18.Leden 2009,12:57

Honda Insight se chlubí malou spotřebou i nízkými emisemi

Insight od Hondy se představil na právě probíhajícím autosalonu v Detroitu foto: Honda

Namezinárodním autosalónu v Detroitu se ve světové premiéře představilnový hybridní automobil Honda Insight. Model pro rok 2009 nabízíprůměrnou spotřebu 4,4 litru/100 km a emise CO2 101 g/km. Největšíkonkurent, Toyota Prius, přijde na trh s novou generací zhruba za půlroku.

14. 1. 2009 12:50

Pětidveřová karoserie typu hatchback používá některé stylistické prvky modelu Honda FCX Clarity, který ke svému pohonu využívá palivových článků.

Všechnyvozy Insight jsou poháněny celohliníkovým motorem i-VTEC se zdvihovýmobjemem 1,3 litru a s ventilovým rozvodem SOHC spojeným s převodovkou splynule měnitelným převodem (CVT). Konvenčnímu motoru asistuje hybridnísystém Integrated Motor Assist (IMA).

Insight nabízí nízké emise a spotřebu 4,4 l benzínu / 100 km:. Insight nabízí nízké emise a spotřebu 4,4 l benzínu / 100 km.

SystémIMA je tvořen elektromotorem o výkonu 14 k, sadou bateriových článků akompaktní inteligentní energetickou jednotkou (IPU), která využívákinetickou energii vznikající při brzdění a zpomalování vozidla a vpřípadě potřeby zajišťuje energii pro akceleraci.

Zaurčitých podmínek při nízkých a středních rychlostech je systém IMAschopen pracovat výhradně na elektrickou energii. Při zpomalovánísystém zajistí deaktivaci válců benzínového motoru a jeho vypnutí přizastavení.

Insight má -kromě hybridního systému - ve standardní výbavě pomocníka, kterýinformuje o spotřebě paliva a prostřednictvím displeje napovídá, jak jiještě snížit.

Konkrétní prodejní cena ani přesné datum uvedení na trh nejsou v tuto chvíli známy.