16.Srpen 2008,13:30

Ošklivky to mají v životě těžší


Není to dobrá zpráva pro ošklivky po celém světě, nebo aspoň ty, jež seza ně považují. Výzkum totiž jasně prokázal, že lidská společnost stavíkrásu výrazně výš než inteligenci.
16. srpna 2008
Krása až na prvním místě
Ideálním důkazem je soutěž na motiv "Nejslabší, máte padáka!". Trvalépozorování tohoto pořadu dokázalo, že méně hezcí lidé jsou vyřazovánídvakrát více než krásní. A to přesto, že na otázky odpovídají lépe nežti pohlednější.

Tato vrozená zaujatost přišla soutěžící velmi draho. Do dalších kolsice postupovali pěkní lidé, kteří ale zdaleka neměli takové vědomosti.Nakonec soutěžící přišli o tisíce liber na výhrách.

Studie publikovaná v magazínu New Scientist jde do hloubky a snaží se zjistit, proč jsou na tom hezcí lidé tak dobře.

Hezký člověk vydělá víc
Velmi překvapivá je třeba skutečnost, že objektivně krásný člověk vydělává o patnáct procent více než méně obdařený jedinec.

Jistě není třeba dodávat, že je také populárnější a v běžném životěúspěšnější. Zdá se, že tento fenomén není postaven na faktu, že by osebe úspěšní lidí více dbali nebo že by si hezouni více věřili. Věc jemnohem jednodušší.

Podle vědců je zaujatost pro krásu jedním ze základních lidskýchinstinktů. Nelze se pak divit, že ji lidé vyhledávají. Přestože totopravidlo platí napříč pohlavími, muži krásu vyhledávají přece jenom vevětší míře. Samozřejmě zejména u žen.

Je to v nás
V závěrečných kolech zmíněné soutěže je žádána spolupráce. Vítěz simusí ze zbývajících soutěžících vybrat jednoho, se kterým má šanci seza určitých podmínek podělit o výhru. Ovšem to si žádá velkou kázeň aschopnost kooperovat.

Výherci ale tuto schopnost očividně přehlíželi a do závěrečného kola si obvykle brali nejatraktivnějšího člověka ze zbývajících.

V průměru se tak připravovali o 350 euro jen proto, aby vedle sebe naněkolik sekund měli někoho hezkého. Podle všeho je touha po krásezakořeněna hluboko v lidech a pochází již z dávných dob, kdy bylikrásní, respektive statní muži zárukou zdravých dětí – a opačně.

Současná společnost bažení po kráse ještě zdůrazňuje stavěním na odiv všech možných herců, zpěváků, modelek a dalších vyumělkovaných celebrit.
Silly
 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Společnost, lidé ¤


0 Komentáře: