13.Leden 2009,13:13

Krušné hory mají největší zásoby vzácného prvku india na světě

Indium je chemický prvek s atomovým číslem 49. foto: Profimedia

Údajněnejvětší světové zásoby vzácného prvku india našli němečtí vědci vKrušných horách, hraničním německo-českém pohoří. Indium (In) je velmiměkký kov, který má v současné době široké uplatnění hlavně velektronickém průmyslu, například při výrobě počítačových mikročipů.Jeho cena v uplynulých letech hned několikanásobně vzrostla.

13. 1. 2009 12:06

Zásobyvelmi vzácné, žádané a patřičně drahé suroviny objevili vědci ztechnické univerzity v saském Freibergu. India je v Krušných horáchkolem tisícovky tun, což je více než se dosud předpokládalo, řekldeníku Sächsische Zeitung geolog Thomas Seifert. "To bude pro Evropu zekonomického hlediska možná rozhodující," citují noviny vědce.

Chemickýprvek s atomovým číslem 49 se používá v elektronice například přivýrobě polovodičů, počítačových čipů, světelných diod, displejů asolárních článků. Chemickými vlastnostmi se podobá hliníku, vzhledemspíš zinku.

Indium patří mezi nejvzácnější suroviny vůbec

Jehocena se jenom během posledních pěti let zhruba zdesetinásobila ze 70 na700 eur (na zhruba 18 600 Kč) na kilogram. Dosud se světové zásobyvytěžitelného india odhadovaly podle údajů freiberské akademie na 2 800tun.

Podle informací serveru Spiegel Online by byla těžbasuroviny v okolí saského Freibergu myslitelná nejdříve za tři roky.Jenom v tomto regionu se údajně nachází 220 tun india. Ve kterýchdalších regionech se vzácná surovina vyskytuje a zda se to týká i českéstrany Krušných hor, zdroje neupřesňují.

"Pokud nadále porostecena na světových trzích, bude těžba rentabilní," uvedla vysoká škola.Nyní by ale bylo zahájení těžby ještě příliš nákladné, neboť indium senevyskytuje v čisté formě, což těžbu značně prodražuje.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: