08.Leden 2009,14:53

Za marihuanu přijdou nejspíš mírnější tresty než za jiné drogy

foto: Policie ČR Plzeň

Zadržení marihuany pro vlastní potřebu zřejmě budou od příštího rokuhrozit výrazně nižší tresty než za držení jiných drog. Rozhodl o tom večtvrtek Senát v rámci nového trestního zákoníku, který drogy rozlišujena měkké a tvrdé. Na rozdíl od poslanců žádný ze senátorů proti tomupři projednávání kodexu nic nenamítal.

8. 1. 2009 14:03 - PRAHA

Zavýrobu a prodej drog zákoník počítá se základní sazbou až pěti let,podle závažnosti má být horní hranice až 15 let vězení. Například zanabízení drogy dětem má hrozit desetiletý žalář. S mírnějšími trestykodex počítá za přechovávání marihuany pro vlastní potřebu.

Malémnožství by bylo jen přestupkem, za množství větší než malé má hrozitnejvýše rok (v případě ostatních drog až dva roky), za pěstování konopímaximálně půlrok vězení (v případě halucinogenních hub až rok).

Kodextak koresponduje i s prosincovým verdiktem Ústavního soudu, podle něhožpěstovat konopí není trestné a neznamená automaticky vyrábět drogu.

Malýmmnožstvím má být podle připraveného nařízení vlády méně než 20 cigaretmarihuany nebo tři rostliny konopí. V případě lysohlávek je horní limitpro malé množství 25 kusů.

U ostatních drog má množství většínež malé začínat na zhruba deseti dávkách, tedy na 0,8 gramu extáze,půl gramu pervitinu nebo kokainu, 0,3 gramu morfinu, pětině gramuheroinu a pěti tisícinách gramu LSD.

Vládní nařízení

Vládnínařízení by mělo vysvětlit nejasnosti kolem toho, kdy už za držení drogpro vlastní potřebu hrozí vězení. Dosavadního podobného nařízenípolicejního prezidia se soudy držet nemusely.

Trestným činemnaopak mají být nově některé dopingové metody ve sportu pod hrozbou ažročního vezení pro osobní trenéry a až osmiletého vězení pro lékaře.Týká se to metod umělého dodávání kyslíku pro zvýšení kapacityorganismu pro vytrvalostní výkon, což vážně ohrožuje lidské zdraví, jakjiž dříve uvedl autor návrhu a bývalý sportovní reprezentant Pavel Ploc(ČSSD).

V Senátu se nad tím pozastavil předseda jehoústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS), chtěl by to případnědílčí novelou změnit. "Měli bychom tam dodat i to, že sportovci musítrénovat všichni stejně, protože evidentně sportovec, který trénuje vícnež jiný sportovec, se vlastně dopouští takového podvodu, protože pakdosahuje lepších výsledků," uvedl Kubera. 

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Právo ¤


0 Komentáře: