01.Leden 2009,15:06

Namíchejte si stylové koktejly na oslavu nového roku

Ilustrační foto

Nový rok lze přivítat i jinak než čistým sektem. foto: www.profimedia.cz

Pokudnevíte, jaký drink zvolit jako ten první novoroční, máme pro vásněkolik zajímavých tipů, jak si vytvořit stylové pití a rozbít takzažitý stereotyp. Například drink s extravagantním názvem zelený sršeňzaručeně oživí příchod nového roku i vaši náladu.

31. 12. 2008 07:00

Následujícíkoktejly překvapí netradiční recepturou i chutí. K jejich přípravěnavíc není třeba zvláštní zručnosti ani speciální barmanská výbava.Potřebovat budete jen led, brčka a šejkr (nebo alespoň něco, co bymohlo plnit jeho funkci).

MEDTAXA

MEDTAXA Foto: archiv Metaxa

Ingredience: mléko, Metaxa 7*, med
Do šejkru nadávkujeme Metaxu 7*, mléko, med a bez přidání ledu promícháme. Přelijeme do vychlazené sklenice na kostky ledu. Podáváme s brčkem.

 

MATUSALEM

Matusalem Foto: archiv Matusalem

Ingredience: 2 cl Matusalem Platino, 2cl Matusalem Clásico, 10 cl pomerančového džusu, 10cl Guava džusu, 1 cl Bols Grenadina,

šťáva z jedné limety, 1 cl Matusalem Gran Reserva

 

Všechnypřísady kromě Matusalem Gran Reserva nalijeme do šejkru, zastříknemešťávou z limety a pořádně promícháme. Do vysoké sklenice si připravímedrcený led a ten zalijeme obsahem šejkru. Ozdobíme a celý koktejl ještě zalijeme 1cl Matusalem Gran Reserva.

 

MATUSALEM PUNCH

Matuzalem punchFoto: archiv Matusalem

Ingredience: 4 cl Matusalem Clássico, 2 cl Calvados, 2 cl citronové šťávy, 12 cl brusinkový juice, skořice celá

Všechny ingredience ohřejeme přes páru na 80 stupňů, přelijeme do skla na horké nápoje. Ozdobíme jablkem, skořicí, limetovou spirálou. Podáváme s cukrem.

 

R. H. KOKTEJL

foto: archiv firmy Rudolf Jelínek

Ingredience: 4 cl hruškovice, 4 cl jahodového džusu, 4 cl pomerančového džusu, 2 cl jahodového sirupu, přírodní minerálka

Všechnysuroviny se postupně nalijí do sklenky na tzv. dlouhé nápoje (longdrink) a na závěr lehce naředí přírodní minerální vodou.

 

ZIMNÍ ODHALENÍ

foto: archiv firmy Rudolf Jelínek

Ingredience: 3 cl hruškovice, 2 cl jahodového sirupu, 2 cl likéru blue curaccao, 2 cl ananasového džusu, pomerančová limonáda

 


Vysokousklenici necháme vychladit, a pak ji postupně plníme uvedenýmiingrediencemi. Na závěr se tento nasládlý koktejl nevšední barvydolijeme pomerančovou limonádou.


KIR ROYAL

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 4 cl Créme de Cassis*, 1,5 dl Bohemia sekt
Dosektové sklenice nalijeme likér Crème de Cassis a na něj vrstvíme sektBohemia. Můžeme přidat míchátko a nechat hosta, aby si nápoj míchal sámpodle chuti.
*Crème de Cassis – likér vyráběný z černého rybízu, původem z Francie. Používá se do mnoha koktejlů, hlavně na bázi vína.
LYCHEE PROSECO

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 2 cl vodky, 2 plody lychee*, 1,5 dl Prosecco wine**
Kompotovanélycheé rozmačkáme drtítkem v menší misce, přidáme vodku a promícháme.Poté drť vložíme lžičkou vložíme na dno sektové skleničky a zalijemeitalským sektem Prosecco wine.

*Lychee:sladké exotické ovoce pocházející z Číny. Konzumuje se čerstvé,kompotované nebo sušené. U nás je k dostání nejčastěji kompotované vesladkém nálevu.

**Prosecco wine: frizzante - lehce perlivé, lahodné ovocné víno, spumante – šumivé víno jemnější než frizzante.

HARAKIRI SHOOTERS

Harakiri shootersfoto: Právo/František Petrák

Ingredience: 2 cl Berentzen sour apple, 2 cl Absinthu
Ingredience navrstvíme do malé sklenice a při servírování nápoj zapálíme.

 

ZELENÝ SRŠEŇ

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 4 cl absintu, 2 cl vodky, 1 cl pisang ambon (ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce), 1 cl limetkového džusu

Všechnypřísady nalijeme do šejkru, protřepeme a poté přes barové sítko(strainer) přelijeme do Old fashioned glass (sklenka bez stopky, sesilným dnem, objem 12 cl, tzv. whiskovka)

 

VIAGRA FALLS

foto: Právo/František Petrák

Ingredience: 2 cl absinthu, 2 cl jablečné pálenky, 2 cl studené vody, 4 kapky orange bitters

Zdobře vyzrálého pomeranče seřízneme kůru tak, aby na ní zbylo conejméně bílé slupky. Pak ji lehce ožehneme a vložíme do koktejlovésklenky ve tvaru širokého V na střední stopce (objem přes 10 cl). Došejkru postupně dávkujeme ingredience a po protřepání přelijeme přesbarové sítko na připravenou pomerančovou kůru.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Společnost, lidé ¤


0 Komentáře: