12.Srpen 2007,10:37

Je nevěra normální?

Úterý | 7. 8. 2007

Jste absolutně věrní svému protějšku a vyhovuje vám to tak? Nemáte nejmenší důvod podvádět partnera? Nebo si naopak nenecháte ujít jedinou příležitost skončit v objetí náhodné známosti?

Ve všech výzkumech se uvádí, že muži jsou asi o jednu třetinu nevěrnější než ženy.
Zatímco muži se často chlubí svou sexuální schopností a množstvím žen, které se jim podařilo dostat, ženy se nemohou vychloubat, kolik měly mužů, pokud nechtějí, aby jimi bylo pohrdáno.  Ženy nevěru zatajují, a to často i v anonymním dotazníku. Jiný výzkum prokázal, že muž během svého života vystřídá 8,1 partnerek, u žen je průměrný počet sexuálních partnerů 6,6. V nejnovější anketě, které se zúčastnilo 2573 lidí, odpovědělo 56, 4% dotázaných, že byli svému partnerovi či partnerce nevěrní.

V Japonsku muž milence chválí svou ženu...
Americká spisovatelka P. Druckermanová strávila tři roky studiem cizoložníků v deseti různých zemí světa. Zjistila, že Japonci mimomanželský sex nepovažují za nevěru, když za něj zaplatí. Pro Rusy není mimomanželský sex v klubech na plážích narušením manželského slibu. Indonéské ženy v extrémně tradičních islámských manželstvích jsou svým manželům nevěrné, protože jim nenaslouchají a nedávají jim najevo, že jsou hezké. Britové jsou častěji nevěrní než Američané a Francouzi. Američanům polygamie a klonování lidí vadí méně než nevěra. V Japonsku muž milence chválí svou ženu, aby jí dokázal, že je dobrým manželem, zatímco Britové a Američané si při nevěře stěžují, že jim to doma neklape. Francouzi považují milostné aféry za součást manželství, Britové či Američané za konečnou likvidaci manželství.

Zajímavý sexuologický výzkum z Německa zjistil, že ve zdravém manželství s přiměřenou mírou mimomanželských zkušeností prý trvá sexuální život o deset let déle než tam, kde lidé žijí v absolutní věrnosti. Z 1145 lidských společenství, které vědci zkoumali, povoluje více než tisíc z nich mnohoženství. Křesťanská morálka je přísně monogamní, ale biblické příběhy Starého zákona poukazují, že i král Šalamoun byl polygamista. Ve zvířecí říši je sexuální věrnost naprostou výjimkou. Šimpanzí samička kopuluje v průběhu říje průměrně s 35 partnery.

Nevěra je hledání nesplněných snů a tužeb
Někteří sexuologové zastávají názor, že nevěra je program přírody, a že utajovaná nevěra může být dokonce pojivem partnerského svazku. Nevěrný manžel je ke své ženě pozornější i aktivnější v partnerském loži. Nevěrná manželka se také lépe stará o svého manžela. Zdůrazňují však, že nevěra není chvályhodným počinem a měla by ublížit co nejmenšímu počtu lidí a to dokáže jen nevěra utajená. Nevěra je také ukazatelem nefunkčnosti vztahu, je to únik před přítomností, se kterou člověk není spokojen. Nevěra je hledání nesplněných snů a tužeb.

Podle nejnovějších výzkumů je sexuální podvádění nejčastějším důvodem rozchodů. Častěji dokáží odpustit nevěru ženy. Pro muže je nevěra takřka neodpustitelná. Jednak proto, že mají silné vlastnické sklony ke své ženě, a také proto, že muži nemíchají do sexu city, mají sex jako odreagování. Žena podvede s mužem, kterého má ráda.

Autor: Hana Merisová

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Zdraví, vztahy, sex ¤


0 Komentáře: