lavička: To asi ne, ale je podle mě typickým představitelem bílé většiny, která Romy nemá ráda. Nevadí jim barvapleti, ale měli s Romy špatnou zkušenost a zahrnuli nás všechny dojednoho pytle. Ale já tvrdím, že bychom měli rozlišovat. Jestliže miněkdo ukradne peněženku, tak mi musí být jedno, jestli je to Rom, nebonení.
 
Co když mi ukradnou peněženku většinou právě Romové?

Lavička: V Českujsou jedinci, kteří od roku ’89 ukradli víc peněz než všichni Romovédohromady, ale ti jsou pomalu hrdinové, protože dokázali oblafnoutstát. Každý z nás kvůli takovému velkému podvodu přišel o desítkytisíc, ale Čecha víc naštve, když mu někdo ukradne anténu nebo něcodrobného. Víte – my Romové se většinou na velkou kriminalitu, na nějakétunelování bank bohudík nezmůžeme.

Čunek: Námitka je to určitě pravdivá, alev životě to tak neplatí. Zrovna je zima, a když mi někdo šlohne kabát,tak mi to jistě vadí víc, než že zaplatím o půl procenta vyšší daň na splacení všech dluhů, které nasekal stát, když se nechal okrást. To je jasné.
 
Je Jiří Čunek skutečně typický Čech, který nerozlišuje mezi dobrými a špatnými Romy?

Lavička: Kdybychom se sešli v hospoděa dali si pár piv, tak mi jeho názory nevadí, můžeme o nich diskutovat.Jenže on je vrcholný politik a to je problém, protože politik má dalekovětší odpovědnost a musí si dát pozor na slova.

Čunek: Souhlasím, jsem průměrný Čech, alenad nikoho se nestavím. Jenom jsem ve svém životě musel řešit různéproblémy, a to i problémy Romů, a snažil jsem se to dělat, jak nejlépejsem uměl.

Lavička: Ale pan Čunek určitě není hloupýčlověk, takže bych očekával, že když hovoří o Romech jako o problému,tak musí zdůraznit, o kom přesně mluví. Problémových Romů, kteří žijíhlavně v ghettech, je tak třetina – a ten zbytek se naštve. Tohle pořádvysvětluju i svým Romákům; že to není tak, že by nás bílí za každoucenu všechny nesnášeli, když člověk něco umí, tak ho společnost přijme.Vlasta Horváth by nikdy nevyhrál SuperStar, kdyby devadesát procentdiváků nesnášelo Romy.

Zdroj: zpravy.idnes.cz, Tomáš Poláček

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Společnost, lidé ¤


0 Komentáře: