08.Leden 2009,14:50

Skoncovat s cigaretami je velmi těžké, nikoli však nemožné

K zašlápnutí poslední cigarety mnohdy jen velká vůle nestačí.

K zašlápnutí poslední cigarety mnohdy jen velká vůle nestačí. foto: archiv

Ina nikotin můžete mít závislost, a to se stejnými příznaky jako majíuživatelé tvrdých drog. Proto je tak těžké s kouřením přestat, i kdyžsi to přeje až 80 procent všech kuřáků, ale úspěšných jich jsou bezcizí pomoci pouhé 2 procenta. Pokud jste se i vy rozhodli přestat,ukážeme vám jak na to.

Osvědčené tipy při odvykání kouření

1. Nejprvese ujistěte ve svém rozhodnutí, že si opravdu přejete přestat kouřit.Napište si důvody, které vás vedou k vašemu rozhodnutí a co získátetím, že nebudete kouřit.

2. Pokud je to možné, vyvarujte se stresových situací.

3. Stanovtesi den, kdy chcete přestat kouřit. Nespoléhejte jen na sebe a několikdní předtím navštivte svého lékaře, poradnu nebo centrum odvykáníkouření. Požádejte přátele a rodinu o podporu.

4. Odstraňte všechny věci, které vám kouření připomínají – cigarety, popelníky, zapalovače.

5. Naplánujte si dopředu, jak zvládnete situace, při nichž jste obvykle kouřili.

6. Změňte i jiné návyky – pokud bylo vaším zvykem si k ranní kávě zapálit cigaretu, vyměňte ji za šálek zeleného čaje.

7. Vyhýbejte se pokud možno společnosti kuřáků a omezte spotřebu alkoholu.

8. Nahraďte cigaretu žvýkačkou nebo bonbónem. Pijte hodně vody, jezte ovoce a zeleninu, sportujte.

9.Zapálit si příležitostně není cesta, jak si odvykání usnadnit. I jednacigareta je tabu, pokud jste s kouřením skoncovali. Kouření je nemoczvaná závislost.  Nestyďte se a svěřte se odborníkům.

10. Léčbaby měla trvat nejméně 12 týdnů, aby si vaše tělo „zvyklo nekouřit“.Vaše kariéra kuřáka taky netrvala nijak krátce. Přípravky na odvykáníkouření vám pomohou potlačit vaše abstinenční příznaky.

11. Za své úsilí se odměňte. Spočítejte, kolik peněz jste ušetřili a kupte si něco, po čem dávno toužíte.

Zdroj: www.odvykanikoureni.cz

8. 1. 2009 13:46

Závislostna nikotinu je mnohem silnější než u jiných drog, navíc může vzniknoutjiž u první cigarety. Každé nové vdechnutí nikotinu je pro mozek dalšídávka drogy, která dočasně může zlepšit náladu a utlumit úzkost.   

"Kouřenímse množí tzv. nikotinové receptory, které pokud se kuřák rozhodnenekouřit, způsobují abstinenční příznaky. Nikotinové receptory v mozkutak reagují na nedostatek nikotinu. Po nějaké době, kdy odeznízávislost, jsou receptory v klidu, ale stačí pak malá dávka nikotinu ktomu, aby se probudily a závislost se potom vrací.

Pro člověka,který přestal kouřit je proto velmi důležité, aby se již k cigaretěnevrátil ani ve výjimečných případech, protože pak velmi riskuje, že semu závislost na nikotinu opět vrátí," vysvětlují odborníci na stránkáchwww.koureni.biz.

Den D

Asinejtěžší je nalézt ten nejvhodnější den D pro skoncování s kouřením ařádně se na něj připravit. V první řadě odstranit vše co s kouřenímsouvisí - zásoby cigaret, popelníky, zapalovače apod. Někteřípsychologové doporučují tyto věci uklidit či vyhodit společně s nějakýmrituálem. Tak aby si to člověk dokázal vždy nějak vybavit.

Podleodborníků je nejúspěšnější odvykání, zkombinujete-li pomoc svýchnejbližších, přátel, rady lékaře s pomocí léčebných přípravků, kterétlumí nepříjemné abstinenční příznaky.

Po odstranění všeho, cosouvisí s kouřením, začněte užívat více vitaminů B a vitaminu C, kterébývají u kuřáků vyčerpány. Vitamin B udržuje zdravé nervy a můžezmenšit úzkostné stavy. Vitamin C je antioxidant - odstraňujenestabilní molekuly kyslíku nazývané volné radikály, které vytváří itabákový kouř. Může také zmírnit touhu po kouření a jiné abstinenčnípříznaky.

Činnost vitaminu C podporuje vitamin E; společněsnižují riziko srdečních a tepenných onemocnění způsobovaných volnýmiradikály.

Z alternativních metod je velmi oblíbený lékořicový kořen a kořen pampelišky. Podobný efekt má i čaj z divizny.

Je zapotřebí změnit jídelníček i životní styl

Přiodvykání je dobré změnit i kompletně jídelníček. Ovoce a zeleninasnižují škodlivé účinky tabákového kouře - mezi nejlepší patří listovázelenina a bobulové ovoce jako jsou borůvky apod., a všechny druhyořechů, které pomáhají i v ochraně proti rakovině a zhoršování zraku.

Není od věci začít cvičit. Díky cvičení vás tělo zaplaví pozitivní náladou a vy tak zmírníte svůj stres.

Moderní léčba

Lékařijiž dnes mají k dispozici léčbu, s jejíž pomocí šance kuřáka naúspěšnou abstinenci stoupá až čtyřnásobně. Každou léčbu musí doplňovati vůle odvykajícího kuřáka a silné rozhodnutí, že chce skutečněskoncovat se svou závislostí na nikotinu.

Přestože léky naodvykání kouření jsou vcelku drahé, celkově vychází levněji než samotnécigarety. Navíc na léčbu kuřáků začaly přispívat některé zdravotnípojišťovny včetně VZP.

Léky na předpis nebo volně prodejné preparáty

Léky na předpis- výrazně zvyšují šanci odnaučit se kouřit, navíc s minimemabstinenčních příznaků. Jejich velká výhoda spočívá v tom, ženeobsahují nikotin. Účinná látka v nich obsažená jsou vareniklin nebobupropion. Působí na receptory v mozku a zabraňují tak abstinenčnímpříznakům i chuti na cigaretu. Po dobu léčby se tak kuřáci zbavují svézávislosti, aniž by výrazněji trpěli abstinenčními příznaky. Patří semléky jako Champix a Zyban.

Nikotinové náhražky- dodávají do těla nikotin v čisté formě. Na rozdíl od cigaretneobsahují život ohrožující karcinogenní látky. Postupně se tak snižujídávky nikotinu, čímž dochází k potlačení fyzické i psychologickézávislosti na cigaretě. Patří sem přípravky jako Nicorette a Niquitin

Abstinenční příznaky

Abstinencese projevuje především jako neutuchající touha po cigaretě, neklid,nervozita, špatné soustředění, obtížné usínání, buzení se, špatnánálada až deprese, bolest hlavy.

K odvykání kouření také může patřit mírný přírůstek hmotnosti, zácpa, afty.

Abstinenčnípříznaky většinou vymizí do 3 měsíců od zanechání kouření – je to aleindividuální a zejména chuť na cigaretu se může objevovatdéle. Vyléčeným kuřákem se člověk stává po roce od zanechání kouření.

Jak kouření znovu nepodlehnout

Dbejtena to, abyste nikdy předčasně léčbu závislosti na nikotinu neukončili.Jinak se mohou objevit nepříjemné abstinenční příznaky, které by mohlydovést odvykajícího kuřáka zpět k cigaretám.

Zlomový pak zůstávácelý následující rok, kdy se lidé velmi často ke kouření vrací. Podleodborníků i zde prostě platí pravidlo - jediná cigareta má tu síluvrátit odvykajícího kuřáka zpět ke kouření.

Co se děje po poslední cigaretě

- po 24 hodinách se vaše tělo zbaví oxidu uhelnatého v krvi

-  během několika dnů se zlepší chuť, čich a zlepší se dýchání

- během několika týdnů se zlepší prokrvení celého těla, pocítíte zlepšení celkového zdravotního stavu

- během několika měsíců ustupuje kašel a problémy s dýcháním

- během několika let se o 50% snižuje riziko rakoviny plic a riziko infarktu

- po přibližně deseti letech se bývalý kuřák dostává na úroveň nekuřáka

Zdroj: www.koureni.biz

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Drogy, závislosti ¤


0 Komentáře: