16.Leden 2009,10:35

Nudu v sexu způsobuje mýtus domnělého poznání

Představa, že toho druhého známe je mýtus, který vede partnery zbytečně ke stereotypu a řadě nedorozumění. foto: Profimedia

Nejúžasnějšímna každém začátku vztahu bývá touha po poznání. Jeden objevuje tohodruhého, pátrá po tom, co ho vzrušuje, co se mu líbí, experimentuje ...Záhy se však často začne mylně domnívat, že o tom druhém již vše ví.Podle odborníků je ale představa, že toho druhého známe mýtus, kterývede partnery zbytečně ke stereotypu a řadě nedorozumění.

13. 1. 2009 11:07

Poznáváníbývá na začátku vztahu tím největším hnacím motorem. Díky tomu, že tohodruhého neznáme, na spoustu věcí se ptáme a všeobecně hodněkomunikujeme. Rádi také vyprávíme o sobě a když se partner na něcozeptá, vysvětlíme mu celou situaci ze široka, protože přece víme, ženás nezná a tak mu to musíme říct. Ve vztahu tím pádem nevznikajínedorozumění.

Po nějaké době se však dostaneme mylně do stavu,kdy se začnem domnívat, že toho druhého již známe a tak se přestávámeptát i vysvětlovat. Přestože tento okamžik u každého páru nastane vjinou dobu, většina se tomuto mýtu nevyhne. 

Všichni se měníme

"Začnemepředpokládat, že víme, co ten druhý chce, jak myslí to, co říká.Zároveň jsme přesvědčeni, že on ví, co si myslíme a chceme my. Takže sepřestáváme snažit cokoli objasňovat a když řekne něco, co nám nesedí,neptáme se jak to myslel, ale automaticky si to vysvětlíme po svém –takže usoudíme, že nám to určitě dělá naschvál, záměrně…a cítíme senechtění, nedocenění, odmítaní. Tím samozřejmě naše touha po kontaktu -ať už slovním nebo sexuálním - slábne, bojíme se dalšího zraňování,"vysvětluje Katarína Fillasová na Sexualně.cz .

Podleodborníků je ale představa, že toho druhého již známe naprostý nesmysl.Každý člověk je ve své podstatě velice složitý „mechanismus“, který máv sobě bezpočet různých zákoutí, o kterých ani sám často neví a navíckaždý jedinec má schopnost měnit se.

"Je běžné, že během životaměníme své názory, mění se náš vkus, chutě, baví nás dělat jinéčinnosti, měníme přátele, zaměstnání… a s každou takovou změnou jsmenajednou už vlastně někým trochu jiným. Pokud tohle vedeme v patrnosti,nikdy se nám nemůže stát, že budeme předpokládat, že svého partnera/kuznáme a že nám tedy je jasné, co jak vlastně myslel/a…," dodáváFillasová.

Platí to i v sexu

Velmi snadno taképodleháme i iluzi, že toho druhého známe i v sexu a tudíž nemá cenu dálzkoumat co se mu líbí a nelíbí, co se s ním dá zažít, co by si přál aco by mohl nabídnout nám … a nuda v sexu je pak okamžitě nasnadě.

Bohuželnejde jen o nechuť objevovat a zkoumat, často díky těmto domněnkámdochází k velkým nedorozuměním, hádkám, pocitům ublížení ...Sex takdostane zcela jiné grády, najednou začne postrádat tu správnou energii.

Vždy jetedy nutné počítat se svojí i partnerovou proměnlivostí a taknepřestávat dál a dál objevovat a vzájemně si vysvětlovat. Jedině takmáme šanci, že se vztah nezastaví v jednom bodě a nestane se nudnýmstereotypem.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Zdraví, vztahy, sex ¤


0 Komentáře: