20.Říjen 2008,13:50

Islandským bankám šéfují ženy

Dvě zestátněné banky nyní povedou ženy. foto: IPA, Reuters

Islandpovolal dvě ženy, aby postavily na nohy jeho finanční systém poté, cose zhroutilo kdysi vychvalované bankovní impérium stvořené mladými muži- absolventy elitních univerzit především v USA.

19. 10. 2008 13:10

ElínSigfúsdóttiová a Birna Einarsdóttirová se staly šéfkami New Landsbankia New Glitnir, znárodněných bank vytvořených islandskou vládou vzáchvěvech krize. Obě se mohou pochlubit zkušenostmi „přímo z čelnílinie“: první vedla od roku 2003 oddělení Landsbanki pro korporátníklientelu a instituce a druhá od loňského léta jako viceprezidentkasekci domácích komerčních operací v Glitnir.

„Jmenování obou vysílá jasný signál: přichází nová kultura bankovního systému“, řekl listu Financial Times nejmenovaný ministr.

Landsbanki,Glitnir a Kaupthing se především kvůli své agresivní expanzi dozahraničí zhroutily pod tíhou svých dluhů, čímž přivedly ekonomikuostrovního státu na pokraj bankrotu.

Při hledáníviníků místní média ukazují na mladé, sebevědomé, ale nezkušenébankéře, kteří - jak podotkl jeden jejich starší kolega - měli„velké oči a silné žaludky“. Nevypadá to sice spravedlivě, ale naIslandu se říká, že výsledek dopadl tradičně: „Muži nadělají nepořádeka potom přijdou ženy, aby ho uklidily“.

 

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: